Taieri ilegale de arbori de peste 100 mc anchetate de IPJ Botosani pe raza comunei Hiliseu – Horia

Actiune pentru combaterea taierilor ilegale de paduri in judetul Iasi
Taieri ilegale de arbori de peste 100 mc anchetate de IPJ Botosani pe raza comunei Hiliseu – Horia
Taieri ilegale de arbori de peste 100 mc anchetate de IPJ Botosani pe raza comunei Hiliseu – Horia

Peste 100 mc de material lemnos au fost exploatati ilegal dintr-o padure aflata in proprietatea Primariei Hiliseu-Horia, iar dupa sesizarile trimise de catre Asociatia Biosilva catre autoritatile competente in toamna anului trecut privind aceste taieri ilegale de arbori pe raza comunei Hiliseu-Horia, politistii de la IPJ Botosani au inceput o ancheta de cercetare penala pentru stabilirea vinovatilor.

In luna august 2013 echipa Ziarului de Mediu a realizat o ancheta jurnalistica in zona mentionata dupa ce 3 cetateni din comuna Hiliseu-Horia din judetul Botosani, nemultumiti ca nu au primit lemne suficiente, l-au reclamat pe fostul viceprimar ca a taiat, transportat si valorificat ilegal peste 100 mc de masa lemnoasa provenita de pe o suprafata impadurita apartinand primariei. Taierile de arbori au avut loc in perioada septembrie – decembrie 2012 cand viceprimarul comunei Hiliseu-Horia a gestionat masa lemnoasa provenita din exploatarea unei rarituri cu un volum de 65 mc pusa in valoare de reprezentanti ai Ocolului Silvic Dorohoi pe suprafata impadurita proprietate a primariei.

Pentru verificarea acestor informatii au fost contactati reprezentanti ai Primariei Hiliseu-Horia care au confirmat faptul ca in perioada septembrie – noiembrie 2012 au avut in exploatare o raritura cu un volum de circa 65 mc, pusa in valoare de reprezentanti ai Ocolului Silvic Dorohoi pe o suprafata de pasune impadurita din afara fondului forestier, de aceasta ocupandu-se domnul Axinte Stelica in calitate de viceprimar, si ca pe suprafata de padure a primariei au fost constatate cioate provenite din taieri ilegale de arbori.

Realitatea din teren arata ca suprafata respectiva de padure a fost exploatata aproape in intregime, la fata locului fiind inregistrate foarte multe cioate nemarcate.

In urma acestor aspecte, Asociatia Biosilva a sesizat ITRSV Suceava care a efectuat un control, fiind inventariate un numar de 140 de cioate provenite din taieri ilegale de arbori cu un volum de 104,82 mc, valoarea acestora fiind de 17.000 lei.

Ocolul Silvic Dorohoi a girat exploatarea ilegala de masa lemnoasa gestionata de fostul viceprimar

In nota de constatare intocmita de inspectorii ITRSV-ului se arata ca Primaria Hiliseu-Horia nu avea intocmit amenajament silvic pentru suprafata respectiva de padure si nici nu avea contract de prestari servicii silvice sau administrare, asa cum prevede Codul Silvic.

Astfel, reprezentantii Ocolului Silvic Dorohoi au intocmit ilegal actul de punere in valoare pentru exploatarea unei rarituri cu volum de 65 mc, incalcand articolul 129 din Legea 46/2008 – Codul Silvic care prevede ca sunt interzise punerea in valoare si autorizarea spre exploatare a masei lemnoase din paduri pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice. Conform aceleasi legi, vegetatia forestiera din afara fondului forestier este supusa normelor tehnice silvice privind evaluarea masei lemnoase si reglementarilor privind circulatia pe drumurile publice a materialului lemnos, iar pasunile impadurite cu consistenta mai mare sau egala cu 0,4 se supun principiilor care stau la baza gestionarii durabile a padurilor, cat si regimului silvic.

Documentele intocmite pentru partida in cauza arata ca exploatarea a fost realizata de catre echipa de muncitori ai Ocolului Silvic Dorohoi, iar pentru gestionarea masei lemnoase a fost imputernicit fostul viceprimar. Acesta din urma a fost padurar angajat in cadrul Ocolului Silvic Dorohoi, avand in prezent o relatie foarte buna cu seful de ocol si cu mai multi ingineri silvici.

Unii cetateni declara ca fostul viceprimar Axinte Stelica a exploatat si vandut padurea dupa bunul sau plac, fara sa tina cont de volumul stabilit pentru recoltare sau de arborii marcati. Lemnele au fost vandute in satele din comuna, dar si in comunele vecine, cu toate ca acestea trebuiau sa fie distribuite primariei, scolilor si doar cetatenilor cu posibilitati financiare limitate din comuna Hiliseu-Horia. De asemenea, cea mai mare parte a materialului lemnos a fost transportat fara avize de insotire primare care trebuiau emise de catre Ocolul Silvic Dorohoi.

Asociatia Biosilva se va constitui parte vatamata in acest dosar pentru a se asigura ca autoritatile vor lua masurile legale ce se impun
Avand in vedere amploarea fenomenului taierilor ilegale la nivel national si exeperianta negativa de pana acum in care cele mai multe dosare ce privesc acte de coruptie din domeniul silvic nu au fost inca solutionate, Asociatia Biosilva se va constitui ca parte vatamata in acest dosar invocand atat Constitutia Romaniei, cat si statutul organizatiei. Asociatia Biosilva isi desfasoara activitatea in domeniul protectiei mediului si gestionarii durabile a padurilor in regiunea de Nord-Est a Romaniei si promoveaza prin intermediul Ziarului de Mediu campania “Coruptia distruge padurea” care are ca scop reducerea infractiunilor silvice si mediatizarea in mass-media locala si nationala a actelor de coruptie din sistemul silvic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *