Incendiu la un depozit de deseuri de pe platforma Aro Campulung, unde sunt inclusiv cianuri

  0
  413
  Incendiu la un depozit de deşeuri de pe platforma Aro Câmpulung, unde sunt inclusiv cianuri
  Incendiu la un depozit de deseuri de pe platforma Aro Campulung, unde sunt inclusiv cianuri
  Incendiu la un depozit de deseuri de pe platforma Aro Campulung, unde sunt inclusiv cianuri

  Zeci de pompieri intervin, miercuri, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de materiale reciclabile si deseuri de pe platforma fostei fabrici Aro din Campulung Muscel, unde sunt depozitate inclusiv deseuri chimice, locuitorii din zona plangandu-se ca le este pusa sanatatea in pericol.

  Incendiu la un depozit de deseuri de pe platforma Aro Campulung, unde sunt inclusiv deseuri chimice (Imagine: Gabriel Petrescu/Arhiva Mediafax Foto)

  Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Arges, incendiul a cuprins acoperisul unei hale de depozitare in suprafata de 2.000 de metri patrati, iar la fata locului actioneaza peste 30 de pompieri, cu trei autospeciale, fiind trimisa si o ambulanta SMURD.

  „Este un depozit de materiale reciclabile si deseuri care apartine unei firme cu acest profil de activitate si arde acoperisul halei pe o suprafata de 400 de metri patrati. La fata locului sunt trei autospeciale si o ambulanta SMURD, insa hala are doua etaje si probabil ca va fi necesara si interventia cu autoscara, dar si cu alte masini” a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges, Madalina Epure.

  Ea a precizat ca la momentul izbucnirii incendiului in hala nu lucra nimeni.

  Intrebata ce fel de materiale sunt depozitate acolo, ea a spus ca sunt deseuri textile si mase plastice, dar si substante chimice.

  Prefectul de Arges: In depozitul cuprins de incendiu sunt 3.700 de tone de deseuri, inclusiv cianuri

  Prefectul a spus ca in depozitul cuprins de incendiu sunt si deseuri chimice, inclusiv cianuri, si ca la fata locului au ajuns si reprezentanti ai Garzii de Mediu, pentru „a face o evaluare”.

  Sunt depozitate acolo 3.700 de tone de deseuri periculoase si nepericuloase, inclusiv cianuri. Aceasta firma a fost amendata recent de Garda de Mediu cu 100.000 de lei, iar comisarii de mediu au cerut firmei sa remedieze problemele privind depozitarea substantelor chimice, avand termen in acest sens pana in 13 octombrie”, a afirmat prefectul.

  La randul sau, primarul din Campulung Muscel a spus ca in depozit exista si 35 de kilograme de cianuri.

  „Noi suntem mobilizati sa stingem incendiul si speram sa nu fie efecte din cauza fumului. Din raportarile pe care le am, in depozit ar exista si 35 de kilograme de cianuri”, a declarat primarul din Campulung Muscel, Calin Andrei.

  Saptamana trecuta, 40 de locuitori din zona depozitului de pe platforma fostei fabrici Aro din Campulung Muscel au inaintat o petitie Consiliului Local Campulung Muscel in care reclama ca de cateva luni au sesizat mirosuri de substante chimice si suspecteaza ca in depozitul administrat de o firma din Iasi sunt deseuri toxice care le pun sanatatea in pericol.

  Oamenii mai spun in document ca „nu este respectata tehnologia prevazuta pentru neutralizare si, de cele mai multe ori, substantele chimice deversate in bazine emana efectiv nori de gaze toxice, care sunt evacuate in atmosfera prin sisteme de ventilatie fara filtre sau alte sisteme de protectie” si cer autoritatilor locale sa ia masuri pentru ca orasul „sa nu devina groapa de gunoi a Romaniei”.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.