Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare a fost initiata in 2006 si este o campanie la nivel global de sensibilizare, subliniind necesitatea de protectie a pasarilor migratoare si a habitatelor lor.
In judetul Constanta cele mai importante arii de protectie avifaunistica sunt: Aliman – Adamclisi, Allah Bair – Capidava, Balta Vederoasa, Baneasa – Canaraua Fetei, Canaralele de la Harsova, Cheile Dobrogei, Dumbraveni, Dunare – Ostroave, Lacul Bugeac, Lacul Oltina, Lacul Siutghiol, Lacul Techirghiol, Limanu – Herghelia, Marea Neagra, Padurea Hagieni, Stepa Saraiu – Horea, Lacurile Tasaul – Corbu.
Pe perioada migratiei in aceste zone si nu numai pot fi intalnite aproximativ 379 de specii de pasari dintre care cele mai semnificative sunt: pelicanul cret, barza, rata cu cap alb, gasca cu gat rosu, garlita mare, pescarusul cu cap negru, lebada de vara, rata mare, gainusa de balta, randunica, sorecari comuni, acvila tipatoare miai, vanturelul mic, pescarusul mic, chira mica, batausul, garlita mica, cormoranul pitic, pescarusul razator, corcodelul cu gat negru, lisita, ciocarlanul, egreta .
Pentru a marca acest eveniment, Agentia pentru Protectia Mediului Constanta si S.O.R. – Filiala Falco cherrug organizeaza actiuni de educatie ecologica, bird watching la Vadu si Histria impreuna cu elevii de la Colegiul National „Mircea cel Batran”, asa cum a spus Simona Constantin, director executiv al Agentiei de Mediu.
Cat ne costa protectia unei pasari
Directia Apelor Dobrogea – Litoral, Societatea Ornitologica Romana si Primaria Techirghiol au cheltuit aproximativ 500.000 de euro pentru salvarea gastei cu gatul rosu. Banii s-au dus pe panouri informative, pe conferinte internationale, pe planuri de management. Din fondurile proiectului s-a achizitionat si un petic de pamant pe marginea lacului pentru asigurarea hranei gastei cu gatul rosu, pasare protejata.
Proiectul finantat de Life Natura „Imbunatatirea conditiilor de iernat pentru Branta ruficollis la lacul Techirghiol” a demarat in 2004, avand ca beneficiar Directia Apelor Dobrogea – Litoral in parteneriat cu Societatea Ornitologica Romana si Primaria Techirghiol.
Dan Hulea, directorul executiv al Societatii Ornitologice Romane (SOR), ne-a spus ca, mai mult de jumatate din suma a revenit celor de la Apele Romane, care au investit-o in lucrari de protectie a lacului Siutghiol, 45% celor la SOR, iar primaria a beneficiat de doar 5% din valoarea proiectului. Cu banii primiti, autoritatea locala a igienizat malul lacului care se transformase in groapa de deseuri.
Societatea Ornitologica Romana a achizitionat un teren pe marginea lacului unde, spune Dan Hulea, vor cultiva grau si porumb. Pasaretul va veni aici sa se hraneasca, timp in care turistii pot admira gastele cu gat rosu. „Pe lacul Techirghiol traiesc sute sau poate chiar mii de pasari cand toate celelalte lacuri sunt inghetate”, ne-a spus Hulea.
Pe langa achizitionarea unui teren, SOR a construit din banii primiti pe proiect un foisor, a amenajat un centru de informare, a montat mai multe panouri informative, s-au organizat conferinte internationale unde au fost invitati reprezentanti din tarile care se afla pe traseul de migratie al pasarilor. De asemenea, s-a intocmit un plan de management si s-a „negociat” cu autoritatile locale sa nu permita ridicarea de constructii pe malul lacului, iar pescarii si vanatorii au fost instruiti sa nu ucida gasca cu gatul rosu.
Branta ruficollis sau gasca cu gat rosu este una dintre cele mai rare specii de gasca din lume. In zona lacului Techirghiol mai traiesc alte 30 de specii de pasari amenintate cu disparitia la nivel european.