Botosanenii se dau in vant dupa soare

Zeci de cetateni se intereseaza zilnic de programul de incalzire cu energie regenerabila finantat de Guvern.Mai multi oameni si-au intocmit deja dosare complete, desi startul pentru Programul „Casa Verde” se da abia peste o saptamana.botosanenii panouri solare

Sute de botosaneni satui sa fie clienti ai sistemului centralizat de incalzire exploreaza noi modalitati pentru a-si asigura confortul in locuinte. Multi spera sa beneficieze de finantare din partea Ministerului Mediului pentru achizitionarea unui sistem alternativ de incalzire. Angajatii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Botosani nu mai prididesc sa le explice oamenilor avantajele sistemelor propuse prin programul „Casa Verde”. „Unii au inceput sa vina si cu dosarele, insa nu le putem primi decat dupa data de 1 iulie”, a spus Narcisa Dumitriu, consilier in cadrul APM.

Panourile, tot mai cautate

Peste 80% dintre cei interesati prefera panourile solare. Suma pentru schimbarea sistemului de incalzire a unei locuinte si furnizarea de apa calda menajera cu panourile solare urca pana la 12.000 de lei, cu tot cu boiler. Cu toate acestea, botosanenii nu se dau in laturi de la aceasta investitie, cu atat mai mult cu cat aceasta presupune economii consistente pe viitor.

„Eu platesc in jur de 350 de lei pentru incalzire in lunile de iarna, dar si vara cheltuielile sunt mari cu apa calda. Acum ca scad si salariile incerci sa faci economie dar oricum te ustura buzunarul. Prefer sa dau 7.000 de lei pe un panou si sa am apa calda si caldura gratis apoi. Acum e cu atat mai convenabil cu cat as putea primi de la stat 6.000 de lei din suma”, a spus Vasilica Forasi, o botosaneanca incantata de programul „Casa Verde”.

Dosarele se depun la sediul APM Botosani, de pe bulevardul Mihai Eminescu, incepand cu 1 iulie, iar selectia proiectelor se va face la nivel central. Cei care vor sa afle mai multe detalii despre acest program si de ce acte au nevoie pentru a se inscrie in cursa inlocuirii sau completarii sistemelor de incalzire prin energie ecologica, se pot interesa pe site-ul www.apmbotosani.ro sau la sediul Agentiei.

Finantare de 2,3 milioane de lei

Botosaniul a primit 2,3 milioane de lei pentru a-i ajuta pe cetateni sa se foloseasca de energie regenerabila pentru incalzirea locuintei. Programul ofera finantare pentru trei variante de incalzire: panouri solare, in valoare de 6.000 de lei, pompe de caldura evaluate la 8.000 de lei si centrale termice pe baza de peleti, brichete sau tocatura lemnoasa, estimate la 6.000 de lei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *