Activistii de mediu de la Greenpeace au castigat procesul intentat celor de la Romsilva, care au incercat sa ascunda date despre taierile abuzive din Retezat.
Cei de la Romsilva au pretextat un atac de insecte asupra padurilor si, ca urmare, au avut loc defrisari masive intr-o zona cu arbori valorosi din punct de vedere dimensional si sortimental. In plus, spun cei de la Greenpeace, nu s-a tinut cont de scopul taierilor de conservare, utilizand tehnici agresive de exploatare. Dupa ce abuzul a fost dovedit, Greenpeace a solicitat Ministerului Mediului si al Padurilor, precum si Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, informatii referitoare la controalele efectuate pe teren si aplicarea unor sanctiuni pentru defrisarile de padure din Parcul National Retezat, zona Rau Ses. Romsilva a refuzat sa furnizeze aceste informatii si a fost actionata in instanta. „Actionarea in instanta a survenit in urma refuzului Romsilva de a oferi informatiile solicitate de Greenpeace in legatura cu masurile concrete de remediere a deficientelor constatate, stadiul implementarii acestor masuri, persoanele sanctionate pentru neregulile constatate, sanctiunile aplicate pentru fiecare persoana in parte, masurile luate pentru prevenirea altor situatii similare”, spun activistii de mediu. Procesul a fost castigat de Greenpeace, prin hotarare definitiva si irevocabila.
Gandacul tipograf scos la inaintare
Reamintim ca, in vara anului 2011 a izbucnit un imeds scandal dupa ce in Parcul National Retezat s-a inceput defrisarea padurii. Autoritatile silvice au dispus taierea arborilor pe motiv ca peste o mie de molizi, raspanditi pe o suprafata de 1.500 de hectare din Parcul National Retezat sunt afectati de o insecta care cauzeaza uscarea arborilor, respectiv „gandacul tipgraf”. Reprezentantii Directiei Silvice Hunedoara anuntau ca exista 1.200 de arbori atacati de aceasta insecta, iar 200 dintre acestia se afla in zona de protectie speciala a Parcului National Retezat, in timp ce 1.000 sunt in zona tampon a rezervatiei naturale. Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Timisoara au cerut Directiei Silvice Hunedoara sa inventarieze molizii afectati de gandac si sa obtina avizele necesare pentru taierea arborilor. Numai ca nu s-a lucrat legal, iar Cxorpul de Control al Ministerului Mediului a descoperit numeroase nereguli, dupa cum a recunoscut chiar ministrul mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely. „Ancheta Corpului de Control al ministrului Mediului a reliefat faptul ca patru partize (parchete) au fost exploatate fara avizul Administratiei Parcului National Retezat, iar o parte dintre copacii taiati nu erau afectati de insecta daunatoare. O parte dintre copaci sunt si sanatosi. S-au identificat taieri ilegale in volum de aproape 13 metri cubi”, a spus in toamna anuluio 2011 Borbely. Oficialul a anuntat ca au fost constatate trei contraventii silvice, iar firma care a facut exploatarea lemnului a fost amendata.