Autoritatile de mediu trateaza cu delasare cazul Certej

0
540
De Ziua Rosiei Montane, baimarenii au discutat despre consecintele folosirii cianurii in minerit
 Autoritatile de mediu trateaza cu delasare cazul Certej
Autoritatile de mediu trateaza cu delasare cazul Certej

In iulie 2012, Agentia Regionala de Protectia Mediului a eliberat acordul de mediu pentru proiectul de minerit cu cianuri de la Certej, Hunedoara. Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reteaua de actionari, respectiv companiile detinatoare, proiectul de exploatare de la Certej seaseamana celui propus la Rosia Montana, atragand de-a lungul timpului critici serioase din partea organizatiilor de protectia mediului din Romania.

Ministerul Mediului s-a sesizat abia la doua luni dupa emiterea acestui acord de mediu, la solicitarile societatii civile. La scurt timp dupa aceea, ministrul mediului Rovana Plumb declara ca „acordul de mediu pentru Certej a fost emis fara a se respecta procedurilelegale. Vorbim de un acord ilegal si iresponsabil” (1). Agentia Nationala pentru Protectia Mediului din subordinea Ministerului Mediului a depus in septembrie anul trecut o cerere de anulare a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certejla Curtea de Apel Bucuresti. Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu s-a constituit ca parte interesata in proces.

La primul termen de judecata, Curtea de Apel Bucuresti si-a declinat competenta privind solutionarea acestei cauze in favoarea Tribunalului Bucuresti. La momentul noului termen de judecata – 1 octombrie 2013, acordat asadar la aproximativ un an de la primul termen de judecata, Agentia Nationala pentru Protectia Mediuluia solicitat o noua data in vederea unei mai bune pregatiri pesubiect. Se constata astfel interesul scazut al reclamantului fat ade aceasta cauza si pregatirea precara in sustinerea argumentelor invocate.Inacelasi timp, aparatorul ales de Deva Gold SA in prezentul proceseste casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.Avocatul pledant al cauzei este Doamna Ana Diculescu-Sova, mamaMinistrului Marilor Proiecte, Domnul Dan Sova. Acesta, ca membru alGuvernului, a conlucrat la „Planul National de InvestitiiStrategice si Creare de Locuri de Munca” prezentat public inluna iulie a.c. Printre proiectele prezentate in acest plan senumara si exploatarea miniera Certej propusa de Deva Gold SA.

„Ca urmare a pledoariei ministrului mediului Rovana Plumb pentru mineritul cu cianuri la Rosia Montana, participarea la acest procesa ministerului pare o simpla mimare a interesului. E ca si cum Ministerul Mediului i-ar pune pe cei de la Deva Gold sa deverseze direct 26.448 tone de cianura de sodiu in raul Mures si apoi sase serveasca cu profitul estimat din conturile bancii nationale. Probabil ca asa ar fi mai ieftin pentru statul roman, cum mai ieftin ar fi probabil si achitarea catre clanul Sova a sumelor ce le reies din afacerile de reprezentare juridica pentru companiile miniere pe de o parte si lobby-ul guvernamental pe de alta parte”, a declarat Tudor Bradatan, membru Mining Watch Romania.

http://ngo.ro/img_upload/4ef160f5484c05ea6c665d19f7a161d3/Factsheet_Certej_RO.pdf

Reteaua Mining Watch Romania reuneste eforturile societatii civile si a comunitatilor locale de monitorizare, planificare si interventie privind activitatile miniere in Romania. Secretariatul retelei este asigurat de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor deMediu.

http://www.gandul.info/financiar/minele-de-la-certej-de-ce-a-aflat-rovana-plumb-abia-dupa-doua-luni-despre-un-aviz-de-mediu-acordat-pentru-exploatarea-cu-cianuri-10091272

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.