325 de arbori, cu o masa lemnoasa de 304 metri cubi, sunt taiati in aceste zile de pe Dealul Straja, in jurul Cetatii Brasovului. In locul arborilor taiati se vor sadi platani, tei si mesteceni.
Dupa ce ani intregi, Cetatea Brasovului de pe Dealul Straja a zacut intr-un con de umbra, autoritatile vor acum sa o readuca la viata. Vegetatia care a crescut necontrolat in ultimii ani, fara ca cineva sa se ocupe de o infrumusetare a zonei, a facut ca cetatea sa fie imposibil de vazut, de la distanta.
Pentru a putea fi repusa in lumina si pentru a arata exact ca acum cateva zeci de ani, autoritatile au facut cercetari si au descoperit fotografii vechi cu cetatea. „Am luat legatura cu cei care asigura iluminatul public in Brasov si le-am propus sa ne ajute sa creem un sistem de iluminat arhitectural, cu acordul Societatii „Postavarul”, care o are in custodie”, a spus George Scripcaru, primarul Brasovului.
Lucrari de amploare
Alaturi de lucrarile pentru iluminatul cetatii, se fac lucrari de defrisare, pentru ca zidurile sa fie puse in valoare si sa fie vizibile din centrul municipiului.
„In locul arborilor taiati vom planta altii, care pot fi toaletati si care vor fi asezati in asa fel incat sa nu obtureze imaginea cetatii. Este vorba de aproximativ 200 de platani, tei si mesteceni. In nici un caz nu vom planta rasinoase pentru ca acestea cresc foarte inalte”, spune Dan Olteanu, directorul Regiei Padurilor Kronstadt.
Lemnul de lucru, provenit in urma taierilor, va fi vandut prin licitatie publica, iar cel de foc va fi distribuit persoanelor care beneficiaza de ajutor social.
In plus, vor fi refacute aleile din jurul cetatii, va fi pusa samanta de iarba si se va realiza un sistem de gardulete din lemn de alun, care sa incetineasca scurgerea apei, pentru a nu se produce alunecari de teren.
Pana la finele lunii noiembrie, toate lucrarile vor fi finalizate.