Ordin de prohibitie la pescuit pe anul 2016. Pescuitul la sturion interzis complet!

Ordinul de prohibitie a pescuitului pentru anul 2016, s-a publicat astazi, 10 februarie a.c. in Monitorul Oficial. Pentru cei interesati, voi posta in integralitate prevederile „Ordinului privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2016″: CAPITOLUL I – Zone si perioade de…

Citește mai departe

Societatea Ornitologica Romana: Cotele de vanatoare la pasari s-au dublat in doar cinci ani

Societatea Ornitologica Romana protesteaza vizavi de modul in care vanatorii parlamentari inteleg sa faca protectia pasarilor: cu pusca la ochi. Daca presedintele Klaus Johannis va promulga noua lege a vanatorii, aceasta activitate va deveni o adevarata industrie in Romania. Initiatorii au afirmat in expunerea de motive ca vechea lege ‘nu mai asigura o protectie eficienta…

Citește mai departe
Societatea Ornitologica Romana: Numarul de ciocarlii, gaste de semanatura, gaste de vara si garlite mari care pot fi vanate s-a dublat in ultimii cinci ani

Societatea Ornitologica Romana: Numarul de ciocarlii, gaste de semanatura, gaste de vara si garlite mari care pot fi vanate s-a dublat in ultimii cinci ani

Autoritatile romane au dublat in ultimii 5 ani pentru anumite specii de pasari numarul numarul de exemplare care pot fi vanate, potrivit Societatii Ornitologice din Romania (SOR). Printre aceste specii se numara gasca de semanatura, garlia mare, gasca de vara si ciocarlia. Ornitologii spun ca in anumite situatii este permisa vanare a zeci de mii…

Citește mai departe
Brigitte Bardot cere Ungariei şi Poloniei să interzică jumulirea gâştelor şi raţelor vii

Brigitte Bardot cere Ungariei si Poloniei sa interzica jumulirea gastelor si ratelor vii

Actrita franceza Brigitte Bardot le-a scris joi premierilor Ungariei si Poloniei, cerandu-le sa interzica jumulirea ratelor si gastelor vii, in urma unui reportaj despre pasarile care cad victime acestei „operatiuni barbare” in ferme din cele doua tari. Postul France 2 a difuzat saptamana trecuta „imagini teribile, filmate in ferme poloneze si unguresti, cu gaste jumulite…

Citește mai departe
Plan de management pentru una dintre cele 17 arii protejate din Ialomita

Plan de management pentru una dintre cele 17 arii protejate din Ialomita

Societatea Ornitologica Romana, custodele sitului Natura 2000 Lacul Strachina, a desfasurat vineri, 7 noiembrie, la Tandarei, o conferinta de presa dedicata proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei Speciale de Protectie Avifaunistica ROSPA 0059 Lacul Strachina”. In acest context, am aflat amanunte despre actiunile de conservare a naturii care au loc intr-un sit Natura 2000…

Citește mai departe
"Vom fi martori la noi crime ecologice". SOR trage un semnal de alarma: Guvernantii romani vor sa vaneze gasca cu tot cu oua

„Vom fi martori la noi crime ecologice”. SOR trage un semnal de alarma: Guvernantii romani vor sa vaneze gasca cu tot cu oua

Societatea Ornitologica Romana avertizeza ca Romania risca o noua procedura de infringement daca modificarile aduse Legii Vanatorii vor trece de plenul Camerei Deputatilor, marti 23 septembrie 2014. Mai mult, conform sursei citate, „vom fi martori la noi crime ecologice”. Concret, modificarile legii 407/2006 prevad prelungirea perioadelor de vanatoare pentru 5 specii de pasari si posibilitatea…

Citește mai departe
O nou? legii a v?nâtorii se discut? în Parlament. Str?inii vor putea organiza partide în România ?i s-ar putea extinde perioada de vân?toare

O noua legii a vanatorii se discuta in Parlament. Strainii vor putea organiza partide in Romania si s-ar putea extinde perioada de vanatoare

Societatea Ornitologica Romana avertizeza ca Romania risca o noua procedura de infringement daca modificarile aduse Legii Vanatorii vor trece de plenul Camerei Deputatilor. Initiativa legislativa va fi discutata astazi in Parlament. Concret, modificarile legii 407/2006 prevad prelungirea perioadelor de vanatoare pentru 5 specii de pasari si posibilitatea vanatorilor straini de a vana in Romania fara…

Citește mai departe

Masuri pentru protejarea gastei cu gat rosu, un simbol pentru Dobrogea si una dintre cele mai rare specii din lume

Specialistii de la Societatea Ornitologica Romana au instalat transmitatoare satelitare pe gaste cu gatul rosu, dar si pe berze, pelicani si acvile. Gasca cu gat rosu, simbol pentru Dobrogea, este una dintre cele mai mici si mai rare specii de gaste din lume. In prezent, mai exista doar circa 50.000 de exemplare. Cuibareste in tundra…

Citește mai departe

Gasca cu gat rosu, specie amenintata cu disparitia, monitorizata de Societatea Ornitologica Romana

Specialistii de la Societatea Ornitologica Romana au reusit sa instaleze transmitatoare satelitare pe cea mai periclitata specie de gasca din lume – gasca cu gat rosu. Operatiunile de capturare si de marcate au aut loc in Bulgaria, in apropierea lacului Durankulak, cu ajutorul a mai multi specialisti de la organizatii diverse de protectie a pasarilor….

Citește mai departe

Monitorizarea pasarilor din judetul Satu Mare

In fiecare an, in luna ianuarie, Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare, Societatea Ornitologica Romana – sucursala Satu Mare, alaturi de voluntari de la institutiile de invatamant satmarene se implica activ la Numaratoarea de Iarna a Pasarilor Acvatice (International Waterbird Census/Midwinter Count), actiune care se incadreaza in programul de evaluare pe termen lung a efectivelor…

Citește mai departe

Macel in Delta. Braconierii vaneaza nestingheriti si dispar fara urma

Sportul cu arme de foc este interzis in Delta Dunarii, dar firmele specializate organizeaza partide de vanatoare chiar sub nasul autoritatilor • ZIUAnews a negociat cu succes cateva zile de aventura in Biosfera pentru presupusi turisti italieni, amatori de placeri sangeroase • Unica problema invocata de organizatori: agenda plina pana in toamna • Comisarii Garzii…

Citește mai departe
Agricultorii primesc bani de la stat pentru culturi vegetale, dar ?i pentru paji?ti pentru fluturi sau agricultura ecologic?

Agricultorii primesc bani de la stat pentru culturi vegetale, dar si pentru pajisti pentru fluturi sau agricultura ecologica

Agriculturorii romani primesc sprijin de la buget sau de la UE pentru culturi de camp, hamei, sfecla, dar si plati compensatorii pentru zonele montane defavorizate sau agricultura ecologica. Potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), masurile de sprijin pe suprafata vizeaza Schema de plata unica pe suprafata (SAPS), precum si Plati nationale directe…

Citește mai departe

A inceput recensamantul pasarilor de iarna in Delta Dunarii

La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii Administratiei Rezervatiei au efectuat recensamantul de iarna la pasarile acvatice din Delta Dunarii, vizate fiind garlita mare (Anser albifrons), garlita mica (Anser erythropus), gasca de vara (Anser anser), gasca cu gat rosu (Branta ruficollis) precum si celelalte specii de pasari observate. „Rezervatia Biosferei Delta Dunarii este recunoscuta ca un loc…

Citește mai departe

Elogiu braconierului sarac

Nu demult presa anunta faptul ca politia romana a descoperit si instrumentat, intre 10 februarie si 31 mai 2012, nu mai putin de 1.300 de cazuri de braconaj. Numarul armelor letale confiscate spune multe insa despre provenienta sociala a lotului de braconieri: 196 de arme de vanatoare si de tir, fata de numai 8 arme…

Citește mai departe

Romfilatelia pune in vanzare „Pasarile acvatice” – misiune a Conventiei Ramsar asupra Zonelor Umede

In perioada 6-13 Iulie se marcheaza la Bucuresti cea de-a 11-a Reuniune a Conferintei partilor la Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice (COP11 Ramsar). Cu acest prilej, Romfilatelia introduce in circulatie emisiunea de marci postale „Pasari acvatice”, ce contine un carton filatelic, plicul prima zi, un intreg…

Citește mai departe

Aurul Romaniei, pe mina unui aventurier

Articol publicat in 2002, gasiti informatii actualizate pe facebook.com/rosia.montana.in.unesco Vasile Frank Timis a aflat si el ca muntii nostri aur poarta Vasile Frank Timis, creierul operatiunii “Rosia Montana” a fost condamnat de doua ori pentru detinere de heroina Cele mai importante zacaminte aurifere ale Romaniei au incaput pe mina unui aventurier roman pripasit, in urma…

Citește mai departe

Targurile „Festin Romanesc” organizate de producatorul Magiunului de Topoloveni

In preajma sarbatorilor crestine din aceasta vara, Parcul Sebastian va fi gazda unei serii de targuri de bucate traditionale de un rafinament aparte, denumite generic ”Festin romanesc”. Ele vor oferi locuitorilor Sectorului 5 – si nu numai – ocazia unei calatorii culinare deosebite, prin toate zonele tarii: din Maramures pana la Constanta, din Botosani si…

Citește mai departe

Responsabilitatea eco merge la B’ESTFEST

Alaturi de schimbarile de concept pe care noua editie B’ESTFEST le propune pentru acest an, festivalul pregateste si o schimbare de atitudine, urmand a dezvolta o platforma de responsabilitate eco numita „B’ESTFEST Goes Green”! In cadrul acestui nou proiect, nu doar organizatorii vor avea un rol activ in implementarea unor programe de protejare a mediului…

Citește mai departe

Saptamana viitoare buldozerele vor musca definitiv din copacii din Custozza

Urmeaza copacii din Valea Popii Florin Roman, vicepresedintele PNL Alba, i-a indemnat pe toti albaiulienii sa participe la manifestarile dedicate Zilelor municipiului, „chiar daca acestea au fost confiscate de gasca portocalie de partid. Comparativ cu Sibiul, unde in iunie se va desfasura Festivalul international de teatru, la noi s-a optat din nou pentru varianta kitschului”….

Citește mai departe
Noua lege a vânătorii, contestată de AGVPS

Noua lege a vanatorii, contestata de AGVPS

Legea vanatorii a fost modificata, ieri, printr-o ordonanta de urgenta. Cele 1.400 de asociatii carora le expira contractele in luna decembrie contesta noua forma care a trecut de Guvern si o declara ,,neconstitutionala”. Potrivit motivarii, schimbarea legii a fost impusa de o directiva a UE, pentru protejarea unor specii, dar si pentru ca doua treimi…

Citește mai departe

Invazia „extraterestra” ameninta UE

Animalele, plantele si microorganismele provenite din alte regiuni geografice si stabilite pe teritoriul UE provoaca anual pagube de miliarde. Specialistii vor sa combata aceste invazii prin intermediul unor legi menite sa protejeze speciile locale. O serie de experti de renume in domeniul biodiversitatii au solicitat recent Uniunii Europene adoptarea, pana anul viitor, a unor legi…

Citește mai departe