La nivelul judetului nostru, exista cateva arii protejate, de mici dimensiuni, ce se afla in structura Siturilor Natura 200, care nu au administratori, motiv pentru care cei care se incumeta sa le administreze si sa prezinte un proiect de management, sunt invitati sa isi depuna cererile la Ministerul Mediului.
Gorjenii interesati sa administreze ariile protejate din judet pot intra in viitoarea sesiune de depunere a dosarelor pentru administrarea ariilor din structura Situri Natura 2000. Potrivit lui Nicolae Giorgi, directorul Agentiei pentru Protectia Mediul (APM) Gorj, la nivelul judetului nostru sunt trei arii protejate dar care nu au administratori. “La nivel de Ministerul Mediului se face o inventariere a ariilor protejate fara administratori, de la nivelul intregii tari. In judetul nostru, nu putem vorbi decat despre trei arii fara custode, de mici dimensiuni, parte a Situri Natura 2000.
Urmeaza ca Ministerul Mediului sa le scoata la custodie si atunci cei interesati vor putea depune dosare la sediul ministerului. In Gorj exista un punct fosilifer fara administrator la Aninoasa, si alte doua zone de dimensiuni mici la Sacelu, fiind zone singulare”, a declarat seful APM Gorj
Cei care vor sa devina custode, fie ca sunt persoane fizice sau juridice, publice sau private, trebuie sa depuna dosarele in format hartie si suport electronic si pentru fiecare arie naturala protejata solicitata, dar care indeplinesc conditiile impuse prin OUG nr. 1470/2013, referitoare la capacitatea tehnica, stiintifica si financiara in vederea bunei administrari a ariilor naturale protejate.