Politia forestiera a inceput arestarile pentru defrisari ilegale

Doi padurari de la Ocolul Silvic Tihuta-Colibita, judetul Bistrita-Nasaud, dintre care unul era sef de district, sunt cercetati penal pentru ca au folosit ilegal ciocanul de marcat, un instrument specific pe care il au in dotare. Cu ajutorul aparatului de marcat, ei au insemnat cioturile taiate ilegal din paduri. Lemnul era apoi transportat „cu acte in regula” spre cei carora le fusese promis.

Paznicii incasau o cota-parte din banii luati pe transporturile de lemne. Loctiitorul purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, Mihaela Moldovan, a confirmat ca padurarii au folosit ilegal dispozitivul din dotare, cat si faptul ca s-au ales cu dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de complicitate si abuz in serviciu. Tot in acelasi judet, i s-a intocmit dosar penal, pentru abuz in serviciu unui alt padurar, care a trimis doi sateni sa taie, in interes personal, 34 de fagi din padurea pe care o administra.

Baraje pentru protectia brazilor

Daca bistritenii au fost prinsi si judecati pentru ca au furat lemn din padure, timisorenii vor sa-i impiedice pe toate caile pe taietorii si comerciantii ilegali de brazi. Inspectorii silvici din Timisoara vor verifica, incepand de joi, drumurile publice din judet si zonele impadurite, pentru a-i depista pe taietorii si comerciantii ilegali de brazi.

Adjunctul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Timisoara, Carmen Moraru, a informat ca vor fi organizate patrule pe drumurile publice, drumurile forestiere si in zonele de rasinoase din judet. Pentru ca pomii de Craciun fie comercializati, ei trebuie sa aiba crotalii individuale care se pot procura de la ITRSV, pe baza de comanda. Actiunea va fi sprijinita si de Prefectura Timis. „Urmarim cu atentie respectarea legislatiei in domeniul silvic si colaboram cu ITRSV.

Impreuna cu reprezen-tanti ai Corpului de control, vom demara in perioada de iarna o actiune de stopare a defrisarilor ilegale”, a spus Laviniu Bedrosian, directorul Cancelariei Prefectului Timis.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *