Gasca cu gat rosu, specie amenintata cu disparitia, monitorizata de Societatea Ornitologica Romana

Branta ruficollis
Branta ruficollis

Specialistii de la Societatea Ornitologica Romana au reusit sa instaleze transmitatoare satelitare pe cea mai periclitata specie de gasca din lume – gasca cu gat rosu.

Operatiunile de capturare si de marcate au aut loc in Bulgaria, in apropierea lacului Durankulak, cu ajutorul a mai multi specialisti de la organizatii diverse de protectie a pasarilor. Pasarile au fost capurate cu ajutorul dispozitivelor numite canon-nets (tunuri cu plase).

Plasele sunt infasurate in tunuri, iar cand pasarile se apropie de ele, ornitologii actioneaza tunurile si plasele sunt aruncate peste gaste, explica Societatea Ornitologica Romana, astfel evitandu-se ranirea animalelor care sunt capturate.

Operatiunea din 2014 a avut doua etape. In prima etapa, specialistii nu au reusit sa captureze decat exemplare tinere, care nu ar fi avut capacitatea sa zboare pana la locurile de iernare (Siberia) cu transmitatoarele montate pe spate. A doua incercare a fost cu succes. Pe 12 februarie u fost capturate 80 de gaste salbatice – 45 de gaste cu gat rosu (Branta ruficollis) si 35 de garlite mari (Anser albifrons). Toate gastele cu gat rosu au primit inele colorate pe picior, iar garlitele mari au fost marcate cu coliere pe gat.

In total, au fost instalate opt emitatoare radio, care le permit ornitologilor sa monitorizeze miscarile gastelor in zona de iernare. De asemenea, au fost instalate si patru emitatoare satelitare, dintre care doua sunt ale Societatii Ornitologice Romane. Acestea vor permite studierea migratiei gastelor, din Romania si Bulgaria pana in Siberia.

Doi masculi puternici de gasca cu gat rosu poarta acum emitatoarele amplasate de specialistul SOR Emil Todorov. Cei doi au fost botezati Decebal si Darko.

„Timp de o saptamana, zi si noapte, o echipa internationala de noua specialisti a participat la aceste operatiuni. A fost frig, am avut si burnita si stropi de ploaie si vant puternic si ceata. Urmaream miscarea gastelor la hrana, locurile de innoptat, locurile unde mergeau sa se hraneasca. Am monitorizat permanent miscarile lor, iar apoi au fost declansate tunurile cu plase. Succes total. Am amplasat emitatoarele pe cei mai puternici masculi. Sunt grasuni, maturi, chiar agresivi, poarta acum cele doua emitatoare satelitare pe care le-am dus in Bulgaria si pot face fara probleme drumul spre Rusia. De acum, ornitologii romani vor avea propria baza de date cu miscarile gastelor, traseele pe care ele migreaza din Romania si spre Romania”, a spus Emil Todorov.

Gasca cu gat rosu este cea mai mica specie de gasca salbatica din lume si ierneaza in Ucraina, Romania si Bulgaria. Este cea mai periclitata specie de gasca din lume, la aceasta ora mai exista doar circa 50.000 de exemplare. Actiunea face parte din proiectul „Safe Ground for Redbreasts”, in care mai sunt implicate Societatea Bulgara de Protectie a Pasarilor (BSPB), Societatea Regala de Protectie a Pasarilor din Marea Britanie (RSPB), Wildfowl and Wetlands Trust si LeBalkan.

Actiunea de capturare a gastelor a avut loc in Bulgaria din doua motive. Populatia de giste cu gat rosu care ierneaza in Romania si in Bulgaria este in mare parte aceeasi, iar in Romania am fi avut nevoie de foarte multe acte, autorizatii si de personal specializat in manipularea de canon-nets. Acestea se supun regulilor din Regimul de Arme si Munitii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente