Noua lege a vanatorii, contestata de AGVPS

Noua lege a vânătorii, contestată de AGVPS
Noua lege a vanatorii, contestata de AGVPS
Noua lege a vanatorii, contestata de AGVPS

Legea vanatorii a fost modificata, ieri, printr-o ordonanta de urgenta. Cele 1.400 de asociatii carora le expira contractele in luna decembrie contesta noua forma care a trecut de Guvern si o declara ,,neconstitutionala”.

Potrivit motivarii, schimbarea legii a fost impusa de o directiva a UE, pentru protejarea unor specii, dar si pentru ca doua treimi dintre contractele Asociatiilor Generale de Vanatoare si Pescuit(AGVPS), aproximativ 1.400, expira in luna decembrie.

Mai exact, o evaluarea Comisiei Europene cu privire la perioadele legate de vanatoare stabilite prin vechea lege, arata ca sunt pericol anumite specii de rata, precum rata sulitar, salbatica si sunatoare, ori garlita, gasca de vara sau lisita, dar si altele. Ca urmare, Comisia Europeana sfatuieste Romania sa ia masuri de protejate pana la data de 01 decembrie 2010.

In favoarea noilor asociatii

In prezent, cele mai multe fonduri cinegetice din Romania sunt gestionate de Asociatii Judetene ale Vanatorilor si Pescarilor Sportivi(AJVPS-uri), care sunt subordonate Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi(AGVPS) din Romania, si de catre Regia Nationala a Padurilor Romsilva. Initiatorii ordonantei explica faptul ca situatia este mostenita din regimul comunist si nu ar da nici o sansa asociatiilor nou infiintate, alungandu-se astfel concurenta, care ar duce la progres.

Mai mult, cele 400 de noi asociatii, infiintate in ultimii 10 ani, se mai arata in motivarea descrisa de catre initiatorii Ordonantei de urgenta, doresc egalitate de sase si au demonstrat ca fondurile de vanatoare, mai slab cotate, pot ajunge la parametri normali, daca sunt bine gospodarite. Cu toate acestea nu este contestat faptul ca de peste 60 de ani, vechile asociatii au reusit sa tina sub control vanatul excesiv si, la ora actuala, Romania are o situatia de invidiat fata de alte fonduri din Europa.

Se modifica tarifele

O alta problema atinsa de ordonanta este cea a tarifelor actuale de gestionare care sunt calculate in functie de cotele de recolta, tarifele fiind in unele cazuri exagerat de mici. Modificarea specifica modul de plata, in functie de numarul de zile calendaristice din sezonul de vanatoare.
Actuala lege prevede ca doar asociatiile vanatoresti au dreptul de a elibera permise de vanatoare temporare pentru strainii care practica vanatoarea in Romania. Aceasta prevedere nu tine sema ca unele partide de vanatoare se practica pe fonduri care apartin Romsilva ori unor unitati de invatamant si cerecetare.

„Noua lege are prevederi neconstitutionale!”

Potrivit directorului AGVPS, Nicolae Selaru, pentru noile modificari, asociatia a fost consultata dar nu s-a tinut cont de toate punctele de vedere aduse in discutie. „Ordonanta are prevederi neconstitutionale, discriminatorii, fara precedent, pentru categoriile de gestionari. Asociatiile micio primesc totul, iar cele mari pierd foarte mult”, a explicat Selaru. In opinia sa, „toate asociatiile vor ataca aceasta ordonanta in instantele judecatoresti”.

Administratorii trebuie sa aiba vanatori

O alta conditie care nu exista pana acum, ar putea face ca multe contracte, care vor fi incheiate pe noua reglementare, sa fie reziliate ulterior. Astfel, gestionarii fondurilor trebuie sa adune, in termen de 90 de zile de la data atribuirii domeniului, cel putin 50% din maximum de vanatori care pot vana in acel fond. In caz contrar, raman fara fondul de vanatoare.

Potrivit biroului de presa al Ministerului Mediului, prin aceasta Ordonanta, se creeaza cadrul legal pentru cresterea tarifelor de gestionare care vor determina, implicit, fonduri mai mari ce revin bugetului de stat, fondului pentru mediu si proprietarilor de terenuri.
Jandarm prins la braconat

Cu pusca incarcata, trei iepuri in tolba si insotit de caini de vanatoare. Asa a fost prins la braconat , de catre politistii din judetul Botosani, plitonierul adjutant Vasile Milinciuc, de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bihor. Jandarmul a fost reclamat de catre localnicii din localitatea Roma, dupa ce au auzit mai multe focuri de arma in padurea din zona. Politistii care l-au retinut pe braconier spun ca arma pe care jandarmul o detinea nu era de la locul de munca si ca acesta era in concediu de odihna. Jandarmul va fi cercetat in continuare de Tribunalul Militar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *