Noutate in domeniul silvic – certificarea padurilor

Noutate in domeniul silvic - certificarea padurilor

Subunitatile Regiei Nationale a Padurilor pregatesc in aceasta perioada actiunea de certificare a managementului forestier “Certi”. “Practic este vorba despre certificarea padurilor, care este o problema mai noua ce se intampla in subunitatile noastre. Aceasta actiune a fost solicitata de catre beneficiarii masei lemnoase care au o alta deschidere de piata cu produse din lemn sau pe piata lemnului cu produse certificate. Din acest motiv, au solicitat Regiei Nationale a Padurilor aceasta certificare care se face de catre o comisie din mai multe tari din Uniunea Europeana, tari cu traditie in silvicultura”, ne-a declarat ing. Costel Stan, seful Ocolului Silvic Curtea de Arges.
Certificarea FSC se face dupa o procedura stabilita de specialistii Uniunii Europene, are 10 principii si presupune o actiune de monitorizare a modului in care sunt gospodarite padurile regiei. “Urmeaza in subunitatile Regiei Nationale a Padurilor deplasarea acestei comisii care, probabil din a doua parte a lunii ianuarie, va urmari modul in care sunt facute exploatarile forestiere, mai ales impactul asupra mediului privind activitatea noastra, impactul asupra comunitatilor locale si durabilitatea padurii in perspectiva, urmand ca sa se emita acest certificat cu o valabilitate de 5 ani”, a adaugat ing. Costel Stan.
Dupa explicarea acestor masuri, toti cei care recolteaza masa lemnoasa din tara noastra au o alta deschidere pe piata europeana. Producatorii de materie prima certificata si firmele producatoare de produse certificate, pe langa accesul pe noile piete, pot obtine urmatoarele beneficii: imbunatatirea sistemelor de management, incluzand mecanismele de planificare, monitorizare, evaluare si raportare; recunoasterea calitatii gospodaririi practicate, in acord cu un standard international; imbunatatirea proceselor de gestiune a firmei si a eticii de afaceri; acces la credite si investitii; siguranta pietei existente, in conditiile in care aceasta devine din ce in ce mai dificila; firmele pot raspunde la cererea de produse de origine controlata; imbunatatirea proceselor productive.
Nu in ultimul rand, certificarea menagementului forestier va duce la o exploatare sustenabila. Recoltarea produselor lemnoase ale padurii se va organiza si desfasura pe baze ecologice, astfel incat sa se asigure mentinerea fondului forestier si conservarea padurilor, limitarea taierilor de masa lemnoasa la nivelul posibilitatilor prevazute in amenajamentele silvice, promovarea in cultura a speciilor autohtone valoroase, regenerarea padurilor pe cale naturala, igienizarea acestora, precum si valorificarea integrala si superioara a masei lemnoase.

Ocolul Silvic Curtea de Arges vinde pomi de Craciun

Au mai ramas cateva zile pana la traditionalele sarbatori de iarna, iar cei care doresc sa simta venirea Craciunului in adevaratul sens al acestui moment magic, pot achizitiona pomi ieftini de la sediul ocolului silvic. Deoarece este producator, pretul acestora este unul mai mult decat acceptabil, intre 10 si 20 lei, in functie de coronament si inaltime. Astfel, intre 0,7 m – 1,3 m, pretul este de 10 lei; 1,3 – 2 m va costa 15 lei, iar intre 2 – 3 m se vor plati 30 lei. La aceste preturi se adauga 2,5 lei – pretul crotalului. “In aceasta perioada, personalul silvic este angrenat in prevenirea furturilor de material lemnos si a pomilor de Craciun, deoarece activitatile de furt se intensifica. De curand am inregistrat o infractiune silvica intr-o padure particulara de pe raza comunei Cicanesti, cu o paguba de aproximativ 80 milioane lei vechi. In acest moment, infractiunea este in curs de cercetare la organele competente. Profit de acest prilej ca sa-i avertizez pe proprietarii de paduri particulare sa nu economiseasca la costurile serviciilor de paza pe care ocolul nostru le asigura, pentru ca se poate intampla sa pice victime unor asemenea indivizi si, efectiv, sa nu mai aiba ce taia din padurea proprie. In acest caz a existat contract de paza si padurarul a depistat imediat autorii infractiunii”, a adaugat ing. Costel Stan.
Cifrele aproximative din bilantul pe acest an arata ca Ocolul Silvic Curtea de Arges este unul dintre cele mai importante din judet. “Anticipam rezultate economice pozitive. Daca din punct de vedere al indicatorilor tehnici sunt realizati in intregime, si cu cei economici stam foarte bine, in sensul ca ii realizam si chiar anticipam o productie silvica totala de peste 31 miliarde lei vechi, cu aproximativ 1 miliard peste cifra planificata. Acestea sunt doar estimari. Cifrele definitive le vom avea dupa 15 ianuarie 2012, cand vom incheia activitatea”, a spus ing. Costel Stan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *