Lapusan ii cere prefectului Vuscan sa dispuna un control pe tema taierilor ilegale de padure din judetul Cluj

Lapusan ii cere prefectului Vuscan sa dispuna un control pe tema taierilor ilegale de padure din judetul Cluj

Liderul PSD Cluj, Remus Lapusan, a atras atentia, ieri, cu privire la dezastrul din domeniul silvic clujean. Reactia social democratului vine dupa ce ziarul Faclia a dezvaluit in cadrul unor ample materiale de presa retelele care stau in spatele exploatarilor ilegale de padure din judetul Cluj. Lapusan a spus ca ii va cere prefectului judetului Cluj, Gheorghe Vuscan sa faca un control la nivelul institutilor abilitate pentru a vedea care este situatia fondului forestier clujean.

Liderul PSD Cluj a semnalat ca in ultimii ani fondul forestier clujean a scazut considerabil din cauza taierilor masive de padure, fara, ca in schimb, sa fie luate masuri de impadurire. Lapusan a spus ca din informatiile sale au fost foarte multe taieri ilegale de lemn in zona Baciu-Suceag, Valea Ierii, Iara si Turda, insa nimeni nu a luat vreo masura pentru a combate acest fenomen. Social democratul a mentionat ca foarte multi cetateni si organizatii non guvernamentale care actioneaza in domeniul mediului si-au aratat nemultumirea fata de crima care are loc asupra padurilor clujene, cerindu-i sa semnaleze necesitatea stoparii taierilor ilegale de fond forestier.

‘’Ii vor cere domnului prefect Gheorghe Vuscan sa dispuna un control la nivelul institutiilor abilitate in domeniul avizarii taierilor de padure, dar si asupra firmelor si gaterelor care taie si exploateaza lemn forestier pentru a vedea cine se face vinovat de acest dezastru. Totodata, vrem sa stim care este situatia la zi a fondului forestier si ce suprafata de padure mai are judetul Cluj’’, a spus Lapusan. Social democratul a adaugat ca spera sa aiba un raspuns de la prefect pina in luna octombrie. Potrivit datelor oficiale, Cujul se numara printre primele patru judete din tara in care au loc defrisari masive ilegale de padure. In ultimii ani, padurile din judetul Cluj, in special cele din zona Apusenilor, au fost supuse unor defrisari salbatice prin care responsabili silvici, politicieni si alti potentati fara scrupule si fara masura au facut zeci de miliarde. Aceste taieri necontrolate au dus la schimbari climaterice si au determinat inundatii in multe zone. Anul trecut, din cauza taierilor ilegale de padure, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vinatoare (ITRSV) Cluj a declansat un amplu control in zona Marisel.

Actiunea insa a fost sistata brusc pe motiv, spuneau oficialii atunci, ca doi inspectori silvici din cadrul ITRSV Cluj au fost atacati de citeva zeci de localnici din comuna Marisel. In perioada cit a durat controlul au fost descoperite grave nereguli, insa nimeni nu a luat nicio masura. Cazul de la Marisel a ridicat insa multe semne de intrebare iar acum autoritatile incearca sa faca lumina si sa vada de ce reprezentantii ITRSV Cluj nu si-au facut datoria pina la capat.

In acest sens, la sfirsitul lunii august, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vinatoare Cluj, Grigore Avram a fost suspendat din functie, iar in aceasta perioada mai multi angajati si sefi de servicii din inspectorat urmeaza sa fie audiati la Bucuresti pentru a se vedea de ce s-a incercat sa se acopere masacrul forestier de la Marisel. Dezastrul din silvicultura clujeana se explica prin modul in care unii reprezentanti ai ITRSV Cluj au inteles sa-si indeplineasca atributiile de serviciu. Din informatiile furnizate pe care le detinem reise ca managementul acestei institutii a fost marcat in ultimii ani de interese personale si de acte nu tocmai compatibile cu legea.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente