Bodea si Boeriu: Plumb sa spuna ce companii au cerut aprobari pentru a scoate gaze de sist

Bodea si Boeriu: Plumb sa spuna ce companii au cerut aprobari pentru a scoate gaze de sist
Bodea si Boeriu: Plumb sa spuna ce companii au cerut aprobari pentru a scoate gaze de sist

Dupa ce la inceputul anului au initiat modificarea Legii Petrolului astfel incat sa existe prevederi distincte pentru activitatea de explorare-exploatare a gazelor de sist, dar ministrul Mediului, Rovana Plumb, s-a opus motivand ca s-ar crea „un vid legislativ”, senatorii PNL Bihor Valeriu si Cristian Bodea au revenit, luni, cu o interpelare la adresa acesteia, menita sa limpezeasca, pentru prima oara, problema relatiei dintre autoritatile guvernamentale si companiile interesate de gazele de sist.

„Deoarece Legea Petrolului nu contine reglementari clare pentru exploatarea gazelor de sist prin procedura fractionarii hidraulice, acordurile semnate de Guvern in decembrie 2012 provoaca ingrijorare in randul cetatenilor si administratiilor publice locale din zonele concesionate. Mai rau, populatia are impresia ca este mentinuta intentionat in ceata datorita balbelor guvernamentale pe acest subiect: ati dat avize, dar nu pentru gaze de sist, chiar daca legea le include; n-ati dat avize de exploatare, dar avem acorduri semnate cu firme straine; ati dat pentru anumite zone, dar nu pentru cele pe care le indica ministrul delegat pentru Energie”, arata senatorii Boeriu si Bodea in interpelarea adresata ministrului Mediului.

Data fiind importanta protejarii mediului, ca si posibilitatea ca protestele impotriva acestui proiect controversat sa ia o amploare asemanatoare celor din cazul Rosia Montana, cei doi ii cer Rovanei Plumb sa dea explicatii care ar inlatura neclaritatile si confuziile cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist:

„Ati primit cereri pentru concesionarea unor perimetre pentru explorare si exploatare expresa a gazelor de sist? Cand, de la ce companii si in ce stadiu se afla? Se exploateaza ori s-au exploatat in Romania gaze de sist? In ce perimetre? Cand si ce modificari noi veti aduce in Legea petrolului pentru a reglementa conditiile speciale impuse de exploatarea gazelor de sist, in special fractionarea hidraulica? Aveti de gand sa interziceti explorarea si exploatarea gazelor de sist in perimetrul si apropierea statiunilor balneare? Cum si cand? Veti elibera aviz de mediu pozitiv sau negativ pentru inceperea explorarii in perimetrul Bailor Felix? Nu credeti ca aveti datoria sa faceti o campanie de informare a populatiei si autoritatilor locale cu privire la planurile Guvernului de exploatare a resurselor de gaze de sist? De fapt, Guvernul are o strategie pentru exploatarea gazelor de sist sau deocamdata doar stie ca ar fi interesant sa scoata niste bani si din aceasta resursa naturala?”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *