Bihor: Cea mai mare livada ecologica de meri din tara se afla la Cheresig

0
552
Bihor: Cea mai mare livadă ecologică de meri din ţară se află la Cheresig
Bihor: Cea mai mare livada ecologica de meri din tara se afla la Cheresig
Bihor: Cea mai mare livada ecologica de meri din tara se afla la Cheresig

Cea mai mare livada ecologica de meri din tara se afla in comuna bihoreana Cheresig si se intinde pe o suprafata de 20 de hectare, iar sucul de mere „Merita” produs in fabrica proprie a primit, in acest an, aviz ecologic.

Dupa trei ani de reconversie, sub supravegherea SC Ecoinspect SRL din Cluj Napoca, livada de meri de la Cheresig, cu o productie anuala de peste 300 de tone de mere, a obtinut Certificatul de Conformitate Ecologica, astfel incat din toamna acestui an merele recoltate sunt certificate ecologic. „Satisfactia noastra cea mai mare este de ordin spiritual, daca pot sa spun asa, pentru ca noi punem in vanzare mere pentru consum si suc din mere curate, certificate, asa cum le-a facut mama natura, ingrijite cu multa dragoste. Despre produsele ecologice lumea de la noi nu este inca destul de informata si de aceea cautam acum parteneri straini”, a declarat Constantin Demian, proprietarul fermei.

Tot din aceasta toamna, consumatorii au la dispozitie sucul ecologic de mere „Merita”, din propria recolta. Mustul obtinut din presarea merelor este imbuteliat fara nici un fel de conservanti, coloranti sau arome si fara adaos de zahar sau apa, doar pasteurizat. Constantin Demian a spus ca istoria livezii de meri a inceput in anul 2007, cand un vecin de-al sau, inginerul Teodor Ianc, a infiintat la Cheresig prin programul SAPARD cea mai mare livada ecologica din Bihor. Pe cele 20 de hectare de teren, inginerul Ianc a plantat peste 18.000 de meri din opt soiuri, puieti cumparati din Ungaria din soiuri rezistente care nu au nevoie de irigatii: Florina, Pinova, Rebela, Freedom, Revena, Remo. Valoarea proiectului s-a ridicat la 180.000 de euro, jumatate din suma fiind asigurata din bani europeni, cealalta jumatate fiind obtinuta prin imprumuturi bancare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.