Urina ca energie regenerabila

0
544
Urina ca energie regenerabil?
Urina ca energie regenerabilă
Urina ca energie regenerabila
Urina ca energie regenerabila

In cautare de noi surse de energie regenerabila, cercetatorii britanici de la un laborator din Bristol au folosit urina pentru a crea sarcini electrice de mici dimensiuni, care ar putea fi sporite pana la a deveni o sursa de combustibil, informeaza Deutsche Welle.

Oamenii de stiinta stiau de ceva vreme ca microbii pot genera electricitate. Cand microbii descompun materiale organice, cum ar fi deseurile alimentare sau iarba cosita, sunt eliberati electroni si protoni, care pot functiona pentru a impinge curentul electric in jurul unui circuit ca o baterie, explica expertii laboratorului Robotics din Bristol.

Cercetatorul Ioannis Ieropoulos a studiat acest proces mai mult de un deceniu pentru a vedea daca urina ar putea fi folosita pentru a alimenta roboti, insa abia recent si-a dat seama de puterea acestui produs secundar al filtrarii sangelui, scrie Deutsche Welle.

Timp de opt sau noua ani, cercetatorii de la laboratorul din Bristol au facut incercari pe iarba cosita, pe scoici, pe creveti, pe insecte moarte, pe fructe putrede, pe ape uzate, insa abia atunci cand au utilizat urina au atins un nivel multumitor al puterii electrice, a mentionat Ieropoulos.

In celule de combustie, chimicalele sunt convertite in energie electrica. Doctorul Ieropoulos a creat un sistem simplu: un pisoar care este legat printr-o celula de combustie microbiana la un port USB, care genereaza suficienta energie electrica pentru a incarca dispozitive electronice de mici dimensiuni cum ar fi telefoanele mobile.

Inventia a impresionat Fundatia Bill si Melinda Gates atat de mult incat a oferit laboratorului un grant pentru a imbunatati tehnologia si a o face sa functioneze in lumea reala, informeaza Deutsche Welle.

Ieropoulos a precizat ca punerea in aplicare pe scara larga este chiar scopul cercetarii adaugand ca, in sens larg, echipa de cercetatori doreste sa faca ceva pentru societate.

Aceste sisteme de producere a energiei electrice ar putea fi puse in aplicare, de exemplu, pentru a contribui la combaterea problemelor de sanatate si salubritate si de a livra electricitate pentru comunitatile izolate care nu sunt conectate la retea, a spus Ieropoulos.

Grantul oferit de Fundatia Gates i-a permis lui Ioannis sa calatoreasca la Delhi pentru a-si prezenta inventia, pe care a numit-o „Urinectricitate” („Urinetricity”).

Sarina Prabasi, director general al Water Aid America, a declarat ca Urinetricity ar putea juca un rol vital in imbunatatirea salubritatii in zonele in curs de dezvoltare. Prabasi crede ca aceasta ar putea oferi un stimulent comunitatilor care nu au faciliati in domeniul administrarii deseurilor.

Combinarea celulelor de combustie cu tehnologia de purificare a apei ar putea oferi si beneficii de mediu. John Greenman, profesor la University of the West din Bristol, lucreaza cu microbi care produc apa curata si ingrasamant, utile la cresterea culturilor agricole, noteaza Deutsche Welle.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.