Garzile forestiere in dezbatere publica! O noua ”institutie pentru controale silvice si cinegetice

Proiectul de Hotarare a Guvernului privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Garzilor forestiere este disponibil pe pagina de Internet a Ministerului Mediului, iar cei interesati pot transmite opinii/propuneri/sugestii, pana la data de 19 august 2015. Controalele silvice si cinegetice vor fi efectuate conform acestui proiect atat la nivel central si local de noile…

Citește mai departe

IGPR: Perchezitii in Buzau la persoane banuite de ilegalitati in domeniul silvic; prejudiciu – peste 100.000 lei

Politistii din Buzau efectueaza vineri dimineata zece perchezitii la persoane banuite de taiere ilegala de arbori, furt de arbori si tainuire, 13 persoane urmand sa fie conduse la audieri Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este estimat la 107.000 lei, informeaza IGPR intr-un comunicat transmis AGERPRES. ”La data de 24 iulie, 50 de politisti ai Inspectoratului…

Citește mai departe

Mures: Prefectura vrea reviziurea unei sentinte prin care s-a retrocedat o padure familiei Banffy

Prefectura Mures a cerut instantei reviziurea unei sentinte definitive de retrocedare a peste 9.300 de hectare de padure urmasilor familiei nobiliare a lui Banffy Daniel. Procesul va fi judecat la Judecatoria Giurgiu, transmite Mediafax. Purtatorul de cuvant al Prefecturii Mures, Dragos Bardosi, a declarat, luni, ca Prefectura Mures a solicitat, la Inalta Curte de Casatie…

Citește mai departe

Cristian Chirtes, SOS pentru salvarea padurilor

Deputatul PNL Cristian Chirtes l-a citat marti, 8 aprilie, in plenul Camerei Deputatilor, cu ocazia lecturarii declaratiei politice “Salvati aurul verde al Romaniei!”, pe silvicultorul Marin Dracea, autorul primului tratat de silvicultura din Romania. Gradul de impadurire, in scadere dramatica In discursul sau, Cristian Chirtes a aratat ca “in evolutia padurilor si economiei forestiere a…

Citește mai departe

Republica Poldova a pierdut cel putin un miliard de lei numai din arendarea padurilor

In ultimii cinci ani tot mai multe suprafete de padure au fost arendate, distruse, iar in inima lor au fost construite adevarate castele. Despre acest fenomen, dar si despre legislatia care lasa loc pentru ilegalitati in domeniul silvic am discutat cu ecologistul Alecu Renita, directorul publicatiei „Natura”. – Cum caracterizati starea actuala a mediului din…

Citește mai departe

Asociatia Administratorilor de Paduri din Romania: Fondurile europene dedicate silviculturii, „o batjocura”

Ing. Gabriel Stanciu, presedintele Asociatiei Administratorilor de Paduri din Romania, considera ca fondurile alocate silviculturii prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 sunt insuficiente si nu respecta ponderea de 30% prevazuta in legislatia europeana. Acesta solicita Ministerului Agriculturii ca 3 miliarde euro sa fie alocate silviculturii, iar masurile de sprijin sa fie incluse intr-o singura…

Citește mai departe
Actiune pentru combaterea taierilor ilegale de paduri in judetul Iasi

Taieri ilegale de arbori de peste 100 mc anchetate de IPJ Botosani pe raza comunei Hiliseu – Horia

Peste 100 mc de material lemnos au fost exploatati ilegal dintr-o padure aflata in proprietatea Primariei Hiliseu-Horia, iar dupa sesizarile trimise de catre Asociatia Biosilva catre autoritatile competente in toamna anului trecut privind aceste taieri ilegale de arbori pe raza comunei Hiliseu-Horia, politistii de la IPJ Botosani au inceput o ancheta de cercetare penala pentru…

Citește mai departe
Liber la defri??rile p?durilor din România

O treime din padurile statului ar putea trece in proprietate privata

O treime din fondul forestier aflat acum in proprietatea statului roman ar putea trece in proprietate privata dupa finalizarea procesului de restituire a proprietatilor conform noii Legi 165/2013. Adam Craciunescu, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, afirma in august ca statul roman a retrocedat foarte mult: din 6.470.000 ha de paduri cate…

Citește mai departe
Dezbatere public? pe tema legii de modificare a Codului silvic

Dezbatere publica pe tema legii de modificare a Codului silvic

Asociatia Biosilva, in parteneriat cu Coalitia pentru Mediu din Romania, Facultatea de Silvicultura din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava, Clubul Eco Montan „Origini Verzi” si Asociatia Forestierilor din Romania (ASFOR), sucursala Suceava, anunta organizarea, miercuri, 17 aprilie a.c., ora 11, in Corpul E al Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava, unei dezbateri publice pe…

Citește mai departe
Dezbatere public? pe tema legii de modificare a Codului silvic

Dezbatere publica pe tema modificarii Codului Silvic la Suceava

Modificarile care urmeaza sa fie aduse actualului Cod Silvic, printr-o lege care urmeaza sa fie adoptata curand, vor fi tema unei dezbateri publice initiata de Asociatia Biosilva in parteneriat cu Coalitia pentru Mediu din Romania, Facultatea de Silvicultura din cadrul Universitatii Stefan cel Mare Suceava, Clubul Eco-Montan “Origini Verzi” si Asociatia Forestierilor din Romania (ASFOR)…

Citește mai departe
Liber la defri??rile p?durilor din România

Jaf inimaginabil in paduri

Zeci de mii de hectare de padure din Ardeal au fost revendicate de urmasii grofilor horthysti, adica ale celor care au colaborat cu regimul criminal care a condus Ungaria in perioada celui de-al doilea razboi mondial. Urmasii grofilor, carora de altfel le-au fost confiscate averile pentru participarea la crime de razboi inainte de instaurarea regimului…

Citește mai departe

Paduri defrisate pentru pensiuni

Doua poienite facute intr-o padure seculara de la marginea municipiului arata cat de permisiva este legislatia in domeniul silvic si cum se poate ajunge foarte repede la un fenomen grav. Codul Silvic prevede ca proprietarii pot scoate definitiv din fondul forestier suprafete pentru a executa constructii de interes local sau personal, in limita unor conditii….

Citește mai departe

Secretarul de stat Mugur Cozmanciuc si grija pentru paduri

Secretarul de Stat Mugur Cozmanciuc participa la cea de-a XXI-a sesiune a Comitetului pentru Paduri FAO la sediul din Roma al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), care este Agentia Natiunilor Unite pentru agricultura, silvicultura, pescuit si dezvoltare rurala. In cadrul Comitetului pentru Paduri se analizeaza starea actuala a padurilor, se stabilesc…

Citește mai departe

Secretarul de Stat Mugur Cozmanciuc participa la Comitetul pentru Paduri al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite

Secretarul de Stat Mugur Cozmanciuc participa la cea de-a XXI-a sesiune a Comitetului pentru Paduri FAO la sediul din Roma al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), care este Agentia Natiunilor Unite pentru agricultura, silvicultura, pescuit si dezvoltare rurala. In cadrul Comitetului pentru Paduri se analizeaza starea actuala a padurilor, se stabilesc…

Citește mai departe

Lapusan ii cere prefectului Vuscan sa dispuna un control pe tema taierilor ilegale de padure din judetul Cluj

Liderul PSD Cluj, Remus Lapusan, a atras atentia, ieri, cu privire la dezastrul din domeniul silvic clujean. Reactia social democratului vine dupa ce ziarul Faclia a dezvaluit in cadrul unor ample materiale de presa retelele care stau in spatele exploatarilor ilegale de padure din judetul Cluj. Lapusan a spus ca ii va cere prefectului judetului…

Citește mai departe

Fondul forestier aparat de politisti

In perioada 24-26 aprilie 2012, lucratorii din cadrul Serviciului Ordine Poblica – Compartimentul Delicte Silvice impreuna cu reprezentanti ai ITRSV, Garzii Financiare si Directiei Silvice Caras-Severin, sub coordonarea Directiei Ordine Publica au organizat si desfasurat o actiune pe linia prevenirii si descoperirii infractiunilor si contraventiilor de natura silvica pe raza intregului judet. In cadrul acestei…

Citește mai departe

Padurile raman si anul acesta in afara prioritatilor bugetare

Banii alocati pentru impaduririle din acest an nu ajung nici pentru acoperirea unei treimi din suprafata stabilita in Planul National de Dezvoltare Rurala. Ministerul Agriculturii finanteaza in 2009 cu doar 10 milioane de lei plantarea terenurilor degradate. Romsilva se bazeaza tot pe propriile fonduri. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Durabile (MAPDR) a alocat anul acesta…

Citește mai departe

Criza afecteaza bugetul pentru paduri

„Ecologismul” comunistilor, in domeniul silvic, s-a bazat pe un sistem aspru de pedepse aplicat celor care furau lemnele „proprietate a intregului popor” In pofida perceptiei generale pe timpul comunistilor se taiau circa 22 milioane de metri cubi de lemn, anual, la nivelul intregii tari, pe cand acum dispar doar 14 milioane mc. In „Scinteia” din…

Citește mai departe

Gorjenii au dat iama in paduri

Inspectoratul de Politie al Judetului Gorj a deschis, in ultimele luni ale acestui an, 70 de dosare penale in care sunt cercetati peste o suta de gorjeni, acuzati de furt de lemne. Politistii Serviciului Politiei de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Gorj si cei ai posturilor comunale au derulat in…

Citește mai departe

Buzau: Brazi seculari taiati ilegal de 5 barbati

In urma unei actiuni initiata de politistii buzoieni in baza „Planului Padurea” organizat pentru combaterea ilegalitatilor in domeniul silvic, au fost descoperiti aproximativ 100 de metri cubi de material lemnos taiati ilegal, transmite corespondentul AMOS News. Potrivit unui comunicat remis vineri de IPJ Buzau, oamenii legii impreuna cu reprezentanti ai I.T.R.S.V. Focsani, au verificat miercuri…

Citește mai departe

Parcul dendrologic de la Simeria, in paragina

Parcul dendrologic de la Simeria, infiintat in gradinile castelului Gyulay, este intr-o avansata stare de degradare Rezervatia contine o serie de specii exotice rare.Considerat unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din lume, parcul de la Simeria a fost infiintat la inceputul secolului al XVIII-lea, in jurul castelului nobiliar Gyulay din vechiul sat Biscaria,…

Citește mai departe

Politia forestiera a inceput arestarile pentru defrisari ilegale

Doi padurari de la Ocolul Silvic Tihuta-Colibita, judetul Bistrita-Nasaud, dintre care unul era sef de district, sunt cercetati penal pentru ca au folosit ilegal ciocanul de marcat, un instrument specific pe care il au in dotare. Cu ajutorul aparatului de marcat, ei au insemnat cioturile taiate ilegal din paduri. Lemnul era apoi transportat „cu acte in regula” spre cei carora le fusese promis.

Citește mai departe