Conflictele comerciale ale UE – Carnea de vita, alimentele OMG, bananele si panourile solare

Conflictele comerciale ale UE - Carnea de vita, alimentele OMG, bananele si panourile solare
Conflictele comerciale ale UE - Carnea de vita, alimentele OMG, bananele si panourile solare
Conflictele comerciale ale UE – Carnea de vita, alimentele OMG, bananele si panourile solare

Conflictele comerciale pot fi nocive in lumea afacerilor. Cu toate acestea, uneori, tarile simt ca sunt necesare unele restrictii din cauza riscurilor pentru sanatate sau competitia necinstita. Pe 21 ianuarie, comisia pentru comert international va dezbate reguli noi care specifica momentele si felurile in care UE poate impune masuri impotriva dumpingului si subventiilor. Regulile vin in urma conflictului de anul trecut legat de panourile solare din China.

Anul trecut, Europa a introdus taxe anti-dumping importului de panouri solare din China din cauza ca acestea erau vandute cu un pret mai mic decat valoarea lor reala. Dupa ce China a amenintat ca va impune tarife ridicate importurilor de vin din UE, cele doua parti au ajuns la un acord, in decembrie, conform caruia producatorii chinezi de panouri solare si componente ale acestora au acceptat un pret minim la vanzarea acestora in Europa.

UE a fost in conflict cu SUA si Canada timp de doua decenii din cauza carnii de vaca tratata cu hormoni, pe care o considera periculoasa pentru sanatate. Partenerii transatlantici au raspuns prin limitarea importurilor de branza, mustar si ciocolata, in 1999. In 2012 conflictul a fost rezolvat, cand Parlamentul European a aprobat un acord de crestere a importurilor de carne de vaca netratata cu hormoni din cele doua tari, lucru care a dus la anularea restrictiilor si din partea acestora.

Tot ingrijorarile legate de sanatate au fost motivul unui conflict legat de alimentele modificate genetic din SUA. Consumatorii europeni sunt suspiciosi in legatura cu organismele modificate genetic, iar UE aproba foarte greu noi varietati. In ianuarie 2014, Parlamentul European a respins aprobarea unui tip de porumb modificat genetic in UE, deoarece producatorul nu a putut dovedi ca aceste este indeajuns de sigur.

Importurile de banane au provocat o disputa de lunga durata cu SUA. Bananele importate din fostele colonii ale Europei din Africa, Caraibe si Pacific nu erau taxate in UE, in felul acesta Uniunea incercand sa stimuleze dezvoltarea economiilor acestor tari. Acest lucru nu a fost bine vazut de multi producatori de banane din America Latina, care, de cele mai multe ori, sunt companii din SUA. Statele Unite au depus o plangere la Organizatia Mondiala a Comertului si au impus taxe aditionale importurilor de branza si casmir din UE. In cele din urma, UE a fost de acord sa reduca taxele pentru a oferi producatorilor sud-americani sansa de a exporta mai mult in Europa.

In octombrie 2013, deputatii europeni au condamnat Rusia pentru ca a folosit restrictii comerciale pentru a afecta presedintia UE. Tara a impus verificari vamale discriminatorii camioanelor din Lituania si a amenintat ca va interzice importurile de produse lactate, carne si peste din aceasta tara (Lituania a detinut presedintia Consiliului UE in a doua jumatate a anului 2013). O parte din deputatii europeni au spus ca masurile ar putea fi o incercare de a descuraja legaturile UE cu vecinii sai de la est. Rusia a mai folosit interdictii comerciale pentru a intimida tari ca Moldova si Ucraina in incercarea lor de a se apropia de UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *