ILIAS PAPAGEORGIADIS, ARBIO: „Energia din biomasa si biogaz poate atrage investitii de 500 milioane de euro”

ILIAS PAPAGEORGIADIS, ARBIO: "Energia din biomasă şi biogaz poate atrage investiţii de 500 milioane de euro"
ILIAS PAPAGEORGIADIS, ARBIO: "Energia din biomasa si biogaz poate atrage investitii de 500 milioane de euro"
ILIAS PAPAGEORGIADIS, ARBIO: „Energia din biomasa si biogaz poate atrage investitii de 500 milioane de euro”

Autoritatile iau in calcul o lege dedicata sectorului, care ar putea rezolva problema incalzirii oraselor si cea a deseurilor
       Asociatia Romana a Biomasei si Biogazului (ARBIO) a anuntat, recent, ca Ministerul Energiei va crea un grup de lucru privind o lege dedicata sectorului bioenergiei, in cadrul caruia va participa la discutii alaturi de patru ministere si ANRE (reglementatorul pietei de energie). Ilias Papageorgiadis, presedintele ARBIO, ne-a declarat ca asociatia a propus autoritatilor sprijinirea unui program de realizare a 950 MW electrici si 4.000 de MW termici care sa utilizeze biomasa si biogazul pana 2020. Astfel, tara noastra va putea atrage investitii in domeniu de circa 500 milioane de euro, care vor crea 20.000 de locuri de munca directe si alte 40.000 indirecte, vor aduce energie termica ieftina, dar si un spor de competitivitate pentru industrie de circa 10%.

Reporter: Ati anuntat recent ca Ministerul Energiei va crea un grup de lucru privind o lege dedicata sectorului bioenergiei, in cadrul caruia vor participa patru ministere, ANRE (reglementatorul pietei de energie) si ARBIO. Care este viziunea ARBIO asupra legii dedicate biomasei si biogazului?
Ilias Papageorgiadis: Tara noastra produce 200 de milioane de tone de deseuri pe an. Fabricile, procesatorii, fermierii si proprietarii de paduri vor fi obligati sa plateasca, pentru fiecare tona de deseuri nevalorificata 80 de lei din 2017 si 120 lei din 2018. Supermarket-urile cauta o solutie pentru cele 4 milioane de tone de deseuri pe care trebuie sa gestioneze anual.
Importam gaz natural ca sa alimentam orasele cu energie termica, dar nici asa sistemul centralizat de incalzire nu mai functioneaza. Sistemul National Energetic are nevoie de investitii de aproximativ 10 miliarde de euro in urmatorii ani. Bani nu exista si multe zone din tara nu au infrastructura care sa le permita sa se dezvolte din punct de vedere economic.
Avem mii de hectare de teren degredat, potrivit pentru plante energetice.
In aceste conditii, consideram ca este nevoie de o lege dedicata biomasei si biogazului.
Biomasa si biogazul sunt acum tratate intr-o legislatie comuna cu celelalte tehnologii de producere a energiei regenerabile, dar au fost valorificate mai prost, desi reprezinta surse sigure si eficiente de energie curata.
ARBIO propune ca solutie la problemele sus-mentionate o dezvoltare masiva a proiectelor de generare pe biomasa si biogaz, asa cum s-a intamplat in Europa. Din energia regenerabila totala produsa in Europa, biomasa si biogazul au o cota de 67%, in timp ce in Romania acestea au cota de 0,62%.
Asociatia doreste o lege care va avea ca prioritati asigurarea unui venit stabil, bancabil si previzibil, un randament de 11,7% pentru investitori, cum prevad si directivele europene, prioritizarea constructiei proiectelor de generare a energiei termice, prin cogenerare de inalta eficienta, dar si corelarea nevoilor locale cu aceste proiecte. Viitoarea lege ar trebui sa considere peletii, plantele energetice de pe terenurile degradate si deseurile drept „combustibil national, neimportat”.
Mai este nevoie de contracte solide cu furnizorii de materie prima pentru unitatile de productie pe baza de biomasa si biogaz. Daca acestea sunt dezvoltate de primarii sau alte institutii de stat, propunem Parteneriate Publice Private cu termeni clari si asumari din ambele parti pentru derularea proiectelor.
Reporter: Care este potentialul de dezvoltare al tarii noastre in domeniu?
Ilias Papageorgiadis: Consideram ca Romania are potential foarte mare, de mii de MW instalati pe biomasa si biogaz. ARBIO propune autoritatilor un proiect national care va sustine pana la 950 de MW electrici si 4.000 de MW termici care sa utilizeze aceste doua resurse pana 2020.
Dorim sa existe un prag limita pe fiecare zona din tara, pentru a evita aparitia mai multor proiecte in aceeasi zona. Consideram corecta ideea ca fiecare proiect sa fie corelat cu nevoile locale de energie termica si disponibilitatea materiilor prime.
Implementand o astfel de strategie, vom rezolva cam 35 – 40% din problemele existente in domeniul energetic si al deseurilor si vom avea ca rezultat crearea a pana la 20.000 de locuri de munca directe in toata tara, a inca cel putin 40.000 de locuri de munca indirecte, facturi mult mai mici decat cele existente pentru energia termica, cresterea PIB cu cel putin 0,35% in fiecare an.
Cu un astfel de program, vom putea atrage investitii noi de cel putin 500 de milioane de euro, bazate pe energie termica ieftina, rezolvarea problemelor cu deseurile si energie electrica stabila.
Un alt beneficiu al programului propus de ARBIO este cresterea competitivitatii cu cel putin 10% pe an pentru sute de beneficiari ai proiectelor, evitarea platii unor amenzi de cel putin 1 miliard de lei pe an pentru deseuri. Acesti bani vor ramane in mainile fermieriilor, padurarilor, procesatoriilor si industriei.
Vom putea avea ingrasamant bio in toata tara.
Biomasa si biogazul pot asigura independenta energetica a tarii noastre si economisesc investitii de cel putin 2 miliarde de euro din partea Transelectrica pentru dezvoltarea retelei intrucat productia si consumul au loc pe plan local.
Reporter: De ce unitatile pe biomasa si biogaz au nevoie de stimulente? Tehnologia este scumpa?
Ilias Papageorgiadis: Biomasa si Biogazul valorifica o tehnologie „Hi-Tech” in productia energiei. Ganditi-va ce inseamna sa luam baterii uzate si sa producem energie, sa colectam resturi de la paduri si sa le transformam in energie termica, sa transformam deseuri organice in energie, sa luam resturi vegetale si sa oferim ingrasamant BIO plus energie. Iar cogenerarea de inalta eficienta este viitorul Europei.
Tehnologia de varf este scumpa. Dar costurile sunt mari si pentru ca proiectele pe biomasa si biogaz reprezinta o fabrica adevarata, cu multi angajati, productie non-stop. Colectarea deseurilor este, de asemenea, o activitate costisitoare, iar pentru materia prima exista costuri de cumparare sau plantare.
Toate proiectele trebuie construite langa orase, fabrici, plantatii agricole sau ferme si sunt conectate cu ele. Nu trebuie construite ignorand total nevoile locale.
Vorbim de proiecte construite intr-o proportie covarsitoare de companii europene, cu materiale europene. Biomasa si biogazul reprezinta singurul sector unde companiile europene sunt lideri de piata. In Europa au fost construite peste 24.000 de statii de generare a energiei pe biomasa si biogaz, rezolvand sute de probleme locale.
Reporter: Care este viziunea autoritatilor asupra proiectului propus de dumneavoastra?
Ilias Papageorgiadis: Toate institutiile ne sustin 100%. Toti recunosc ca avem dreptate si vorbesc despre necesitatea dezvoltarii acestui sectir.
Acum asteptam de la Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Mediului si Ministerul Finantelor Publice plus Parlamentul Roman si ANRE sa decida ce cale aleg.
Reporter: Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *