Comisia pentru mediu a Camerei a avizat proiectul Codului Silvic. Doina Pana: E un cod foarte benefic

Samsarii cumpără puncte la o treime din valoare pentru a pune mâna pe terenuri şi păduri de 11 mld. €
Comisia pentru mediu a Camerei a avizat proiectul Codului Silvic. Doina Pana: E un cod foarte benefic
Comisia pentru mediu a Camerei a avizat proiectul Codului Silvic. Doina Pana: E un cod foarte benefic

Deputatii din Comisia pentru mediu au avizat favorabil, marti, cu doar 5 abtineri, proiectul Codului Silvic, ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Doina Pana, aratand ca acesta “este un Cod silvic foarte benefic” si “nu ceva electoral”.

Pana a fost intrebata, dupa ce a participat la discutiile din comisie, despre faptul ca reprezentantii Camerei de Comert americane cred ca noul Cod Silvic ar putea crea conditiile pentru defrisari ilegale.

“Probabil ca au citit niste declaratii ale unor personaje din spatiul public, care nu sunt reale. Deci, realmente nu sunt vorbe goale cand spun ca noul proiect de Cod silvic este al doilea pilon care sprijina Hotararea de Guvern care intra in 8 octombrie in vigoare si conform careia niciun transport de lemn nu mai poate pleca din padure fara sa fie supravegheat in timp real printr-un sistem informatic. Deci, terminam cu defrisarile. E un cod foarte benefic, nu e ceva pe nepusa masa, nu e ceva electoral, e ceva ce s-a dezbatut doi ani de zile, dar doar pe motiv ca a fost o zi fatidica si fiind lege organica i-au lipsit cinci voturi in primavara, a fost reluat de 127 de parlamentari”, a explicat Pana.

Ea a aratat ca sistemul informatic ar trebui sa fie “infailibil”.

“Acest sistem ar trebui sa fie infailibil, acum nu am sa-l declar totusi infailibil, pentru ca poate ca o caruta de lemn de foc se mai poate strecura, in sensul ca nu am vrut sa ingreunam problema populatiei si atunci am prevazut ca ceea ce inseamna pana in 3 metri cubi si e transport cu un atelaj, deci nu auto, sa nu intre in sistemul informatic si sa circule pe baza unui aviz obisnuit cum se dadea pana acum, urmand ca in termen de 7 zile lucratorii silvici sa le introduca in acest sistem informatic. In rest, absolut tot traseul este monitorizat si cheia de baza este de fapt, nu numai ca are un cod unic, dar exista verificarea incrucisata, in sensul ca nu poate intra in depozit lemnul respectiv, deci nu are unde il duce, nu poate intra in depozit pana cand cei din depozit acceseaza si ei sistemul informatic si verifica ca acel transport este legal. Nu pot minti ca au facut-o si nu au facut-o pentru ca intrarea in sistem lasa in urma cine a intrat si ce a interogat”, a adaugat ministrul delegat.

Doina Pana a precizat ca acest sistem informatic va permite si populatiei sa se implice, iar cat de curand oamenii vor putea suna la un sistem gen 112, poate chiar 112, cu privire la transporturile de lemn.

“Cat de curand si asta va spun in premiera, cat de curand vom veni cu o alta masura prin care populatia sunand la un sistem gen 112, s-ar putea sa fie chiar 112, inca suntem in discutii, sa oblige incat sa fie verificat in sistem respectivul transport”, a mai spus Doina Pana.

Prevederile din proiectul de modificare si completare a Codului Silvic nu asigura o securitate reala si sustenabila a fondului forestier si ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu si lung asupra fondului forestier, a economiei si a echilibrului ecologic, a avertizat AmCham.

„Am luat act cu surprindere de noul proiect pentru modificarea si completarea Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic, adoptat de Senatul Romaniei in sedinta din 17 septembrie 2014 si inaintat Camerei Deputatilor, camera decizionala, in procedura de urgenta. Modificarile propuse prin acest proiect nu sunt menite nici pe departe sa rezolve problema dramatica a defrisarilor si retrocedarilor ilegale, asa cum au fost prezentate de Curtea de Conturi a Romaniei in anul 2013 in Raportul de audit privind «Situatia patrimoniala a fondului forestier din Romania, in perioada 1990 – 2012»”, se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham), una dintre cele mai puternice organizatii de investitori din Romania.

In numele comunitatii de afaceri, AmCham isi exprima „profunda ingrijorare” cu privire la anumite prevederi ale proiectului.

„Nu par a fi masuri care sa asigure o securitate reala si sustenabila a fondului forestier, ca de exemplu: excluderea perdelelor de protectie si a pasunilor impadurite cu consistenta mai mare sau egala cu 0,4, din fondul forestier; permiterea constructiilor la 50 metri fata de liziera padurii; reducerea obligativitatii statului roman de a impaduri o suprafata de 2 milioane hectare pana in 2035, la o suprafata de 1 milion hectare pana in 2030”, se mentioneaza in comunicat.

Reprezentantii investitorilor propun Camerei Deputatilor o analiza aprofundata a proiectului de lege si a efectelor dezastruoase pe care modificarile propuse le-ar putea avea pe termen mediu si lung asupra fondului forestier, a economiei si a echilibrului ecologic.

„Solicitam de asemenea Guvernului adoptarea de masuri ferme si imediate pentru solutionarea problemelor agravate legate de defrisarile ilegale si retrocedarile abuzive de fond forestier, dupa cum urmeaza: initierea unui moratoriu de minim 6 luni in vederea suspendarii concesiunilor si a licentelor de exploatare forestiera si verificarea tuturor aspectelor legale si a documentelor ce au stat la baza emiterii acestora; intensificarea controalelor efectuate de autoritatile abilitate in domeniul forestier si aplicarea de sanctiuni prompte si proportionale cu impactul cauzat; masuri imediate in cazurile de defrisari ilegale si retrocedari abuzive supuse atentiei publice de diverse parti interesate si sesizarea organelor abilitate”, precizeaza sursa citata.

AmCham mai solicita extinderea imediata a implementarii sistemului de monitorizare in timp real a transporturilor de material lemnos in toate judetele, inventarierea zonelor afectate de defrisari masive si stabilirea unui plan national de reimpadurire, stabilirea unor strategii, politici si programe responsabile si coerente de protejare reala a fondului forestier, biodiversitatii si mediului in general, dublate de masuri de remediere si implementare sistemice, cu consultarea societatii civile, mediului de afaceri si a comunitatilor.

„In contextul inundatiilor si alunecarilor de teren din ultimii ani, ce au avut efecte catastrofale asupra anumitor regiuni din tara, importanta fondului forestier capata conotatii vitale pentru comunitati, iar modificarile propuse prin noul cod silvic – in special cea prin care se reduce suprafata pe care statul roman este obligat sa o impadureasca – nu fac decat sa inrautateasca situatia si sa puna in pericol siguranta populatiei din zonele predispuse acestor calamitati”, se mai spune in comunicat.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 46/2008 – Codul silvic, initiata de un grup de parlamentari PSD, a fost adoptata miercuri de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *