In ultimele doua decenii, Romania a pierdut o treime din suprafata impadurita

Fondul forestier de stat s-a redus cu 17% în zece ani
In ultimele doua decenii, Romania a pierdut o treime din suprafata impadurita

Trei hectare de padure sunt taiate in fiecare ora, iar in ultimele doua decenii, Romania a pierdut o treime din suprafata sa impadurita. O realitate dezastruoasa pe care responsabilii nu au facut nimic s-o schimbe. Potrivit datelor oficiale, judetele in care au loc defrisari masive ilegale sint Suceava, Harghita, Arges, Maramures si Cluj.

In ultimii ani, padurile din judetul Cluj, in special cele din zona Apusenilor, au fost supuse unor defrisari salbatice prin care responsabili silvici, politicieni si alti potentati fara scrupule si fara masura au facut zeci de miliarde. Aceste taieri necontrolate au dus la schimbari climaterice si au determinat inundatii in multe zone.

Anul trecut, din cauza taierilor ilegale de padure, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vinatoare (ITRSV) Cluj a declansat un amplu control in zona Marisel. Actiunea insa a fost sistata brusc pe motiv, spuneau oficialii atunci, ca doi inspectori silvici din cadrul ITRSV Cluj au fost atacati de citeva zeci de localnici din comuna Marisel. In perioada cit a durat controlul au fost descoperite grave nereguli, insa nimeni nu a luat nicio masura. Cazul de la Marisel a ridicat insa multe semne de intrebare iar acum autoritatile incearca sa faca lumina si sa vada de ce reprezentantii ITRSV Cluj nu si-au facut datoria pina la capat.
In acest sens, vinerea trecuta, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vinatoare Cluj, Grigore Avram a fost suspendat din functie, iar in a doua parte a lunii septembrie mai multi angajati si sefi de servicii din inspectorat urmeaza sa fie audiati la Bucuresti pentru a se vedea de ce s-a incercat sa se acopere masacrul forestier de la Marisel.

Lupii – sefi la stina

Dezastrul din silvicultura clujeana se explica prin modul in care unii reprezentanti ai ITRSV Cluj au inteles sa-si indeplineasca atributiile de serviciu. Din informatiile furnizate pe care le detinem reise ca managementul acestei institutii a fost marcat in ultimii ani de interese personale si de acte nu tocmai compatibile cu legea.

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare Cluj are 50 de angajati, care trebuie sa asigure supravegherea modului de exploatarea a patrimoniului silvic de peste 800.000 hectare din judetele Cluj, Alba, Bistrita-Nasaud si Maramures. Pina in urma cu o saptamina conducerea inspectoratului era asigurata de Grigore Avram – inspector-sef. Printre angajatii cu functie cheie se mai numara Radu Bodin – sef compartiment control si Danut Ghiran- sef compartiment avizare. Grigore Avram a ajuns la sefia ITRSV Cluj in anul 2009, pina atunci detinind functia de inspector-sef adjunct al institutiei. Odata cu numirea in functia de inspector sef, Avram a preluat si prerogativele de control, desi acestea i se cuveneau adjunctului sau, Teodor Bungau.

Potrivit informatiilor noastre, in calitate de inspector sef, Grigore Avram a actionat pentru consolidarea pozitie sale, sprijinind in acest sens persoane apropiate sa ajunga in functii cheie. Astfel, Radu Bodin la numai 26 de ani a ajuns sef al compartimentului de control, iar Danut Ghiran la cel de avizare. Surse din mediul silvic sustin ca Ghiran a reusit sa-si impuna un mod de lucru cu totul special in fruntea departamentului de avizare. In acest sens se ocupa direct de solutionarea cererilor de autorizare adresate institutiei, majoritatea acestora nefiind repartizate angajatilor din cadrul biroului specializat. Mai mult, Ghiran invita la sediul ITRSV Cluj pe reprezentantii entitatilor ce solicitau autorizarea a diverse activitati pentru a le da consultanta contra cost. Potrivit informatiilor obtinute, pentru eliberarea de avize)acorduri o astfel de consultatie costa intre 500 lei – 1000 lei, iar cei care urmau aceste etape obtineau foarte usor scoateri de teren din patrimoniul silvic, chiar fara verificarile documentatiilor din teren. In toata aceasta perioada, spune oamenii din mediul silvic, averea lui Ghiran a crescut considerabil, ajungind sa detina doua apartamente in Cluj-Napoca, un apartament in Zalau si o casa in constructie in Fizesu Gherlii.

Cit priveste pe Grigore Avram si Radu Bodin, acestia aveau in atributii efectuarea de controale tematice in materie silvica la firme, primarii, ocoale silvice si persoane fizice etc. Nu se stie cum si-au facut cei doi treaba, insa ce se poate constata e faptul ca dupa 2005 la nivelul judetului Cluj nu a fost condamnata nicio persoana pentru infractiuni de exploatare ilegala a patrimoniului silvic sau activitati ilegale conexe. Asta desi, conform Codului Silvic, orice taiere, ocupare a unui teren forestier, sau furtul de arbori avind o valoare de minim 350 lei (cel putin de 5 ori mai mare decit pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa, adica circa 70 lei) constituie infractiune. In a acest fel e explicabil faptul ca anul trecut ITRSV Cluj a oprit brusc controalele de la Marisel, iar defrisarile masive au continuat sa se faca in padurile Clujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *