Calarasi: Pelicani si lebede negre, noii locatari de la ZOO

Gradina Zoologica are noi locatari care s-au acomodat de minune in noua casa. Cei cinci pelicani si o pereche de lebede negre, aduse de la Bucuresti, fac deliciul vizitatorilor.pelicani si lebede

Cristian Tatatuva, directorul Zoo Calarasi doreste sa aduca in peisajul gradinii o mica parte din Delta Dunarii. „Urmeaza sa punem la punct un adapost pe lacul mare, unde vom crea o microdelta pentru ca pasarile sa aiba conditii excelente de viata, sa se simta in largul lor” a declarat Cristian Tatavura.

Pasarile au fost aduse de la Gradina Zoologica din Capitala si au avut nevoie de cateva zile de acomodare. Au fost tinute sub supraveghere, iar specialistii le-au urmarit comportamentul, dar si obiceiurile pentru a sti exact cum trebuie sa se lucreze cu ele. Pentru a diversifica numarul speciilor de pasari existente in gradina din orasul de pe malul Borcei, Cristian Tatavura a apelat la colegii din Bucuresti.

Schimb de specii

Pasarile au fost obtinute gratis, gratie unei indelungate relatii de colaborare dintre cele doua institutii.”De mai multi ani lucram cu Gradina din Bucuresti, realizam un schimb util de pasari sau animale, pentru ca lipsa banilor ne-a determinat sa gasim tot felul de solutii pentru a atrage vizitatori”, a mai spus Cristian Tatavura.

Provizii de peste

Pentru fiecare pelican comun, conducerea Zoo trebuie sa asigure zilnic o ratie de 1,5 kilograme de peste pentru o masa. Ca sa nu ramana cumva fara provizii, Cristian Tatavura a apelat la diverse persoane pentru a face rost de hrana necesara pelicanilor. ” Am adus peste de la Bucuresti, dar mai avem nevoie asa ca voi contacta diverse firme din oras pentru a ne furniza marfa”, a precizat Tatavura.

Identificare prin microcip

Pelicanii adusi la Calarasi au implantate microcipuri pentru a putea fi identificati. Specialistii trebuie sa stie cine sunt, de unde provin, prin ce gradini zoologice din Romania au trecut, in eventualitatea in care, la maturitate, vor ajunge in strainatate. De asemenea, cele doua perechi de pelicani au certificate de origine, iar ingrijirea lor zilnica presupune si tratamente pentru a nu fi expusi bolilor.

Monumente ale naturii

Pelicanii comuni, aceste pasari arhaice, ramase din era tertiara, si-au diminuat mult efectivele in ultimele decenii. Locurile lor de cuibarit s-au redus treptat, iar pelicanii au disparut cu desavarsire din vestul si centrul Europei. Din pacate, aceste monumente ale naturii sunt, chiar si in conditiile existentei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, supuse unor presiuni de catre factorul uman. In prezent, pe teritoriul Deltei cuibaresc peste 2.500 de perechi de pelicani comuni si aproximativ 100 de perechi de pelicani creti. Aici se gaseste cea mai mare populatie de pelicani comuni din Europa.

Pasare oficiala in Australia

Cele doua lebede negre care au ajuns la Calarasi sunt inca pui. Penajul lor nu a devenit negru, este de culoare gri, insa, pe masura ce se maturizeaza, vor capata culoare inchisa. Lebada neagra creste cu precadere in SE si SV Australiei ,in Tazmania si in Noua Zeelanda, unde a fost reintrodusa de curand. Ea este protejata de legile din Australia, devenind practic pasarea oficiala a acestei tari. Lebedele negre au fost descoperite in anul 1697 de catre Willem de Vlamingh. In prezent in Australia se gasesc 500.000 de exemplare.

Vin bulgarii

In ultima perioada, tot mai multi vizitatori au trecut pragul Gradinii Zoologice din Calarasi. „Vin persoane din Ialomita, Constanta si chiar din Bulgaria. Nu putem decat sa ne bucuram de acest aflux de turisti si dorim sa imbunatatim si mai mult imaginea institutiei. Ar fi si pacat ca lumea sa nu vina sa ne viziteze. Avem specii variate si interesante: pornind de la cel mai in varsta hipopotam din Romania si pana la celebrii ursi care au apartinut dictatorului Nicolae Ceausescu. De la Silistra avem semnale ca oamenii doresc sa vina sa ne vada si chiar se organizeaza excursii in acest sens. Nu doar copiii sunt interesati, ci si adultii”, a precizat Cristian Tatavura.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *