Agricultorii romani fac lobby la ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, sustinand cultivarea plantelor modificate genetic (OMG), despre care cred ca vor conduce la ieftinerea alimentelor.
Agricultorii romani ar vrea sa poata cultiva organisme modificate genetic (OMG), mai ales ca Romania importa asemenea plante din toata lumea. In Romania este permisa cultivarea doar a unei varietati de porumb modificat genetic, MON 810, insa produse de acest tip sunt importate.
In vreme ce organizatiile de mediu se straduiesc sa obtina interzicerea culturilor de organisme modificate genetic, ministrii agriculturii din UE vor discuta saptamana viitoare despre acordarea unei libertati mai mari statelor membre in ceea ce priveste aprobarea sau interzicerea OMG-urilor.
Daca li s-ar da voie sa cultive si soia modificata genetic, sustin fermierii, atunci agricultura ar putea scoate tara din criza, iar gradul de poluare ca urmare a folosirii pesticidelor si ierbicidelor ar fi mai mic.
„La un hectar insamantat cu soia normala, aplic 5-6 tratamente fitosanitare, insemnand cam 24 de kilograme de chimicale la hectar. Aceste produse sunt agreate in UE. La un hectar cultivat cu soia ameliorata genetic, aplic 1-4 kilograme de chimicale”, spune Culita Tarata, unul dintre cei mai mari agricultori din tara. Deputatul controleaza Insula Mare a Brailei.
Recolte duble, cu ajutorul irigatiilor
In ceea ce priveste productivitatea, atat Culita Tarata, cat si Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, si presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli (LAPAR), Nicolae Sitaru, sustin ca OMG ar putea face din Romania un jucator important pe piata cerealelor. De pe un hectar cultivat cu soia normala, neirigat, se obtine o recolta de circa o tona.
Daca fermierul are sistem de irigatii si foloseste seminte ameliorate, recolta poate fi dubla, potrivit liderului LAPAR. In cazul porumbului, productia ar creste de la 3-4 tone, cat este media la nivel national, la 6-7 tone/hectar, in cazul unui teren neirigat, si la peste 10 tone/hectar, daca suprafata este irigata.
Importuri mari si mancare scumpa
Crescatorii de animale importa srot de soia modificata genetic din alte tari, cum ar fi SUA, Brazilia sau Argentina, care dicteaza pretul pe piata internationala.
„De ce sa importam daca putem cultiva si noi aceste cereale? Ca agricultori, cerem Ministerului Agriculturii sa iasa din starea de pasivitate si sa hotarasca, impreuna cu oamenii de stiinta, daca e bine sau nu sa se cultive aceste plante”, a adaugat Nicolae Sitaru.
Cererea de porumb si de soia pentru productia de bioetanol si biodisel a crescut, iar China a devenit un mare consumator de soia, astfel ca pretul la cereale s-a majorat.
„Daca in urma cu cativa ani porumbul se vindea cu 80 de dolari/tona, acum clientii ofera 200 de dolari si nu au de unde sa il cumpere. Europa va avea o mare problema din aceasta cauza. Nu poti sa produci alimente ieftine cu cereale scumpe”, subliniaza Ilie Van, care considera ca fiecare stat european ar trebui sa aiba dreptul de a decide singur in materie de OMG.
Totusi, daca in Romania s-ar cultiva soia normala pe terenurile nelucrate nu ar mai fi nevoie de introducerea culturilor modificate genetic, spun ecologistii.