Seceta schimba meniul vacilor: fan cu topping pentru inghetata!

0
401
Seceta schimba meniul vacilor: fan cu topping pentru inghetata!
Seceta schimba meniul vacilor: fan cu topping pentru inghetata!

Situatie inedita in SUA: cererea de etanol si seceta au scumpit atat de mult porumbul, incat fermierii au ajuns sa le dea la vaci, ca-i mai ieftin, bomboane sparte, fursecuri rupte, topping pentru inghetata… peste portia de fan. Dupa o astfel de dieta, cica ar fi crescut productia de lapte!

Porumbul a ajuns sa se vanda cu circa 315 dolari pe tona, iar de banii acestia unii furnizori livrau – pana de curand – aproape doua tone de topping pentru inghetata! Mai mult, sunt o sumedenie de produse ramase de la fabrici, expirate, care n-au de-a face cu alimentatia omului – suc de cirese, unt de arahide, umplutura din fructe, hrana pentru pesti, cu care fermierii imbunatatesc hranavacilor.

Mike Yoder, un fermier din Middlebury, statul Indiana, isi hraneste cele 400 de vaci cu bomboane sparte, praf pentru ciocolata fierbinte, fursecuri rupte, cereale pentru micul dejun, coacaze uscate, coji de portocale si topping pentru inghetata, amestecate in furaje raditionale, precum fanul. Un nutritionist i-a recomandat sa nu sara… calul: maximum 3% dulciuri in dieta vacilor.

Zaharul ajuta, de asemenea, la ingrasarea bovinelor, afirma Chuck Hurst, de la compania Nutritech, din Carmen, statul Idaho, citat de CNN si preluat de Mediafax. Nu exista efecte adverse asupra vacilor sau oamenilor care consuma carnea ori laptele, sustine specialistul.

Din pacate, orientarea crescatorilor de bovine spre aceste produse le-a scumpit: pretul topping-ului pentru inghetata a urcat de la circa 160 de dolari pe tona pana la aproximativ 240 de dolari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.