Pedepse aplicate in conformitate cu legislatia penala si confiscarea camioanelor in cazul in care soferii sunt prinsi transportand lemne pe timp de noapte, la aceste lucruri trebuie sa se astepte cei care defriseaza ilegal padurile si aduc prejudicii de milioane de euro, in cazul in care noul Cod Silvic va fi aprobat in cadrul sedintei de Guvern de miercuri.
In primele opt luni ale anului 2013 hotii de lemne au adus prejudicii in valoare de 147,6 milioane de ei, potrivit datelor obtinute de gandul din partea Ministerului Apelor, Padurilor si Pisciculturii. Valoarea totala a celor 2.430 de amenzi date de Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare a fost, in aceeasi perioada, de 8,1 milioane de lei.
“Noul Cod Silvic cuprinde masuri mai aspre pentru descurajarea furtului de lemn”, a declarat pentrugandulministrul Lucia Varga.
“Prin definirea si incadrarea ca infractiuni a faptelor de taiere, rupere, distrugere, degradare, scoatere din radacini, fara drept, ori furtul arborilor, indiferent de valoarea pagubei precum si prin sanctionarea acestor fapte in baza legilor penale, se inaspresc sanctiunile aplicabile, in scopul descurajarii agresiunilor asupra fondului forestier national”, ne-a mai explicat aceasta.
Ce se modifica odata cu noul Cod Silvic
Daca noul Cod Silvic va fi aprobat, acesta va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial si va sustine atat proprietarii de paduri, cat si companiilor care isi desfasoara activitatea in domeniul prelucarii lemnului.
Iata, mai jos, principalele modificari pe care le va aduce noul Cod Silvic actualului cadrul legislativ, legea 46/2008, dupa cum explica reprezentantii Ministerului Apelor, Padurilor si Pisciculturii.
1 .Se va schimba modalitatea de vanzare a masei lemnoase
Lemnul nu se mai vinde estimat, direct din padure (vanzare pe picior), ci se va vinde masurat, sortat si fasonat din depozite si rampe special amenajate, in acest fel crescand si valoarea lui.
2. Pedepsele pentru furtul de lemne vor fi mai aspre
Prevederile codului penal vor fi aplicate pentru orice furt de lemne, iar persoanele care lucreaza in domeniul silvic vor fi responsabilizate prin reintroducerea autorizatiei de practica. In cazul unor abateri grave de la regimul silvic, autorizatia se va putea suspenda sau retrage.
Transporturile de lemn pe timp de noapte vor fi si ele interzise, iar in cazul in care aceasta masura va fi incalcata mijloacele de transport folosite la furtul de lemne vor fi confiscate.
3. Se va respecta dreptul la proprietate
Toti proprietarii care nu pot recolta masa lemnoasa datorita restrictiilor impuse vor primi compensatii financiare.
4. Agentii economici care activeaza in domeniul exploatarii si prelucrarii primare a lemnului vor fi sprijiniti
Noul Cod Silvic va pune accentul pe valorificarea superioara a lemnului in industria din Romania si va descuraja exportul de bustean.
Prin cadrul legal se pregateste incurajarea prelucrarii primare a lemnului la nivelul depozitelor, iar firmele care produc mobila si alte produse din lemn cu valoare adaugata mare vor avea prioritate la achizitionarea de masa lemnoasa.