Compania care produce Nutella, acuzata ca ar contribui la defrisari masive

Ministrul francez al ecologiei, Segolene Royal, a sustinut ca ar trebui sa se renunte la consumul cremei Nutella deoarece folosirea uleiului de palmier la fabricarea acestui produs alimentar a dus la o „despadurire masiva”, relateaza Agerpres. Aceste declaratii au fost facute luni seara, in timpul emisiunii ‘Le Petit Journal’ a postului de televiziune Canal+, demnitarul…

Citește mai departe
AmCham: Modificările la Codul Silvic ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu şi lung

AmCham: Modificarile la Codul Silvic ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu si lung

Prevederile din proiectul de modificare si completare a Codului Silvic nu asigura o securitate reala si sustenabila a fondului forestier si ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu si lung asupra fondului forestier, a economiei si a echilibrului ecologic, avertizeaza AmCham. „Am luat act cu surprindere de noul proiect pentru modificarea si completarea Legii…

Citește mai departe

Scandalul taierilor ilegale in Caras-Severin

Dupa ce in primele episoade ale serialului nostru despre TAIERILE ILEGALE de PADURI din ROMANIA ne-am axat pe zona ARDEALULUI, astazi va prezentam situatia “MASACRULUI” din zona CARAS – SEVERIN, acolo unde PARCURILE NATIONALE sunt de-a dreptul “MUTILATE”. Motivul este unul HALUCINANT: intarzierea documentelor permite, sub protectia legii, aceste DEFRISARI ILEGALE. “Scandalul taierilor ilegale continua…

Citește mai departe
Perchezi?ii la Certeze pentru defri??ri necontrolate

Comisia pentru mediu a avizat Codul Silvic, criticat ca permite defrisarile ilegale

Deputatii din Comisia pentru mediu au avizat favorabil, marti, cu doar 5 abtineri, proiectul Codului Silvic, ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Doina Pana, aratand ca acesta “este un Cod silvic foarte benefic” si “nu ceva electoral”. Pana a fost intrebata, dupa ce a participat la discutiile din comisie, despre faptul ca reprezentantii Camerei de…

Citește mai departe
Samsarii cumpără puncte la o treime din valoare pentru a pune mâna pe terenuri şi păduri de 11 mld. €

Comisia pentru mediu a Camerei a avizat proiectul Codului Silvic. Doina Pana: E un cod foarte benefic

Deputatii din Comisia pentru mediu au avizat favorabil, marti, cu doar 5 abtineri, proiectul Codului Silvic, ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Doina Pana, aratand ca acesta “este un Cod silvic foarte benefic” si “nu ceva electoral”. Pana a fost intrebata, dupa ce a participat la discutiile din comisie, despre faptul ca reprezentantii Camerei de…

Citește mai departe
Omul de afaceri Gheorghe Ceteras, retinut in dosarul privind retrocedarea a 5.000 hectare de padure

Ce nereguli a gasit Camera de Comert Americana in Romania in noul Cod Silvic

Prevederile din proiectul de modificare si completare a Codului Silvic nu asigura o securitate reala si sustenabila a fondului forestier si ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu si lung asupra fondului forestier, a economiei si a echilibrului ecologic, avertizeaza AmCham. „Pentru ca securitatea pe termen lung a fondului forestier reprezinta nu numai un…

Citește mai departe

Atac la padurile din Caras-Severin

Padurile din Caras-Severin sunt atacate aproape zilnic de taietorii de lemne. Cu toate acestea, la nivelul judetului, infractiunile de taiere ilegala de material lemnos sunt in scadere, spune comisarul-sef Roman Cocolea, seful Serviciului de Ordine Publica. In cadrul acestui serviciu functioneaza Compartimentul de combatere a delictelor silvice, iar lucratorii acestuia nu au constatat probleme deosebite…

Citește mai departe

Lapusan ii cere prefectului Vuscan sa dispuna un control pe tema taierilor ilegale de padure din judetul Cluj

Liderul PSD Cluj, Remus Lapusan, a atras atentia, ieri, cu privire la dezastrul din domeniul silvic clujean. Reactia social democratului vine dupa ce ziarul Faclia a dezvaluit in cadrul unor ample materiale de presa retelele care stau in spatele exploatarilor ilegale de padure din judetul Cluj. Lapusan a spus ca ii va cere prefectului judetului…

Citește mai departe

Cercetator roman: defrisarile masive de paduri au fost mana cereascaa pentru Delta Dunarii

Liviu Giosan, cercetator la „Woods Hole Oceanographic Institute” in Statele Unite, lanseaza o ipoteza soc: actiunea, adesea salbatica, a omului asupra mediului inconjurator a sporit dimensiunile si biodiversitatea unuia dintre cele mai frumoase locuri din Europa, aflat pe teritoriul Romaniei. Actiunea omului asupra Deltei Dunarii nu a fost intotdeauna negativa. Defrisari masive pentru a face…

Citește mai departe

Coalitia de mediu: Dezvoltare durabila si Protectia mediului

Degradarea accelerata a capitalului natural din Romania sub presiunea dezvoltarii economice, in special in conditiile actualei crize economico-financiare, creeaza nenumarate probleme de mediu in majoritatea domeniilor: arii protejate, exploatarea resurselor (minerit, cariere), managementul deseurilor, eficienta energetica si energie regenerabila, protectia zonei costiere, energia nucleara si deseurile radioactive, poluarea apei si amenajarile hidrotehnice, spatii verzi urbane,…

Citește mai departe

Catalin Nechifor acuza PDL-ul pentru dezastrul forestier din Suceava

Presedintele PSD Suceava, Catalin Nechifor, acuza PDL-ul, in complicitate cu Augustin Zegrean, presedintele CCR, de initierea unei legi potrivit careia 2.480 de hectare de padure din judetul Suceava au fost trecute la Bistrita Nasaud, pentru a fi defrisate. Defrisari masive in judetul Suceava / Sursa foro: criterii.ro Catalin Nechifor a declarat ca PDL s-a implicat in “decapitarea…

Citește mai departe

Smulgeti iarba parloagelor: raspandeste un polen foarte toxic!

Angajatii Directiei de Mediu din cadrul Primariei le atrag atentia timisorenilor sa smulga sau sa coseasca iarba parloagelor, o buruiana periculoasa a carei denumiri stiintifice este Ambrosia artemisiifolia. Dupa 1990, cand numeroase terenuri agricole au fost abandonate, au avut loc defrisari masive de paduri, iar buruienile din culturile agricole nu au fost combatute. Astfel, pe…

Citește mai departe

Amenajarea padurilor, paza si protectia lor – obligatie nationala si europeana.

Amenajarea padurilor avand ca prioritate protectia mediului Inca din anul 1970 i s-a acordat Romaniei, ca urmare a rezultatelor obtinute in amenajarea padurilor, titlul de „gospodarire forestiera exemplara” de catre Universitatea din Freiburg. Starea dezastruoasa din gospodarirea padurilor in perioada de tranzitie se datoreaza si eliminarii I.C.A.S. ca factor determinant in politica de amenajari si…

Citește mai departe

Program complex pentru mediu si limitarea calamitatilor naturale. Extinderea suprafetelor cu paduri

Gospodarirea intensiva a padurilor si apelor a aparat, timp de 50 de ani, Romania de secete excesive si inundatii catastrofale. Starea alarmanta a modificarilor climatice din ultimii ani din Romania, dar si de pe plan european si global, impune o analiza a masurilor ce trebuie luate, a functiilor si contributiei padurilor la asigurarea unui echilibru…

Citește mai departe

Romania a prins radacini in „Sahara Olteniei”

Ajunsa in comuna Dabuleni, campania Realitatea TV a strans ministri, politicieni, artisti si voluntari anonimi, care au acoperit „Sahara Olteniei” cu un covor verde de arbori. Noua hectare de teren, 4.000 de voluntari si peste 40.000 de puieti de salcam plantati, asa poate fi descrisa in cifre cea mai recenta actiune „Romania prinde radacini”, desfasurata…

Citește mai departe