„Romania a facut un salt urias de la 19 MW la 550 MW instalati in vant, fiind a saptea tara din Europa in ordinea capacitatii instalate anul trecut”, a declarat directorul executiv al AREE, Dana Duica, citata de Mediafax.
Grupul ceh CEZ are racordata la reteaua de transport o capacitate de circa 340 MW, Energias de Portugal 160 MW, iar grupul italian Enel peste 30 MW.
Unitatile de 1.000 MW vor alimenta 1,4 milioane de gospodarii. Spre comparatie, cele doua reactoare in functiune ale centralei nucleara de la Cernavoda au impreuna o putere instalata de 1.400 MW.
In 2012 este prognozata o noua dublare a capacitatii instalate in turbine eoliene, la 2.000 MW, care ar putea alimenta peste 7,7 milioane de romani, estimeaza asociatia.
Pe de alta parte, companiile din domeniu sustin ca, pentru atingerea obiectivelor asumate fata de Uniunea Europeana, este nevoie si de sprijinul statului roman, iar unii investitori analizeaza deja posibilitatea renuntarii la proiecte din cauza „haosului legislativ”.
„Producatorii de energie atrag insa atentia ca, in acest moment, isi reconsidera pozitia fata de noi, unii investitori analizand deja optiunea parasirii Romaniei, din cauza haosului legislativ. (…) Producatorii locali de energie curata avertizeaza ca eforturile lor investitionale de atingere a tintelor europene trebuie dublate de sprijinul autoritatilor romane”, se arata in comunicat.
Companiile producatoare de energie regenerabila membre ale AREE au investit pe plan local peste un miliard de euro din fonduri proprii in dezvoltarea productiei de energie eoliana.
Investitiile in parcuri de energie eoliana onshore se pot ridica pana la 1,5-1,7 milioane euro pe MW.
AREE este o organizatie non-guvernamentala infiintata in 2008 si are 90 de membri, printre care se numara dezvoltatori, banci, comercianti de energie, firme de consultanta si avocatura.
Potentialul Romaniei in domeniul energiei eoliene este de 14.000 MW instalati, aproape cat intreaga capacitate existenta in toate tipurile de unitati de productie a energiei.