Permacultura, ca „forma de arhitectura a naturii si institutie informala a idealurilor sociale alternative”, preocupa in continuare oameni din lumea intreaga. Anul acesta, unii dintre ei s-au adunat, din nou, la Malin, unde, pana in 14 septembrie, are loc a treia editie a cursului de permacultura condus de Pascal Depienne de la Universitatea Populara de Permacultura din Franta.
“Pentru mine, nu vad alte solutii la problemele umane decat formarea de comunitati mici responsabile, implicate in permacultura si tehnologiile adecvate. Societatea este intr-o stare ciudata: obezitate in nord, foamete in partea de sud; petrolul se epuizeaza iar noi continuam sa construim autostrazi. Avand in vedere aceasta nebunie universala, singurul raspuns este sa ne adunam cu prietenii si sa incepem construirea unei alternative”, scria Bill Mollison in cartea „Permaculture II”, aparuta in 1978.
A treia editie a cursului de permacultura (full certfied design course of permaculture), condus de Pascal Depienne de la Université populaire de permaculture France contine 72 ore de scolarizare care acopera programa institutului international de permacultura. Cursul a inceput in 1 septembrie si se va incheia in data de 14.
Iata temele care vor fi dezbatute de cursanti: principiile sistemelor natural, metodologii de proiectare, modele de proiectare, profile clasice de peisaj, solurile, cladiri si structuri, tehnologii adecvate pentru conservarea energiei, padurea si copacii cultivati, eliminarea si reciclarea deseurilor, gestionarea faunei salbatice, seminte si pepiniere, economie informala/formala, dezvoltarea satului, apa in peisaj si comertul.
Cursurile incep zilnic la ora 9.00 si tin pana la 13.00. Dupa o pauza de pranz, participantii incep la 14.30 lucrul in ateliere, iar apoi se ocupa de design. Dupa masa de seara, ei vizioneaza filme si asculta prezentarile de proiecte ale participantilor.
La finalul cursului, vor primi un certificate recunoscut international.