Lucia Varga atentioneaza: Sanctiuni drastice pentru cei ce taie ilegal padurile

Lucia Varga atentioneaza: Sanctiuni drastice pentru cei ce taie ilegal padurile
Lucia Varga atentioneaza: Sanctiuni drastice pentru cei ce taie ilegal padurile

In Romania padurile sunt defrisate masiv, iar acest fenomen trebuie oprit – spune ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga precizand ca in noul Cod Silvic sanctiunile sunt drastice pentru cei ce taie, ilegal, padurile.
Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a precizat, sambata, la Zalau, ca in noul Cod Silvic sunt prevazute sanctiuni drastice pentru cei care taie ilegal padurile si exporta anual cantitati uriase de lemn.

Lucia Varga, a mai declarat ca Romania se confrunta cu probleme grave privind fondul forestier.

„Am gasit situatii, si le stiti si dvs, in care lemn de calitate din care s-ar putea face mobila de calitate este taiat si dus la export ca lemn de foc, nemaivorbind de situatiile in care avem paduri unde avem taieri la ras ilegale si, va spun la modul deschis, putine judete sunt in care volume de 10.000 de metri cubi de lemn nu este taiat ilegal”, a spus Lucia Varga, in deschiderea unei dezbateri privind noul cod silvic, la care au fost invitati administratori de paduri, procesatori de lemn si agenti de exploatare din Salaj.

Lucia Varga a anuntat ca va fi introdusa autorizatia de practica pentru personalul silvic, o masura prevazuta de noul cod in domeniu, care, in opinia acesteia, ii va responsabiliza pe silvicultori, dar care, va avea si rolul de a-i apara de unele presiuni politice.

Ministrul i-a atentionat insa pe lucratorii din domeniul silvic ca aceia care vor face „cardasie cu hotii” vor trebui sa plece din sistem.

„Aceste autorizatii de practica vor fi, de fapt, niste documente care va vor responsabiliza, va vor apara chiar de unele presiuni politice, pentru ca trebuie sa recunoastem adevarul: de multe ori, unii dintre dumneavoastra poate ca ati avut parte si de aceste presiuni. Autorizatia de practica va va apara. Va trebui sa spuneti: ‘Imi pare rau, trebuie sa respect legea pentru ca imi pierd locul de munca”, a spus Varga in deschiderea unei dezbateri privind noul cod silvic, la care au fost invitati administratori de paduri, procesatori de lemn si agenti de exploatare din Salaj.

La randul lor, silvicultorii considera ca defrisarile masive stau la baza aparitiei dezastrelor naturale din ultimii ani.

De cele mai multe ori, foarte multe dezastre care au avut loc cel putin au ca si cauzalitate distrugerea fondului forestier, sustin acestia.

Lucia Varga le-a solicitat autoritatilor salajene sa ia toate masurile pentru a pazi padurea, grav afectata de taierile ilegale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *