Gorjenii au dat iama in paduri

Inspectoratul de Politie al Judetului Gorj a deschis, in ultimele luni ale acestui an, 70 de dosare penale in care sunt cercetati peste o suta de gorjeni, acuzati de furt de lemne.
taieri ilegale
Politistii Serviciului Politiei de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Gorj si cei ai posturilor comunale au derulat in ultimele patru luni activitati de control in fondul forestier de stat si privat, in vederea prevenirii, combaterii taierilor ilegale si sustragerilor de material lemnos. In cadrul acestor actiuni, s-au realizat 87 de prinderi in flagrant. Peste 134 de persoane au fost surprinse taind fara drept material lemnos ori insusindu-si lemnele taiate ilegal. De asemenea, au fost identificate persoane care efectuau transport de material lemnos fara sa detina licenta de transport si executie. Au fost intocmite 70 de dosare penale, in care 117 persoane sunt cercetate pentru infractiuni la regimul silvic – taiere ilegala sau furt de material lemnos, in sase cazuri se efectueaza cercetari despre comiterea infractiunii de nerespectare a regimului transportului rutier si au fost aplicate 11 sanctiuni contraventionale.

Lemne confiscate

S-a confiscat sau retinut, in vederea stabilirii provenientei, aproximativ 200 de metri cubi de material lemnos, in valoare de peste 70.000 de lei. Majoritatea celor care s-au ales cu dosare penale nu sunt la prima abatere, unii dintre acestia avand amenzi sau condamnari pentru acelasi tip de infractiuni la regimul silvic. „Este perioada in care foarte multi cetateni, majoritatea cu domiciliul in mediul rural, savarsesc astfel de infractiuni. Aproape ca nu este zi in care sa nu avem rapoarte de la posturile locale si comunale de politie, in care sa fie consemnate astfel de abateri. Majoritatea celor prinsi in flagrant sustin ca este pentru prima data cand participa la taieri ilegale de lemne si ca, din cauza saraciei, mai iau cate un lemn din padure. Cei de la Ocoalele Silvice autorizeaza recoltarea arborilor si toata lumea trebuie sa solicite asistenta in acest sens, altfel intra sub incidenta legii si risca sa fie cercetata penal pentru furt, in functie, de cantitatea de lemn si de numarul abaterilor”, a declarat Ionut Daniel Tica, purtatorul de cuvant al IPJ Gorj. Potrivit datelor oferite de Directia Silvica Gorj, dintre cele 231.000 de hectare de padure existente in judet, 107.000 sunt in proprietate privata. Domeniul silvic privat poate fi exploatat numai cu aprobarea ocoalelor silvice.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *