Realitatea TV sustine realizarea perdelelor forestiere de protectie in Romania

Am fi scapat de drumuri inzapezite, iar canicula nu ar mai fi distrus culturile agricole daca s-ar fi plantat perdelele forestiere de protectie, asa cum prevede o lege din anul 2002.perdea forestiera

Perdelele forestiere sunt formate din arbori plantati de-a lungul unor drumuri, terenuri agricole, in apropierea unor cladiri, fabrici sau localitati pentru a le proteja de viscol, vant puternic, canicula sau pentru a regla temperatura in zona.

Perdelele forestiere pot impiedica alunecarile de teren si desertificarea, protejeaza caile de comunicatii, malurile si digurile de viituri sau poduri de gheata.

Romania detine prioritate mondiala in ceea ce priveste perdelele forestiere de protectie. Primul care a semnalat necesitatea lor a fost agronomul Ion Ionescu de la Brad, in anul 1866. In 1870 el face si o prima demonstratie a eficientei lor, la ferma sa de langa Roman. De atunci, agronomii si silvicultorii romani au studiat si demonstrat eficienta perdelelor forestiere. Specialistii au criticat de fiecare data si campaniile de defrisari masive care au lasat fara protectie naturala terenuri agricole si localitati. In perioada 1993 – 1996 s-au plantat peste 5000 de hectare de terenuri, majoritatea fiind perdele de protectie.

Dar legea care a permis aceste plantari a fost abrogata in 1997. In anul 2002 parlamentul a aprobat o lege care permite realizarea Sistemului national al perdelelor forestiere de protectie in toata tara. Si codul forestier aprobat in 2008 prevede facilitati pentru formarea acestora. Realitatea TV incepe astazi o campanie pentru realizarea Sistemului national al perdelelor forestiere de protectie.

Sursa: Realitatea

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente