Silvicultorii prinsi cu „drujba“ in padure zboara din sistem

Silvicultorii prinsi cu „drujba“ in padure zboara din sistem
Silvicultorii prinsi cu „drujba“ in padure zboara din sistem

Noul Cod Silvic contine prevederi aspre pentru silvicultorii care vor calca pe bec • daca va deveni operational in forma actuala, lucratorii silvici care vor fi complici la jefuirea padurii vor fi dati afara •

Noul Cod Silvic contine, printre altele, si aspecte care-i priveste
direct pe cei platiti sa administreze padurea statutului. Daca actul normativ va deveni operational in forma actuala, atunci lucratorii silvici depistati ca ii „sprijina“ pe hotii de lemn vor avea mari probleme, in sensul ca vor ramine fara locuri de munca. Asta pe linga dosarele penale ce le vor fi intocmite de catre oamenii legii. Mesajul a fost transmis silvicultorilor nemteni chiar de catre ministrul Apelor si Padurilor, prezent in urma cu citeva zile in judet.

„Le-am spus ca, din punctul meu de vedere, actele normative din domeniul silvic au permis si incurajat furturile. Paduraii care au permis furtul de lemn au primit cel mult un avertisment si au fost sanctionati cu pedepse mici. Trebuie sa intarim cadrul legislativ pentru ca cei prinsi ca fura sa fie pedepsiti chiar cu dosare penale. Personalul silvic va fi responsabilizat, in sensul ca in cazul in care nu va respecta amenajamentele, regulile silvice, sau va permite cu buna stiinta taierea ilegala a arborilor, vor pierde autorizatia de practica si nu vor mai avea dreptul sa intre in padure. Vedem ca altii si-au umplut buzunarele cu bani din taieri ilegale, iar altii si-au pierdut casele, chiar vietile in inundatii“, a conchis demnitarul. Nu numai personalul silvic va fi responzabilizat, ci si proprietarii de paduri. In acest moment, 4% din paduri sint nepazite, nefiind contracte incheiate de proprietari pentru aceste terenuri. In viitoarea legislatie va ramine obligatia proprietarilor de a incheia contracte de paza cu ocoalele silvice. Cei care nu vor respecta aceasta prevedere vor fi obligati sa achite un impozit de neadministrare, iar daca nu-l vor plati, risca sa fie executati silit si sa ramina fara terenul impadurit. Pentru cei care au venituri modeste va exista varianta sa incheie contracte de administrare pe termen lung, respectiv 10 ani. In acest interval vor primi cite 2 mc/an, dar nu vor mai achita un leu pentru paza padurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *