Prefectul Gheorghe Vuscan vorbeste de o mafie a padurilor in judetul Cluj

0
445
Prefectul Gheorghe Vuşcan vorbeşte de o mafie a pădurilor în judeţul Cluj
Prefectul Gheorghe Vuscan vorbeste de o mafie a padurilor in judetul Cluj

Prefectura Cluj si Directia Silvica Cluj au prezentat, miercuri, o situatie a taierilor ilegale de paduri in judet, unde ar fi vorba de o adevarata mafie a lemnului.

Prefectul Gheorghe Vuscan a vorbit in special de zona Marisel, dar si de alte zone de munte unde „se manifesta mafia lemnului”.

„E o structura mafiota care functiona acolo si care speram ca s-a oprit, care nu permitea derularea unui proces de control a autoritatii statului. Autoritatea statului era intimidata sa-si desfasoare activitatile de control in proprietatea statului si de aceea este o dorinta imperativa a noastra de a reaseza legea si in aceste zone. Politistii, in anumite zone, au fost complici cu acesti hoti de masa lemnoasa”, a declarat, intr-o conferinta de presa, Gheorghe Vuscan.

El a spus ca judetul Cluj s-ar plasa in topul taierilor ilegale de arbori. „Stiti bine cate probleme exista sau au existat in aceasta directie, prin exploatarile si taierile nelegale care s-au intamplat in zona noastra si, spre rusinea noastra, la nivel national, intr-un clasament neoficial, judetul Cluj se gasea pe un ‘meritoriu’ loc 3. Este inadmisibil ca acea hotie si acele defrisari masive din zona Suceava, Neamt sa se transfere cu atata rapiditate in ultimii ani si spre zona noastra forestiera”, a adaugat Gheorghe Vuscan.

Directorul Directiei Silvice Cluj, Traian Maris, a prezentat o situatie a taierilor ilegale descoperite doar in ultimele patru luni de lucratorii institutiei pe care o conduce. Potrivit acestuia, Directia Silvica Cluj a constatat, printre altele, ca au fost taiati ilegal 3.810 mc de lemn, in valoare de 765.174 lei.

„Cam in toate zonele de munte au fost probleme mari, multe suprafete de padure chiar au disparut, nu numai cele administrate de noi, ci si din alte parti, sunt zone pe care nu le mai recunosti dupa cativa ani, nu mai stii locul in care te afli”, a declarat Traian Maris. La randul sau, subprefectul Mihnea Iuoras a prezentat o situatie detinuta de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Cluj, pentru neregulile descoperite pe parcursul unui an, nereguli concretizate, printre altele, in 15.000 mc de lemn descoperiti ca au fost taiati ilegal si o paguba estimata la un milion de euro.

Judetul Cluj are circa 180.000 de hectare de fond forestier, din care 124.000 de hectare sunt in paza statului, prin Directia Silvica, iar restul sunt pazite de ocoale silvice private.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.