Bulgaria va permite noi prospectiuni pentru gaze naturale si petrol in Marea Neagra

0
313
Deseuri marine in marile Europei: constientizare sociala si co-responsabilitate
Bulgaria va permite noi prospectiuni pentru gaze naturale si petrol in Marea Neagra

Guvernul bulgar a aprobat miercuri organizarea unei licitatii publice pentru alegerea unui companii care sa efectueze prospectiuni asupra unui bloc situat pe platoul continental si in zona economica exclusiva a Bulgariei din Marea Neagra, informeaza biroul de presa al cabinetului printr-un comunicat transmis Agerpres.

Blocul are o suprafata de 4.032 de kilometri si este situat in apropierea frontierei turco-bulgare. Detaliile privind procedura vor fi publicate in Monitorul Oficial al Bulgariei, precum si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, precizeaza comunicatul.

Guvernul bulgar a aprobat recent emiterea unei autorizatii care va permite grupului petrolier francez Total SA sa efectueze prospectiuni asupra blocului „Khan Asparuh” situat pe platoul continental si in partea de nord a zonei economice exclusive a Bulgariei din Marea Neagra. In cazul in care, in urma prospectiunilor, vor fi descoperite zacaminte de gaze sau petrol, compania franceza va putea sa solicite concesionarea blocului in conformitate cu legislatia bulgara.

Blocul „Khan Asparuh” are o suprafata totala de peste 14.000 kilometri si se afla la o distanta de 15 kilometri de zacamantul de gaze naturale descoperit in luna februarie a acestui an in zona romana din Marea Neagra. Blocul bulgaresc are caracteristici similare cu cel din Romania, iar autoritatile de la Sofia si-au exprimat deja speranta ca si acolo sa fie descoperite zacaminte de gaze naturale.

In prezent, grupul rus Gazprom furnizeaza 85% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei. Pana in 2010, Bulgaria era dependenta in intregime de grupul rus, insa in urma cu doi ani Melrose a demarat productia la zacamintele Galata, Kaliakra si Kavarna din Marea Neagra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.