Declaratia Secretarului de Stat in Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, Ioan Jelev cu ocazia zilei de 9 August – Ziua internationala a Gradinilor Zoologice si Parcurilor
Instituirea de catre Organismele specializate a Zilei Internationale a Gradinilor Zoologice si Parcurilor este o dovada a interesului pe care comunitatea internationala il acorda problematicii ample a conservarii biodiversitatii.
In spiritul demersurilor intreprinse de tara noastra pentru integrarea europeana, Ministerul Apelor si Protectiei Mediului manifesta o permanenta preocupare pentru conservarea biodiversitatii biologice si peisagere.
Potrivit Ordonantei de urgenta nr.236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, in tara noastra sunt acceptate urmatoarele categorii de arii naturale protejate, definite in functie de obiectivele de management atribuite: rezervatie stiintifica; rezervatie naturala; parc national, parc natural; monument al naturii; rezervatie a biosferei; zona umeda de importanta internationala (sit Ramsar); sit al patrimoniului mondial natural.
Rezervatiile biosferei, parcurile naturale si nationale insumeaza o suprafata de 1132176 ha (incluzand si un numar de 134 rezervatii naturale si monumente ale naturii cu o suprafata de 129643 ha).
De asemenea, au fost declarate alte 693 rezervatii naturale si monumente ale naturii cu o suprafata de 102434 ha in plus fata de cele 134 continute in interiorul parcurilor nationale, naturale si rezervatiilor biosferei.
Programul Romania Curata initiat de Ministerul Apelor si Protectiei Mediului are in vedere si parcurile. In acest scop exista o colaborare cu autoritatile locale si o preocupare sustinuta pentru extinderea si protejarea zonelor verzi .
Ministrul Apelor si Protectiei Mediului, dl. Petru LIFICIU are in vedere un ambitios program privind integrarea Romaniei in structura europeana a „Strazilor Verzi”. In acest sens este demn de mentionat faptul ca tara noastra este prima tara din Europa de est care se va ralia acestei retele europene.Programul prevede ca pana in anul 2003 fiecare unitate administrativ-teritoriala se dispuna de strazi inchise traficului auto, amenajate cu piste pentru biciclete si trafic pietonal, adevarate oaze de verdeata in intravilan.
In ceeace privesc gradinile zoologice, Directiva Consiliului European 99/22/EC referitoare la detinerea animalelor salbatice in gradini zoologice a fost transpusa prin Legea nr. 191/2002 privind gradinile zoologice si acvariile publice. Aplicarea acestei reglementari urmareste protectia activa a faunei salbatice, autorizarea si inspectarea gradinilor zoologice. Obiectivele Directivei sunt strans legate de prevederile Articolului 9 al Conventiei privind Diversitatea Biologica, acoperind masurile privind conservarea ex-situ a biodiversitatii.
Gradinile zoologice au rolul de a furniza informatii asupra vietii salbatice si de a mari gradul de constientizare publica in domeniul protectiei mediului si al conservarii naturii dar si acela de a proteja speciile rare si pe cale de disparitie prin prezentarea animalelor pe cat posibil in conditii similare habitatelor lor naturale.
Potrivit noilor reglementari, administratorilor gradinilor zoologice le revin urmatoarele obligatii:
a) participarea la activitati de cercetare care sporesc beneficiile pentru conservarea speciilor si/sau de formare a cunostintelor de conservare relevante, precum si/sau la schimburi de informatii referitoare la conservarea speciilor si/sau, acolo unde este cazul, la inmultirea in captivitate, repopularea ori reintroducerea speciilor in mediul salbatic natural;b) promovarea educarii si a sensibilizarii publicului cu privire la conservarea biodiversitatii, in special prin oferirea de informatii referitoare la speciile expuse si la habitatele lor naturale;c) adapostirea animalelor in conditii care sa raspunda cerintelor biologice si de conservare pentru speciile individuale, intre altele, prin imbunatatiri specifice; d) mentinerea unui standard ridicat de crestere a animalelor, cu un program preventiv si curativ dezvoltat pentru ingrijire veterinara si alimentara; e) prevenirea evadarii animalelor, pentru a se evita posibilele pericole ecologice pentru speciile indigene, si prevenirea patrunderii din exterior a daunatorilor si epidemiilor; f) pastrarea unor informatii actualizate cu privire la colectia gradinii zoologice respective, adecvate speciilor inregistrate.
In concordanta cu Legea nr. 191/2002, Ministerul Apelor si Protectiei Mediului este autoritatea responsabila pentru stabilirea sistemului de autorizare al gradinilor zoologice. Autoritatile competente, in sensul prezentei legi sunt autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si autoritatea publica centrala pentru agricultura, alimentatie si paduri. In termen de un an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi autoritatea publica centrala pentru protectia mediului va lua masuri pentru inventarierea si inregistrarea tuturor gradinilor zoologice si a acvariilor deschise publicului, pe care le va supune procedurii de autorizare, la cererea administratiilor acestora.
Cu ocazia Zilei Internationale a Gradinilor zoologice si parcurilor adresez un apel de suflet tuturor segmentelor societatii romanesti de a institui un parteneriat real si benefic pentru ocrotirea acestui inestimabil patrimoniu natural pe care avem datoria de a-l lasa nealterat generatiilor viitoare.
Ioan JELEV
Secretar de Stat