Agricultura ecologica: Cresterea ciupercilor pe paie

Agricultura ecologica: Cresterea ciupercilor pe paie
Agricultura ecologica: Cresterea ciupercilor pe paie

In zilele noastre paiele sunt un produs irosit. In zonele unde sunt cultivate cereale poti vedea cum paiele sunt lasate sa putrezeasca in capite enorme pe camp. Cu toate acestea,acest surplus de biomasa poate fi foarte util, scrie Sepp Holzer in cartea sa ” Permacultura. Ghid practic pentru agricultura la scara mica”.
Paiele pot fi folosite ca strat protector si sunt substratul ideal pentru cultivarea ciupercilor. Pe un singur balot, pot fi crescute multe kilograme de ciuperci cu efort minim.Ciupercile ajuta la transformarea rapida in humus a paiului ce putrezeste lent.
Cu un volum minim de munca, cresterea ciupercilor cu paie poate fi transformata intr-o sursa de venit considerabil pentru fermieri. Acestea pot fi crescute cu usurinta in orice gradinita pentru consumul familial.

Ciuperci care pot fi crescute pe paie

Toate ciupercile din specia Pleurotus sunt potrivite pentru a fi crescute pe paie.
O alta varietate de ciuperca care poate fi cultivata cu usurinta pe paie este ciuperca Regele-stropharia. Este foarte buna pentru gatit si poate fi crescuta fara dificultate. Are nevoie de temperaturi de peste 10°C pentru a da rod. Necesitatile ei pentru umiditate sunt mult mai reduse decat in cazul ciupercilor in forma de scoica, ceea ce face ca ciupercile Regele-stropharia sa fie mult mai usor de intretinut.

Substratul pentru cultivare

La cultivare poate fi folosit orice tip de paie.Cu toate acestea, exista cateva conditii de baza pe care substratul trebuie sa le indeplineasca. E important in special ca substratul sa fie sanatos si in conditie buna.
Ciupercile cultivate sunt foarte sensibile la competitori. Paiele ce deja au fost contaminate de alte ciuperci sunt nepotrivite si nu pot fi folosite la cultivare. Paiele sanatoase ar trebui sa aiba o culoare galbena naturala, fara pete pamantii sau inchise la culoare si nu ar trebui sa miroase a mucegai.
Baloturile mici si comprimate de paie sunt cele mai usor de utilizat, pentru ca pot fi usor transportate cand sunt ude. Paiele crescute conventional nu sunt indicate, pentru ca au fost tratate sau contaminate cu ierbicide, insecticide, fungicide, fertilizatori chimici si alte chimicale cum ar fi stabilizatori de crestere, iar sansele de succes pentru o cultura de acest tip sunt mult mai scazute cu paie ce nu au fost crescute organic. Din acest motiv, ar trebui sa folositi paie ce au fost crescute natural.

Pe langa aceasta, paiele ofera sursa principala de nutrienti pentru ciuperci, ceea ce va absorbi si retine orice prezenta a unei substante daunatoare.
Avand in vedere ca aceste ciuperci dezintegreaza materialul organic, paiele nu reprezinta singura optiune. Pot fi la fel de bine crescute pe stuf, gunoi de gradina tocat sau multe alte substraturi. Totusi, cu aceste substraturi alternative nu este la fel de usor de lucrat si va trebui sa experimentati din cand in cand pentru a alege compozitia corecta pentru o recolta buna.

Inmultirea prin spori a ciupercilor

Culturile de paie pot fi populate folosindu-ne de inmultirea cu ajutorul unui substrat sau prin dopuri inoculate.Necesitatile in ce priveste calitatea sporilor sunt la fel ca atunci cand cresteti ciupercile folosind lemn.
Exista totusi, o alta metoda de a prelungi viata unei culturi de paie. Pentru a face asta, luati niste miceliu dintr-un balot sanatos ce a fost patruns adanc si il introduceti intr-un nou balot. Miceliul se va raspandi dintr-un balot patruns intr-unul proaspat la scurt timp de la contact. In acest fel scapi nu doar de efortul de a cumpara spori de ciuperci noi in fiecare an, dar si de popularea substratului.

Crearea si mentinerea culturii

Unul dintre cele mai importante criterii pentru succesul unui culturi este ca substratul sa fie indeajuns de umed astfel incat paiele, la inceput uscate, sa fie umezite corespunzator. Pentru a face asta, las baloturile cateva zile intr-un recipient umplut cu apa. Aceasta faciliteaza colonizarea de catre micelii.
Apoi scot baloturile afara cam pentru o zi astfel incat apa in exces sa se usuce. Astfel, paiele indeplinesc toate conditiile pentru populare. Ca si in cazul culturilor cu butuci, acesta ar trebui sa fie puse intr-un loc foarte bine umbrit.
Cand pozitionezi baloturile ar trebui sa te asiguri ca este destul spatiu intre ele pentru ca ciupercile vor creste peste intregul balot.Daca folosesti un substrat cu spori, trebuie sa faci un numar de gauri in mijlocul balotului, pe care le umpli apoi cu spori si il inchizi prin strangerea paielor. Daca folosesti doape sau dibluri cu spori, ar trebui sa-i aranjezi in baloturi distribuiti in mod egal. Dopurile ar trebui impinse chiar pana in mijlocul balotului.

Cu cat baloturile sunt colonizate mai repede, cu atat e mai putin probabil ca alte tipuri de fungi sa contamineze cultura. Temperatura optima pentru cresterea miceliului la ciuperci ce cresc pe paie este putin peste 20°C. Daca popularea culturilor se face primavara sau la inceputul verii, rezultatele vor aparea in maxim trei luni.
Culturile cu paie cer foarte putina intretinere in plus. Trebuie doar sa verifici baloturile din cand in cand pentru a te asigura ca sunt destul de umezi.Desi miceliul are nevoie de umiditate, este sensibil la excesul umezeala. Daca baloturile vor fi lasate in exterior expuse la intemperii, ar trebui sa fie acoperite in cazul ploilor puternice si de durata.

Sfaturi practice

Culturile de paie au o durata de viata de unul pana la doi ani. Dupa aceasta perioada, baloturile sunt epuizate si pot fi folosite ca ingrasamant sau mulci.Ele pot fi folosite de asemenea in gradini ca ingrasamant organic. In acest caz este posibil ca ciupercile sa apara dintr-o data in straturile de legume.

INFO PLUS
Prin initiativa unui grup de oameni inimosi, adunati sub numele TEI (Traduceri Ecologice Independente), a fost tradusa in limba romana cartea „Permacultura – Ghid practic pentru agricultura la scara mica”, a lui Step Holzer, adresata tuturor celor care vor sa acumuleze cunostinte solide de agricultura sustenabila, permacultura, arhitectura ecologica, energii alternative, tehnici si tehnologii domestice si mestesuguri.
Va invitam sa aflati mai multe despre frumoasa initiativa a grupului TEI si sa va alaturati visului lor: “Indrazim sa visam: traducere cu traducere, vom pune la dispozitie conationalilor nededati in ale limbilor straine lucrarile de care este nevoie ca sa gradinareasca fara biocide, intru obtinerea de hrana curata si care sa nu coste viata fluturilor si puritate apelor freatice.
Credem cu strasnicie ca putem face ceva pentru a-i ajuta pe cei care vor sa produca hrana local, la scara mica si fara inputuri energetice masive. Credem ca soarta noastra este diferita de cea a prizonierilor unui sistem care produce fructele in America de Sud, le coace in cala unui vas si le vinde in anoste ambalaje de carton intr-un supermarket. Credem, si nu vom obosi sa credem.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *