Amanarea noului Cod Silvic = disparitia padurilor

Amânarea noului Cod Silvic = dispari?ia p?durilor
Amanarea noului Cod Silvic = disparitia padurilor
Amanarea noului Cod Silvic = disparitia padurilor

Deputatul PNL de Mures, Ioan Cristian Chirtes, a avertizat marti ca orice intentie de amanare a adoptarii noului Cod Silvic duce zilnic la disparitia a zeci de hectare de padure. ’Romania se situeaza printre ultimele 8 state din Uniunea Europeana cu privire la gradul de acoperire a suprafetei tarii cu paduri, fiind mai mic cu 12 % decat media europeana, ceea ce reprezinta 66% din gradul de acoperire necesar al Romaniei in anul 2014 (…) Orice intentie de amanare a adoptarii noului Cod Silvic duce zilnic la disparitia a zeci de hectare de padure din toate regiunile tarii. Orice amanare a adoptarii legislatiei subsecvente duce la afectarea intregului patrimoniu forestier al Romaniei. Nu vreau sa acuz pe nimeni, insa, prin modul cum actionam, noi, toti cei care tinem in maini fraiele legislatiei romanesti, condamnam generatiile viitoare la un mediu poluat, dominat de peisajele dezolante ale fostelor noastre paduri seculare, si cu siguranta copiii nostri ne vor condamna si judeca aspru’, a aratat Ioan Cristian Chirtes, intr-un comunicat de presa.

Potrivit acestuia, corpul silvic are obligatia de a identifica cauzele care au dus la situatia grava a fondului forestier, iar politicienii – de a-i asculta si de a face o legislatie functionala pentru apararea padurilor. ’Ca un om care a slujit multi ani padurea, imi permit sa va avertizez ca nu ne mai putem permite sa tratam cu indolenta si nepasare aceasta problema. Trebuie sa adoptam de urgenta un nou Cod Silvic, care sa acopere toate aspectele legate de domeniul silvic si care sa plece de la recunoasterea functiilor ecologice si sociale a padurii, de la recunoasterea situatiei reale si de la cuantificarea corespunzatoare a acesteia si alinierea legislatiei silvice romanesti la cea Europeana’, a sustinut deputatul liberal.

De asemenea, deputatul a aratat ca trebuie recunoscuta si adoptata obligativitatea administrarii si gospodaririi tuturor suprafetelor de padure, indiferent de forma de proprietate, numai prin ocoale silvice de stat sau de regim silvic. De asemenea, el a sustinut necesitatea initierii unui act normativ care sa reglementeze modalitatile de efectuare a controlului circulatiei materialului lemnos, atat in interiorul padurilor, cat si pe drumurile forestiere si publice, de catre personalul silvic calificat, in acest sens fiind necesara realizarea unui regulament extrem de dur privind circulatia materialului lemnos. ’Romania are azi nevoie si de o Strategie Nationala de Dezvoltare a Fondului Forestier National care sa duca efectiv la reimpadurirea uriaselor suprafete afectate de defrisari masive, la refacerea tuturor terenurilor forestiere degradate. Suntem singurul stat european care nu avem o asemenea strategie pe termen mediu si lung’, a accentuat Chirtes.

Ioan Cristian Chirtes crede ca efectele ‘erorilor umane’ care au loc in prezent in ceea ce priveste administrarea padurilor vor fi sesizate si, mai ales, decontate in urmatorii 25 – 30 de ani.

Parlamentarul a aratat ca principala cauza care au determinat despaduririle si au dus la un adevarat dezastru ecologic produs prin taieri ilegale este lipsa unui cadru legislativ silvic coerent, simplu si clar, care sa poata asigura protectia si paza fondului forestier national, dar si subminarea autoritatii silvicultorului in paduri, prin actiuni de intimidare, multe pornind de la factorul politic, care a intervenit direct si nemijlocit in activitatea din sectorul silvic.

In plus, sustine deputatul, alta cauza reprezinta retrocedarea suprafetelor de padure catre proprietari, prin efectul legii 18/1991,1/2000, 247/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, fara sa fie urmata de o legislatie silvica clara in ceea ce priveste obligatia administrarii padurilor proprietate a persoanelor fizice prin structuri silvice, insa si aplicarea, de-a lungul anilor, a studiilor sumare de amenajare a padurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *