Amenzi intre 100 si 5.000 de lei pentru cei care nu protejeaza natura cand merg la picnic

  0
  372
  Amenzi între 100 şi 5.000 de lei pentru cei care nu protejează natura când merg la picnic
  Amenzi intre 100 si 5.000 de lei pentru cei care nu protejeaza natura cand merg la picnic
  Amenzi intre 100 si 5.000 de lei pentru cei care nu protejeaza natura cand merg la picnic

  Activitatile de picnic sunt permise doar in zone special amenajate si in zone indicate, cu conditia ca cetatenii sa respecte un set de reguli, de la strangerea gunoiului, pana la pastrarea linistii, incalcarea prevederilor legale putand fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 100 si 5.000 de lei.

  Pentru ca an de an, de 1 Mai, mii de romani ies pentru a sarbatori la gratar sau la picnic, cetatenii trebuie sa stie ca picnicurile pot fi organizate numai in zone special amenajate, potrivit Legii nr. 54/2012. In aceste zone, apartinand domeniului public ori privat al statului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale, exista utilitati si facilitati pentru desfasurarea activitatilor de picnic si aprinderea focului este permisa.

  Activitati de picnic, cu exceptia aprinderii focului, sunt permise si in zonele indicate in planurile de zonificare ale parcurilor aflate in intravilanul localitatilor, precum si in zonele limitrofe padurilor situate in intravilanul localitatilor, in care sunt permise Prin exceptie, desfasurarea activitatilor de picnic este permisa si in alte zone decat cele mentionate doar in conditiile organizarii de evenimente ocazionale, autorizate potrivit legii.

  Autoritatea publica locala sau centrala care administreaza zone de afluenta publica consacrate are obligatia de a prevedea in bugetul propriu sumele necesare asigurarii conditiilor de functionare a acestora si de a include clauze aferente salubrizarii zonelor in care se desfasoara activitatile de picnic in contractul cu operatorul local.

  Persoanele fizice care desfasoara activitatea de picnic au mai multe obligatii, printre care sa nu distruga, sa modifice sau sa degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, constructiile, imprejmuirile sau orice alte amenajari aflate in perimetrul zonelor special amenajate, sa arunce deseurile doar in locurile special amenajate, dar si sa depuna selectiv deseurile de ambalaje in containerele inscriptionate corespunzator categoriei de deseuri, in conformitate cu regulile privind colectarea selectiva.

  De asemenea, au obligatia sa aprinda focul doar in locurile special amenajate si sa il supravegheze in permanenta, sa respecte orarul de desfasurare a activitatii de picnic corespunzator zonei respective, sa lase locul in care au desfasurat activitatea de picnic curat si nealterat, sa parcheze autovehiculele doar in zonele special amenajate in acest scop si sa foloseasca pentru satisfacerea necesitatilor fiziologice doar locurile special amenajate.

  Cei care doresc sa mearga la picninc trebuie sa mai stie ca este interzisa folosirea produselor de igiena personala la o distanta mai mica de 30 metri fata de cursurile de apa, precum si spalarea obiectelor care au deservit activitatii de picnic in apele din vecinatatea zonei special amenajate sau a zonei indicate pentru activitatile de picnic.

  „Imprastierea pe sol a apei uzate rezultate in urma activitatii de picnic sau varsarea acesteia in apele din vecinatatea zonei special amenajate pentru activitatile de picnic ori a zonei indicate pentru activitatile de picnic sunt interzise”, se arata in legea mentionata.

  Cetatenii nu au voie nici sa hraneasca animalele salbatice, sa indeparteze, sa raneasca ori sa distruga plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural si/sau construit si nu pot sa posteze semne sau mesaje, mai spune legea.

  Ei sunt obligati prin lege sa pastreze linistea si sa nu deranjeze comunitatile locale, viata salbatica sau alti vizitatori, sa nu arunce tigari, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse in alte locuri decat in cele special amenajate, sa respecte ordinea publica si bunele moravuri, conform prevederilor legislatiei in vigoare si sa nu desfasoare activitati de picnic in afara zonelor special amenajate pentru activitatile de picnic si/sau a zonelor indicate pentru activitatile de picnic.

  Potrivit legii, daca administratorul zonei de picnic nu asigura conditiile necesare pentru desfasurarea acestei activitati, poate fi sanctionat cu amenda de la 10.000 la 50.000 de lei

  Cei care desfasoara activitati de picnic in afara zonelor special amenajate si/sau a zonelor indicate pentru activitatile de picnic risca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 3.000 de lei. Totodata, pentru distrugerea, modificarea ori degradarea panourilor informative, marcajelor, indicatoarelor, constructiilor, imprejmuirilor sau orice alte amenajari aflate in perimetrul zonelor se da amenda de la 100 la 500 de lei.

  Amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei sunt prevazute pentru cei care aprind focul in locurile amenajate si nu il supravegheaza in permanenta.

  Aruncarea deseurilor in alta parte decat in locurile special amenajate se sanctioneaza cu amenda intre 200 si 2.000 de lei, iar pentru nedepunerea selectiva a deseurilor de ambalaje in containerele inscriptionate corespunzator categoriei de deseuri, amenzile sunt intre 100 si 500 de lei.

  Amenzi intre 300 si 3.000 de lei pot fi aplicate celor care nu lasa curat si nealterat locul in care au desfasurat activitatea de picnic, celor care arunca tigari, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse in alte locuri decat in cele special amenajate si celor care nu respecta ordinea publica si bunele moravuri, conform prevederilor legislatiei in vigoare.

  Si cei care spala obiectele care au deservit activitatii de picnic in apele din vecinatatea zonei special amenajate sau care imprastie pe sol apa uzata rezultata in urma activitatii de picnic sau o varsa in apele din vecinatate pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 100 si 200 de lei.

  Aceleasi amenzi sunt prevazute si pentru persoanele care nu respecta orarul de desfasurare a activitatii de picnic corespunzator zonei respective sau nu parcheaza autovehiculele doar in zonele special amenajate in acest scop.

  Amenzi cuprinse intre 200 si 400 de lei pot primi persoanele care hraneasc animalele salbatice, care indeparteaza, ranesc ori distrug plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural si/sau construit, care posteaza semne sau mesaje sau care nu pastreaza linistea si deranjeaza comunitatile locale, viata salbatica sau alti vizitatori.

  Potrivit legii, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor mentionate se fac de catre reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, autoritatile administratiei publice locale si personalul imputernicit al acestora, de catre ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Romane, ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane, precum si de catre agentii Politiei locale, conform competentelor stabilite prin lege.

  „Contravenientul poate achita pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal de constatare a contraventiei ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii”, se arata in lege.

  La iesirile in natura, romanii trebuie sa mai stie si ca, pe teritoriul ariilor naturale protejate, sunt interzise: distrugerea sau degradarea panourilor informative si indicatoare, constructiile, imprejmuirile, barierele, placile, stalpii, semnele de marcaj sau orice alte amenajari aflate in inventarul ariilor naturale protejate, aprinderea si folosirea focului deschis in afara vetrelor special amenajate si semnalizate in acest scop de catre administratorii sau custozii ariilor naturale protejate, abandonarea deseurilor in afara locurilor special amenajate si semnalizate pentru colectare daca exista, potrivit Legii nr. 265/ 2006 privind protectia mediului.

  Nerespectarea acestor prevederi se pedepseste cu amenda intre 3.000 si 6.000 de lei.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.