O investigatie Agent Green, un ONG axat pe protectia mediului, arata ca in ultimii 6 ani Romsilva a dus o politica de exploatare agresiva in Parcul National Semenic. Intre 2009 si 2014, in acest parc national au au fost exploatati fara discernamant cel putin 366.422 de metri cubi de lemn, iar Romsilva a incasat cel putin 8,14 milioane euro. Lemnul a fost vandut in mare parte la export, in Siria. Cu toate acestea, Romsilva nu a intocmit un plan de management al zonei defrisate.
„Muntii Semenic adapostesc cele mai vaste paduri virgine de fag comun european din lume concentrate intr-un singur loc. Peisajul din acesti munti este o ultima mostra autentica din cum arata Europa dupa ultima glaciatiune. Surprinzator, guvernul Romaniei nu face nimic in privinta asta si lasa Romsilva sa isi faca de cap in parc”, a spus Gabriel Paun, presedintele Agent Green. Un film din cadrul investigatiei Agent Green arata cum arbori din padurea de fag, ce au crescut in sute de ani in Parcul National Semenic, sunt transportati la o fabrica din Bania, judetul Caras-Severin. „Zeci de tiruri incarcate cu cherestea pleaca lunar din Bania la portul Constanta si de aici mai departe in Siria. Rumegusul din acesti copaci monumente ale naturii ajunge la fabrica Kronospan din Sebes. Kronospan, o companie austriaca, este liderul mondial in productia de panouri din lemn.
Este jenant cum arbori seculari dintr-un parc national ajung niste produse primare de export. Romania nu castiga mai nimic si exporta locuri de munca, nu doar lemn”, a adaugat Paun. In ultima perioada, paduri virgine din Semenic au fost pierdute in fata drujbelor. De exemplu, 700 hectare de padure virgina de fag din Cosava Mica, care a fost propusa pentru a fi inclusa in patrimoniul mondial UNESCO, este tinuta nejustificat in afara limitelor Parcului National Semenic si exploatata. Conform Agent Green, in loc sa protejeze ariie si sa efectueze plantari, Administratia Parcului National Semenic „Cheile Carasului” doreste sa desfiinteze Rezervatiile Naturale Groposu (879 hectare) si Barzavita (2.293,8 hectare) pe motiv ca sunt deja afectate de taieri. „Pline de o valoare de conservare cu insemnatate globala, fagetele seculare din Cosava, Groposu si Barzavita sunt ciuntite chiar in acest moment pentru a rotunji profitul Romsilva. Speram ca Ministerul Mediului sa se delimiteze intentiile Romsilva, care este de parere ca o padure virgina odata atacata de drujbe va trebui culcata in intregime la pamant”, a adaugat Paun.