Macel in Delta. Braconierii vaneaza nestingheriti si dispar fara urma

Macel in Delta. Braconierii vaneaza nestingheriti si dispar fara urma
Macel in Delta. Braconierii vaneaza nestingheriti si dispar fara urma

Sportul cu arme de foc este interzis in Delta Dunarii, dar firmele specializate organizeaza partide de vanatoare chiar sub nasul autoritatilor • ZIUAnews a negociat cu succes cateva zile de aventura in Biosfera pentru presupusi turisti italieni, amatori de placeri sangeroase • Unica problema invocata de organizatori: agenda plina pana in toamna • Comisarii Garzii de Mediu ARBDD ridica din umeri: jocul de-a v-ati ascunselea cu braconierii ii depaseste

In linistea de inceput si sfarsit de lume a Deltei, sunetul rafalelor de foc inabusite de stuf si reflectate in luciul apei inseamna dosar penal. Mii de file de dosar penal, majoritatea ingropate din fasa in marele labirint al apelor, in lungul drum catre NUP. Confuzia intre impuscaturile cu autorizatie si cele clandestine a fost eliminata in 2011, cand vanatoarea in interiorul Biosferei Delta Dunarii a fost interzisa, dupa ani de negocieri incordate intre organizatiile de mediu si autoritati. Oficial, tot ce zboara, alearga sau se taraste in interiorul Rezervatiei a disparut de pe harta fondului cinegetic. Neoficial, vanatorii nu au renuntat la placerea lesului interzis.

Reporterii ZIUAnews au reusit sa bata palma pentru cateva partide de vanatoare in Delta cu o usurinta ingrijoratoare. O simpla cautare pe Google ne-a intors, printre primele rezultate, o oferta extrem de tentanta: „Delta Dunarii are o suprafata de 2681 km patrati si e cea mai bogata rezervatie de mlastina din Europa. In rezervatiile noastre de vanatoare puteti vana animale mici (prepelite, potarnichi, fazani, iepuri, cocosi, gaste, rate) si mamifere (cerbi, caprioare, ursi, mistreti, lupi, rasi) (…) Oferim tot ceea ce este necesar pentru satisfacerea exigentelor clientilor nostri, cum ar fi prepararea terenului de vanatoare (gauri, colibe, pliante) si asiguram asistenta vanatoreasca de adevarati profesionisti , astfel incat sa garantam intotdeauna cel mai bun rezultat cu efort minim din partea noastra”.

Vanatorul K: „Suntem foarte aglomerati”

La numarul de telefon ne-a raspuns o voce de profesionist. Pentru niste turisti italieni, care vor musai si vanatoare in pachetul turistic, am explicat. A inteles din primele replici ca are de-a face cu niste amatori, care n-au mai intermediat in viata lor o aventura pentru tipi duri in Delta. „Acum e sezonul la prepelite. Aveti toate preturile pe site. O zi de vanatoare nu fac … am o gramada de clienti. Minim doua zile de vanatoare cu trei de cazare. Pentru rate sezonul se deschide la 1 septembrie, dar trebuie sa anuntati cu cel putin o luna inainte pentru ca suntem foarte aglomerati”, ne-a raspuns organizatorul de la „Vanatorul K”. Cum lucrurile nu pareau foarte batute in cuie – nu din cauza legii, ci a vanatorilor experimentati, care au rezervat din timp – am sunat la urmatoarea firma specializata in oferta de servicii de vanatoare.

„Mai sunati prin octombrie. Poate facem vreo soparla. Da?”

Turistii italieni ardeau de nerabdare sa vaneze in Delta, iar noi nu ii puteam dezamagi. Am apreciat, inca o data, discernamantul Google: siguranta si increderea transmisa de vocea primului rezultat au scazut, pe masura ce site-ul avea autoritate mai mica in motorul de cautare: „nu e niciun sezon de vanatoare in Delta. E oprita de doi ani de zile”, ne-a raspuns Eugen D, de la urmatoarea firma.

Asta au cerut turistii, ei vor neaparat doua zile de vanatoare, am insistat. „Ii cred, ii iubesc, eu ce sa fac … Nu pot pentru ca nu am cum sa fac asa ceva. Ne baga la puscarie astia. Nu se poate vana nimic. Vanatoarea e inchisa in Delta. Au inchis-o PDL-ul. Sulfina a lui Barbu. Vanatoare in Delta, sa ne luam gandul de acum. Si nici nu cred ca dau drumul. Nu cunosc sa organizeze cineva in zona Deltei. Ne-au taiat macaroana cu vanatoarea. Poate in balta Brailei sa gasiti ceva”, a continuat vanatorul. Curand, prudenta a inceput sa cedeze in fata ispitei de a castiga banii clientilor: „Si cand voiati sa faceti treaba asta?”, s-a interesat. In sufletul vanatorului s-a instalat o puternica lupta interioara : „Nu stiu ce sa zic… decat sa ii duc sa vaneze. Mai bine nu ma incurc. E periculos, dom’le. Ne baga la puscarie pentru doi bani”. In cele din urma, ne-a indemnat sa sunam in octombrie, poate se rezolva ceva. „Sunati mai la toamna si poate mai facem vreo soparla. Da?”

Liviu Mihaiu: Italienii faceau masacru la speciile protejate

„Majoritatea speciilor din Delta Dunarii sunt protejate si intr-o rezervatie naturala de patrimoniu UNESCO nu se vaneaza. E valabil in toata lumea civilizata. Cu exceptia vanatorii de extractie, cum e cazul sacalului, de exemplu. Care este un daunator si care e oricum un alogen”, a explicat, pentru ZIUAnews, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta si jurnalistul Liviu Mihaiu.

„Italienii veneau si faceau masacru la gasca cu gat rosu, la tot felul de specii protejate. Mai scapau cate un glont si la codalb (n.r. specie pe cale de disparitie) – daca le intra in raza – si il dadeau jos. Cu ajutorul asociatiilor de vanatori care evident ca inchideau ochii, pentru ca le puneau bani pe masa”, mai povesteste Liviu Mihaiu. Activitatile de vanatoare au distrus habitatul pasarilor, care s-au refugiat in zonele cel mai putin accesibile din Delta.

Vanatoarea in Delta, oprita cu sprijinul lui Ponta

Legea Rezervatiei a fost modificata in 2011, la insistentele organizatiilor de mediu care au semnalat in repetate randuri ca, la adapostul autorizatiilor de vanatoare, turistii pasionati de sportul cu arme de foc tinteau fara discernamant in specii protejate. Asociatia Salvati Dunarea si Delta a obtinut, cu sprijinul Coalitiei pentru Mediu din Romania, o formulare care a scos fauna Deltei din fondul cinegetic: „desfasurarea activitatilor de vanatoare pe teritoriul rezervatiei este interzisa si constituie infractiune de braconaj, sanctionata potrivit legii”.

Campania „La vanatoare de vanatori in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii” a fost premiata, anul acesta, la Gala Societatii Civile. Modificarea legislatiei a fost o batalie care s-a intins pe ani de zile, pentru ca adrenalina scursa in goana dupa vanat este parfumul preferat al celor puternici. Si al celor care reprezinta interesele celor puternici. A fost necesara o interventie la nivel inalt pentru ca legea sa treaca. „A fost vointa expresa a premierului Victor Ponta, pentru ca alesii votasera in Parlament sa se reintroduca vanatoarea. Avem peste 100 de vanatori in scaunele parlamentare. Inclusiv socrul pemierului. Aici trebuie sa recunosc ca, fara premierul Ponta, in Delta inca se vana”, a adaugat Mihaiu.

Garda de Mediu pierde jocul de-a v-ati ascuns cu braconierii

Jurnalistul a admis ca braconajul nu a fost complet „expulzat” din Delta, pentru ca vanatoarea organizata este o afacere din care ies mii de euro profit – la o singura partida de vanatoare. Insa frica de lege pazeste bostanaria. Turistii nu isi mai permit sa lase in urma mormane de cadavre de pasari, ca inainte. „Acum nu se vaneaza, se braconeaza. S-a intrat in zona ilegala, zona foarte confortabila dealtfel pentru ca organele de control din Delta sunt aproximativ degeaba. Sunt subfinantate, descurajate in a prinde braconieri si corupte.

O combinatie letala. Si atunci totul trece la negru… nu mai vanam pe fata dar se mai aud focuri de arma ca nu mai ajunge nimeni acolo. Inspectorii ecologisti sunt tinuti departe cu un milion, doua, trei si cateva sticle de vin…”. De cealalta parte, comisarii Garzii de Mediu spun ca lupta cu braconierii este inegala. „Suntem putini si avem si altele in grija, nu doar vanatoarea. Am intervenit si noi cum s-a putut, cand am avut o sesizare, ceva. E o joaca de-a v-ati ascuns cu braconierii, mi s-a intamplat cand vanatorul a fugit prin stuf si nu l-am mai gasit. Chiar am avut colegi care au stat la panda o zi intreaga si care pana la urma nu au reusit sa gaseasca decat urmele… braconierii abandonasera animalul. Se mai aud impuscaturi, mai povesesc colegii ca se trage, dar e dificil sa iti dai seama de unde vine impuscatura. Stuf e peste tot, terenul le permite sa se ascunda”, ne-a spus si Codruta Chiriac, comisar coordonator al Garzii de Mediu – Comisariatul RBDD si fost Guvernator interimar al Deltei.

In plus, Garda nu poate aplica contraventii pe legea vanatorii – o competenta care revine Administratia RBDD. Comisarul spune ca, de cand s-a oprit vanatoarea, nu a mai auzit de cazuri rasunatoare, de masacre, ca atunci cand veneau turisti straini si faceau jaf. „Au fost prinsi doar localnici, izolat, cu pustile de vanatoare sau cu lanturi – la mistret. Nu am avut cazuri de vanatoare organizata”, mai spune Codruta Chiriac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *