Casa Alba anunta masuri impotriva schimbarilor climatice

0
803

Aceasta este una dintre „provocarile cheie” ale epocii noastre, a declarat Obama la Casa Alba, anuntand Planul american pentru energie curata („America’s Clean Power Plan”). Decenii la rand SUA nu au miscat un deget pentru a-si schimba strategia privind energia produsa prin poluarea masiva a mediului. 

Planul reuneste o serie de reguli si reglementari impunand pentru prima data centralelor electrice sa-si reduca cu 32% pana in 2030 emisiile de carbon fata de nivelurile din 2005.

„Nu exista o provocare mai mare pentru viitorul nostru si generatiile viitoare ca amenintarea reprezentata de schimbarile climatice”, a asigurat el, subliniind urgenta de a actiona. „De cele mai multe ori, problemele cu care ne confruntam sunt temporare si ne putem astepta ca lucrurile sa se amelioreze daca muncim din greu”. „Dar daca nu vom reglementa acest caz… probabil ca nu ne vom mai putea adapta suficient”, a notat el.

Presedintele SUA, care a facut din mediu inca din 2008 una dintre prioritatile sale, a subliniat amenintarea reprezentata de schimbarile climatice si in special centralele electrice, surse de poluare de carbon. Dezbaterea este aprinsa in SUA unde 37% din energia electrica este inca produsa de centralele pe carbune. O sursa de energie problematica din punct de vedere al mediului.

Barack Obama a descris restrictiile impuse centralelor electrice ca fiind „etapa cea mai importanta luata de America in lupta” contra schimbarilor climatice. El a respins criticile ca planul sau ar creste facturile la energie pentru americani, ii va lovi pe cei saraci si va costa locuri de munca.

„Acesta este lucrul care trebuie facut”, a spus Obama. Potrivit Planului, energiile regenerabile vor reprezenta, pana in 2030, 28% din capacitatea energetica americana.

Uniunea Europeana a salutat imediat planul lui Obama si „eforturile sincere” de reducere a emisiilor de carbon. Anuntul acestui plan intervine la mai putin de sase luni pana la conferinta de la Paris asupra climatului (COP21).

Cele 195 de tari participante la conferinta ar trebui atunci sa se angajeze sa limiteze la maximum 2 grade Celsius cresterea temperaturii pe glob generata de emisiile de gaze cu efect de sera.

Oameni de stiinta din domeniul mediului sunt de acord ca actuala tendinta de crestere a temperaturii Pamantului este necesar sa fie coborata cu doua grade Celsius fata de nivelul din perioada preindustriala, pentru a se evita aparitia unor conditii meteorologice catastrofale si cresterea nivelului marilor, care ameninta populatii. Temperatura a crescut cu 0,8 grade din 1880 si pana in prezent, potrivit NASA.

Administratia americana pentru Protectia Mediului (EPA) preconiza in iunie ca Statele Unite vor inregistra cate 69.000 de morti, in medie, anual, pana in 2.100, din cauza consecintelor modificarilor climatice – si anume 57.000 de morti din cauza calitatii proaste a aerului si 12.000 din cauza temperaturilor extreme in 49 de orase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.