Ministrul Varga: 50% din personalul silvic e ori de rea-credinta, ori incompetent.

0
430
Lucia Varga, fost ministru al Padurilor: “Proiectul de lege initiat de Ponta permite taierea padurilor fara documente”
Fostul ministru al Apelor şi Pădurilor Lucia Varga: Guvernul Ponta albeşte cu acte furtul de lemne din păduri!
Ministrul Varga: 50% din personalul silvic e ori de rea-credinta, ori incompetent.
Ministrul Varga: 50% din personalul silvic e ori de rea-credinta, ori incompetent.

Ministrul Padurilor, Lucia Varga, i-a chemat ieri la raport pe sefii Inspectoratelor Silvice din toata tara, la Cluj.

Lui Sever Stanciu, seful ITRSV Ploiesti, i s-a cerut astazi demisia dupa ce s-a constatat defrisarea ilegala a 915 hectare de padure dintr-o zona de protectie si lipsa de controale acolo in ultimii 4 ani. Si la Comana, in Giurgiu, timp de 4 ani de zile nu s-a facut niciun control.

Lucia Varga spune ca din pacate cei care au permis aceste lucruri primesc doar sanctiuni administrative, cum sunt reducerile de salarii, de pana la 20%.

Un exemplu in acest sens este si Traian Maris, fostul sef al Directiei Silvice Cluj, care desi este condamnat la cererea DNA pentru ca a pus la cale un sistem prin care fiecare padurar era obligat sa cotizeze anual suma de 20.000 de euro, pentru a putea ramane in functie, acum s-a intors in silvicultura ca inginer la Ocolul Silvic Gilau, pe care l-a condus inainte sa fie numit director al Directiei Silvice Cluj (sustinut de liberali).

Ministrul Varga spune ca este legata de maini pana la adoptarea Noului Cod Silvic, unde a fost introdusa o autorizatie de buna-practica, care va fi data doar acelor angajai cu comportament exemplar.

Lucia Varga are curajul sa afirme ca mafia lemnului este sustinuta politic, dovada fiind si faptul ca membrii Comisiei juridice a Senatului (dominata de USL) au amanat de doua ori pronuntarea asupra noului Cod silvic.

Altcumva, sustine ministrul, ca nu ar fi posibil ca 6.000 de camioane incarcate cu lemn sa se perinde prin Arges fara ca nimeni sa le vada.

Dupa ce Senatul va aproba Codul silvic, urmeaza o runda de dezbateri si in Camera Deputatilor.

Grav este si faptul ca avem 550.000 de hectare de padure nepazita deoarece personalul de paza al RomSilva este insuficient desi compania de stat inregistreaza anual profituri consistente, raspandite in alte directii.

“La ora actuala peste 50% din personalul silvic este ori de rea-credinta, ori incompetent, iar pentru a repara situatia este necesara adoptarea noului Cod Silvic”, concluzioneaza ministrul.

La nivelul judetului Cluj, in primele 9 luni ale anului, Politia a confiscat o cantitate de 10 ori mai mare de lemn taiat ilegal, fata de anul trecut.

Ministrul considera ca activitatea ilegala din domeniul silvic nu s-a intensificat, insa organele de control incep sa-si faca treaba.

Semnalam totusi o situatie bizara in actualul Cod silvic: un echipaj de politisti sau jandarmi care surprind o masina care fura lemn, nu pot confisca lemnul decat in prezenta unui inspector silvic. Desigur, personalul silvic este puternic subdimensionat, iar camioanele cu directia Sebes circula nestingherite cu lemn furat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.