Mafia defrisarilor

Dupa ce au trecut ca prin urechile acului de o motiune de cenzura, liberalii din jurul lui Fenechiu au prins si mai mult curaj si s-au apucat de facut bani chiar daca acest lucru presupune incalcarea Legii. Astfel, ieri, la Harlau s-a produs un abuz incredibil: locul sefului Ocolului Silvic Harlau, Constantin Cojocaru, a fost luat de baronul orasului, Constantin Stefanuca, chiar daca Constantin Cojocaru este in concediu medical si nu poate fi inlocuit din functie. Miza o reprezinta defrisarea unei suprafete de 924 hectare, reprezentand mosia Riscutia pe care Stefanuca o administreaza de peste un an de zile. Din pozitia de sef al Ocolului Silvic, Constantin Stefanuca poate sa-si dea aprobari si sa marcheze arbori pentru a taia o suprafata cat mai mare de padure.

Ieri dimineata la ora 8.00, 50 de padurari din Harlau s-au adunat in fata Ocolului Silvic pentru a protesta impotriva preluarii conducerii de catre Stefanuca. „Nu-l vrem pe Stefanuca”, spuneau padurarii in cor. Toti padurarii din Harlau spuneau ca nu pot proteja padurile daca Ocolul Silvic va fi condus de Stefanuca. Ei au declarat ca nu pleaca inapoi la lucru pana cand nu discuta cu directorul Directiei Silvice, Ionel Pintilie, cel care a dat dispozitie ca functia de sef al Ocolului Silvic sa fie preluata de Stefanuca. La ora 12.00 fix a aparut si directorul Pintilie, care s-a izbit de refuzul padurarilor de a sta de vorba in cadrul unei sedinte de bilant care fusese convocata pentru ziua respectiva. Incoltit de padurari, Ionel Pintilie a incercat sa-si linisteasca subordonatii spunand ca Stefanuca va ocupa postul pe o perioada determinata. „Actualul sef al Ocolului Silvic este in concediu medical. In aceasta perioada, postul va fi ocupat de domnul Stefanuca. Nu este o decizie definitiva, este numit pentru o perioada scurta”, a declarat Ionel Pintilie.

Taranii inselati
Antecedentele lui Stefanuca in afacerile silvice prevestesc un dezastru de proportii la Harlau. Cotidianul ZIUA de Iasi a publicat o serie de articole in care se arata ca in acest personaj nimeni nu poate avea incredere sa-i dea pe mana nici macar doi copaci, daramite o padure. Astfel, anul acesta Stefanuca a pus la cale o inselatorie pentru a-i pacali pe taranii din zona. A inventat pe hartie un ocol silvic privat, fara sa obtina nici un aviz. A infiintat societatea comerciala Ocolul Silvic Maxut SRL. Pe aceasta firma a incheiat contracte de paza si administrare a padurilor cu ceilalti proprietari din zona. A speculat faptul ca legea permite infiintarea ocoalelor silvice private si i-a mintit pe tarani, spunandu-le ca societatea comerciala respectiva are autoritatea unui ocol silvic. Folosind stampila SC Ocolul Silvic Maxut SRL, a incheiat contracte de paza cu taranii, dar din antet lipsesc initialele SC (societate comerciala) si SRL (societate cu raspundere limitata), inducandu-i astfel in eroare pe proprietari. De aceea, pentru ca nu aveau contracte de paza cu o unitate autorizata, proprietarii padurilor care au semnat cu firma lui Stefanuca au fost amendati de catre Inspectoratul Teritorial pentru Silvicultura si Vanatoare. Acum taranii se lupta prin instante sa anuleze procesele verbale de amenda.

Sprijinul lui Relu
Stefanuca vaneaza postul de sef al Ocolului Silvic inca din clipa in care Comisia judeteana de fond funciar Iasi a retrocedat cele 924 hectare padure familiei Riscutia. A fost, pe rand, in ultimii ani membru PSD, PD si apoi PNL. In urma cu aproape doi ani, intreaga filiala a PNL din Harlau a trecut la Partidul Liberal Democrat, astfel incat Fenechiu avea nevoie de o persoana care ar putea sa castige destui bani astfel incat sa refaca organizatia. In aceste conditii, Stefanuca avea nevoie de sprijin politic sa ajunga sef la Ocolul Silvic, iar Fenechiu dorea sa salveze partidul, astfel cei doi s-au inteles destul de repede. In ultimele luni, Fenechiu a facut presiuni uriase pentru a-i oferi lui Stefanuca ceea ce i-a promis. Din defrisarea unei paduri se obtin miliarde lei, bani care pot fi folositi in campanie electorala, mai ales ca Stefanuca vrea sa candideze si pentru postul de primar al orasului Harlau. De precizat ca acest Stefanuca nici macar nu are gradele profesionale necesare sa ocupe un asemenea post. A fost padurar la Harlau pana in anul 1990, dar de atunci nu a mai revenit in sistem.

La Ocolul Silvic Harlau sunt destui ingineri in domeniul silvic care puteau sa ocupe provizoriu postul de sef in perioada in care Cojocaru era in concediu medical. Insa directorul Ionel Pintilie nu a mai putut face fata presiunilor facute de Fenechiu si a semnat ordinul prin care l-a numit pe functie pe Stefanuca. De precizat ca Ionel Pintilie a fost numit in functie tot datorita sprijinului politic oferit de Relu Fenechiu. Este vorba despre acelasi Ionel Pintilie care a refuzat sa semneze documentele necesare pentru a anula afacerea ilegala facuta de SC Comat SA, firma deputatului PNL Traian Dobre, care a oferit 4 hectare de teren cu maracini in comunele Trifesti si Grajduri in schimbul unui hectar de padure la marginea lacului Ciric. Schimbul a fost facut tot prin intermediul Directiei Silvice. Culmea, afirmatiile lui Ionel Pintilie, potrivit carora a fost numit un nou sef pe o perioada provizorie, sunt contrazise chiar de Constantin Stefanuca. „Eu voi veni la conducerea Ocolului si voi face domnia legii, lor de asta le este frica. Cei mai multi sunt manipulati. In spate sunt niste instigatori, care de cativa ani au format o mafie si au adus pierderi de milioane de Euro. Este o gloata si o mizerie si eu am sa fac curatenie”, a declarat ieri, telefonic, Constantin Stefanuca. Vom reveni.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *