“Vom fi martori la noi crime ecologice”. SOR trage un semnal de alarma: Guvernantii romani vor sa vaneze gasca cu tot cu oua

"Vom fi martori la noi crime ecologice". SOR trage un semnal de alarma: Guvernantii romani vor sa vaneze gasca cu tot cu oua
“Vom fi martori la noi crime ecologice”. SOR trage un semnal de alarma: Guvernantii romani vor sa vaneze gasca cu tot cu oua

Societatea Ornitologica Romana avertizeza ca Romania risca o noua procedura de infringement daca modificarile aduse Legii Vanatorii vor trece de plenul Camerei Deputatilor, marti 23 septembrie 2014.

Mai mult, conform sursei citate, “vom fi martori la noi crime ecologice”. Concret, modificarile legii 407/2006 prevad prelungirea perioadelor de vanatoare pentru 5 specii de pasari si posibilitatea vanatorilor straini de a vana in Romania fara probleme.

Prima prevedere din lege le permite vanatorilor sa doboare gastele salbatice cu oua cu tot, deoarece perioada de vanare a pasarilor se va extinde cu aproape o luna la fiecare dintre cele cinci specii. Se va ajunge astfel sa fie ucise pasari care deja isi formeaza ouale. Un caz concret este cel din 2009, de la Iezer Calarasi, unde a fost gasita o garlita mare impuscata, cu oua in stadiu avansat de formare in interiorul corpului.

“Mai mult, autoritatile ne readuc in situatia in care Romania a fost implicata intr-un proces de infringement pentru permiterea vanatorii in timpul perioadei de reproducere a speciilor, proces care a fost evitat in 2010 prin aprobarea OUG nr. 102/2010. Atunci, perioadele de vanatoare care au facut obiectul procesului de infringement au fost modificate in forma in care sunt in vigoare in prezent. Acest fapt este mentionat in preambulul OUG nr. 102/2010.” – se arata intr-un comunicat de presa al Societatii Ornitologice Romane.

Acum, se doreste prelungirea perioadelor de vanatoare pentru urmatoarele specii: gasca de vara, garlita mare, sitarul de padure, sturzul de vasc si sturzul cantator. Stresul nediferentiat cauzat prin vanatoare in perioada de migratie pre-nuptiala (perioada in care se intorc catre locurile de cuibarit) conduce la diminuarea procesului reproductiv al unor indivizi, in special in cazul speciilor sociale care sunt agregate in stoluri pe parcursul migratiei.

“Nu in ultimul rand, aceasta prevedere va duce la un adevarat macel al celei mai periclitate specii de gasca din lume, gasca cu gat rosu. Aceste gaste, aproximativ 50.000 in toata lumea, formeaza stoluri cu garlitele mari, specie la care vanatoarea nu doar ca este permisa, dar va fi prelungita.”- mai afirma specialistii de la SOR.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,542FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente