Parcurile din Primaverii si Floreasca, la taiere

Alte doua zone verzi, foarte bine cotate pe piata imobiliara, vor fi distruse daca autoritatile nu vor reactiona la timp. Sedii de birouri de lux risca sa rasara pe Calea Floreasca, colt cu Johann Strauss, pe malul Lacului
Floreasca, si Mircea Eliade, colt cu Moliere, copacii urmand a fi defrisati. Proiectele au fost depuse spre avizare la Agentia de Mediu.

Legea Mediului, care interzice practic transformarea spatiilor verzi in zone construibile, nu impiedica sub nici o forma acest fenomen. Portiunile din parcuri, scuaruri sau alte amplasamente verzi continua sa fie vanate de oamenii cu bani, mai ales ca o mare parte dintre acestea se afla in centrul Capitalei, fiind foarte bine cotate pe piata imobiliara. Calea Floreasca, colt cu Johann Strauss, pe malul Lacului Floreasca, o zona verde pe care niste investitori au pus mana cu scopul de a construi sedii de birouri. Copacii vor disparea daca Agentia de Mediu, acolo unde a fost depus deja dosarul, va da aviz favorabil. „Deocamdata, dosarul a fost trimis la Directia de Urbanism din cadrul Primariei Capitalei pentru ca nu au certificat de urbanism. Interesant este altceva, in momentul in care le-a fost comunicat ca zona respectiva este verde si nu poate fi distrusa conform noii legi a mediului, recent modificata, cei care au venit cu proiectul au spus ca vor rezolva problema spatiilor verzi, plantand iarba in balcoanele apartamentelor de lux”, ne-a spus Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele Eco-civica.

PARCUL LUI CEAUSESCU. Un caz asemanator este cel din cartierul Primaverii, mai exact in zona Mircea Eliade, colt cu Moliere, un spatiu care inainte de 1989 facea parte din domeniul fostului dictator Nicolae Ceausescu. Timpul a trecut, lucrurile s-au schimbat, iar bucatica de pamant a devenit interesanta pentru un grup de afaceristi care vor sa o transforme in sediu de birouri, mai ales ca in zona s-au mai construit astfel de cladiri, creandu-se astfel un precedent. „Atat spatiul din Calea Floreasca, cat si cel din Primaverii sunt zone verzi, decorate cu multi copaci. Din pacate, in Planul Urbanistic Zonal al Capitalei, acestea nu figureaza ca spatii verzi, cu toate ca planul a fost schimbat in 2000. Ma surprinde acest lucru, pentru ca ar fi trebuit sa fie revizuit. Am trimis dosarele la municipalitate pentru a clarifica situatia”, ne-a declarat Nicu Bajan, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Protectie a Mediului.

PRETENTII PREA MICI. Aceste doua cazuri nu sunt unele particulare, multe zone verzi sunt inca in pericol. Mai mult de jumatate din spatiile verzi ale Bucurestiului au fost distruse, nefiind plantat nici un copac in schimb. Regulile administratiei locale la acest capitol sunt blande. Un aviz de defrisare a unei zone verzi niciodata nu este completat pana la sfarsit. Ultimele rubrici care ar fi trebuit completate se refera la un plan de plantare. Termenul este atat de general, incat nu este specificat in avizul cu pricina cati copaci trebuie plantati in schimbul celor taiati, in ce interval de timp si mai ales care sunt zonele vizate.

Fara reclame pe spatii verzi

Reclamele publicitare amplasate pe spatiul verde vor fi indepartate. Materialul „Publicitatea, inamica spatiului verde”, publicat de Jurnalul National in urma cu cateva saptamani, nu a ramas fara ecou. Lucrurile au inceput sa se miste. Astfel, Primaria Sectorului 2 a facut primul pas. Neculai Ontanu a anuntat ca vor fi inlaturate toate reclamele care nu respecta legislatia si agreseaza mediul.

Jurnalul National si-a propus sa urmareasca si sa semnaleze orice infractiune ecologica. Saptamanile trecute, ziarul nostru relata modul in care spatiul verde este distrus de reclamele care sufoca Bucurestiul de la un capat la altul. Fara o strategie bine pusa la punct si cu o legislatie permisiva, reclama invadase orice petic de verdeata din Capitala noastra europeana. Primarii Bucurestiului si-au promis sa demoleze orice panou publicitar amplasat ilegal pe spatiul verde. Vor fi indepartate chiar si reclamele al caror aviz de functionare nu a fost prelungit. De altfel, este lesne de inteles ca in locul unor schelete metalice si al unor stative imense sunt de preferat copacii si, de ce nu, florile. Intr-o capitala in care ritmul constructiilor a depasit cu mult limita bunului-simt, spatiile verzi au devenit un lux. Orice petic de verdeata este vanat, daca nu pentru construirea unei cladiri de birouri, macar o reclama sa isi gaseasca un loc caldut. Scuarurile sunt locurile preferate de multi publicitari, asa cum sunt asaltate si intrarile in parc sau intersectiile importante ale Capitalei. De la Piata Unirii la Piata Muncii, la intersectia Vacaresti cu Mihai Bravu, sau din zona Tineretului si pana in Obor sau Piata Sudului, Bucurestiul este impanzit de reclame. „Cele mai multe panouri publicitare se gasesc in Sectorul 4, dar nici Sectorul 6 nu sta rau. In schimb, Sectorul 1 este la polul opus. Aici reclamele au fost amplasate cu grija si nu sunt atat de agresive”, a specificat Eco-civica.

FARA SCAPARE. Daca agresiunea asupra putinelor zone verzi pe care le mai are Bucurestiul continua, temperaturile excesiv de ridicate din timpul verii vor deveni o realitate cu care va trebui sa invatam sa supravietuim. „Numai in conditiile in care nu se mai construieste deloc in Bucuresti in urmatorii ani, iar numarul locuitorilor scade la 700.000, avem sansa sa ne incadram in cerintele europene. Ori in Capitala se mananca spatiu verde de la o zi la alta. Cu fiecare masina care se inregistreaza zilnic in Capitala, bucuresteanul mai pierde ceva din zonele verzi la care in mod normal are dreptul”, explica Niculae Radulescu-Dobrogea, presedintele Eco-civica.

PRIMUL PAS. Autoritatile isi propuneau la un moment dat ca, in cativa ani, fiecarui locuitor sa ii revina 26 de metri patrati de spatiu verde. Este greu de crezut ca asemenea planuri ambitioase vor fi aplicate in Romania. Faptul ca au decis reglementarea amplasarilor reclamelor publicitare ce invadeaza spatiul verde este insa un inceput. Neculai Ontanu a inceput demolarea stativelor si a scheletelor ce asfixiaza spatiile verzi. Angajatii primariei au iesit pe teren si au inceput demolarea oricarui panou ce nu respecta legislatia.

Sesizari
Daca aflati despre abuzurile care se fac pe spatiile verzi care apartin domeniului public al statului si despre taierea copacilor din zona in care locuiti, atat din Bucuresti, cat si din tara, puteti scrie pe adresa de e-mail: [email protected] sau puteti suna la 318.20.37; 318.20.43 sau 318.20.26.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *