Prabusirea pretului petrolului „arde“ energia din surse regenerabile

Piaţa de energie. Vântul, soarele şi apa au primit anul trecut peste 400 mil. € din „subvenţiile“ pentru energie verde
Prabusirea pretului petrolului „arde“ energia din surse regenerabile
Prabusirea pretului petrolului „arde“ energia din surse regenerabile

Prabusirea preturilor petrolului, cu aproximativ 45% anul acesta, a determinat scaderea semnificativa a actiunilor unora dintre cele mai mari companii din sectorul energiei verzi, precum cel mai mare producator de turbine eoliene la nivel mondial, compania olandeza Vestas, sau producatorul chinez de panouri solare Yingli Green Energy, scrie The Financial Times.

Titlurile Vestas au inceput sa scada puternic dupa ce Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol – OPEC – a decis la sfarsitul lunii noiembrie sa nu reduca productia de petrol. Cotatiile actiunilor au picat in aceasta perioada cu 11%.

Titlurile Yingli Green Energy si ale producatorului american de masini electrice Tesla Motors au scazut si mai mult.

Chiar dinainte de decizia OPEC, preturile mai scazute ale petrolului au afectat vanzarile de masini cu propulsie hibrida in SUA, care au scazut cu 11% in noiembrie in ritm anual. In schimb, van­za­rile unor mo­dele de ma­sini sport, cu consum ma­­re de carburant, au urcat cu 91% luna trecuta.

Unii analisti spun ca piata a reactionat exagerat in privinta companiilor din sectorul energiei eoliene si al celei solare.

Totusi ramane intrebarea cum o perioada prelungita de preturi scazute la titei va afecta investitiile globale in energie curata, care au explodat de la 60 de miliarde de dolari in 2004 la aproximativ 251 miliarde de dolari anul trecut.

Multe dintre investitii au fost alimentate de majorarea subventiilor pentru energia regenerabila, iar analistii spun ca men­ti­nerea pretului petrolului la cote scazute o perioada lunga de timp vine sa contrazica argumentul pe care il aduc multe guverne, potrivit caruia consumatorii au mai mult de castigat din finantarea energiei regenerabile pentru ca preturile combustibililor fosili sunt asteptate sa creasca, in timp ce preturile pentru energia eoliana si pentru cea solara vor scadea.

„O mare parte din politicile adoptate in ultimii ani au fost justificate prin deficitul de resurse si prin cresterea continua a preturilor hidrocarburilor“, spune Ian Temperton de la Climate Change Capital, o firma specializata in investitii in energie regenerabila.

Este totusi prea devreme pentru a vedea clar impactul scaderii pretului petrolului asupra investitiilor in energia regenerabila. „Nu ne asteptam la un impact mare daca pretul petrolului va scadea inca cu mult si va ramane la niveluri scazute“, spune Angus McCrone de la firma de analiza Bloomberg New Energy Finance.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *