Amenajarea padurilor, paza si protectia lor – obligatie nationala si europeana.

defrisare paduriAmenajarea padurilor avand ca prioritate protectia mediului

Inca din anul 1970 i s-a acordat Romaniei, ca urmare a rezultatelor obtinute in amenajarea padurilor, titlul de „gospodarire forestiera exemplara” de catre Universitatea din Freiburg. Starea dezastruoasa din gospodarirea padurilor in perioada de tranzitie se datoreaza si eliminarii I.C.A.S. ca factor determinant in politica de amenajari si introducerii studiilor sumare de amenajare. Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice – I.C.A.S. trebuie sa-i revina coordonarea politicii si strategiei de amenajare a padurilor.

Subventionarea amenajarii padurilor este prevazuta atat de Codul Silvic, cat si in programele guvernamentale, dar fara o structura de organizare si strategie fundamentata stiintific si stabilirea de raspunderi, sumele cheluite vor contribui mai curand la distrugerea padurilor si imbogatirea clientelei politice.

La baza constituirii ariilor protejate au stat amenajamente silvice, fundamentate stiintific, intocmite de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice – I.C.A.S., iar controlul aplicarii lor se facea de catre ocolul silvic de stat, aflat in subordinea inspectoratului silvic, respectiv a Ministerului sau Departamentului care raspundea de paduri. Erau obligatii pe care statul roman si le-a asumat si le-a respectat pana in anul 1990.

In ultimii ani, dupa 1990, padurile sunt supuse unei agresiuni fara precedent, prin defrisari abuzive, bracuire, pasunat si furturi. Sunt frecvente si incendiile, atacurile de daunatori, insecte, ciuperci s.a.

In prezent, lipsind organele de teren ale statului, inspectoratele, ocoalele, situatia a devenit tot mai alarmanta.

Cele mai afectate de haosul legislativ si administrativ in gospodarirea padurilor sunt ariile protejate si rezervatiile, ale caror suprafete se restrang cu rapiditate, ele ocupand in realitate mai putin de jumatate din suprafata existenta acum 20-25 de ani.

Distrugerea padurilor a luat proportii in rezervatiile stiintifice, parcurile nationale, parcurile naturale, rezervatiile peisagistice, monumente ale naturii, prin generalizarea studiilor sumare de amenajare in locul amenajamentului silvic si prin crearea, pentru exploatarea acestor paduri, de ocoale ale proprietarilor de paduri.

Situatia din aceste arii este deosebit de grava, asa cum s-a constatat la Conferinta privind Rezervatia Piatra Craiului – Natura 2000, tinuta in Romania. Din cercetarile stiintifice pe aerofotograme rezulta ca intre anii 1990-2007 au avut loc defrisari masive in ariile protejate Bran, Zarnesti, Retezat si in Muntii Apuseni, precum si in alte zone in care padurile sunt gospodarite mai ales de ocoalele silvice private.

Fondurile cheltuite pana in prezent pentru ariile protejate nu si-au dovedit eficacitatea, dimpotriva, au contribuit la emiterea unor legi si structuri de administrare care au dus la distrugerea generalizata a padurilor si in mod deosebit a celor din ariile protejate.

Actuala structura de administrare nu garanteaza paza si protectia padurilor si in special a ariilor protejate, monumentelor naturii si rezervatiilor.

Este necesara adoptarea noii structuri de administratie si masuri eficiente de antrenare si control ale organelor Politiei, Jandarmeriei si organelor de justitie pentru a exercita o paza eficienta si complexa, de evitare a delictelor silvice si trimiterea in justitie a infractorilor, aplicarea mai ferma a pedepselor prevazute in Codul Silvic si Codul Penal.

Membrii fondatorii ai FEDERATIEI PENTRU APARAREA PADURILOR

Dr. Ing. Mihai Ionescu, Dr. Ing. Aurel Ungur, Ing. Marcel Ionescu

Presedintele Asociatiei Proprietar de padure, Presedintele Asociatiei Patronale

Proprietarilor de Paduri Presedinte al Asociatiei Silvo-Domeniale Resita U.D.R.

din Romania, A.S.P.R. „Vulturul” – jud. Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *