Romaltyn nu poate garanta evitarea unui nou dezastru ecologic, dar incearca sa imbuneze municipalitatea

România ?i Canada, schimb de inforama?ii pe tema impactului de mediu al proiectelor miniere
Romaltyn nu poate garanta evitarea unui nou dezastru ecologic, dar incearca sa imbuneze municipalitatea
Romaltyn nu poate garanta evitarea unui nou dezastru ecologic, dar incearca sa imbuneze municipalitatea

Reprezentantii societatii Romaltyn au facut astazi, 17 februarie, inca o incercare de a indupleca autoritatea locala, care nu este de acord cu prelucrarea deseurile minerale cu cianuri pe raza orasului. Doar ca, si de aceasta data, oficialii societatii s-au lovit de un raspuns ferm si clar din partea primarului Catalin Chereches si a unor consilieri locali care le-au transmis ca sanatatea cetatenilor este prioritara in municipiul Baia Mare. Noua „oferta“ a societatii Romaltyn, contine si un studiu de risc prin care acestia spun ca efectele nocive sunt diminuate, insa nu au putut sa spuna si cine a atestat acest studiu.

O noua intalnire a avut loc intre reprezentantii autoritatii publice locale si cei ai Romaltyn, la solicitarea reprezentantilor societatii. Discutia a pornit de la o cerere formulata chiar de catre reprezentantii societatii, veniti in numar mare in Baia Mare, in frunte cu omul de afaceri Ioan Sturza. Primarul Catalin Chereches a subliniat si de aceasta data ca orice activitate de pe raza municipiului Baia Mare trebuie sa se desfasoare in conformitatea cu legislatia in vigoare, dar si in perfect acord cu dorinta comunitatii.

„Vreau sa va spun din start faptul ca termenul de oferta, mi se pare unul deplasat si nelegal, pentru ca noi, municipiul Baia Mare, nu negociem legea, nu negociem prevederile legale in raport cu diverse oferte pe care le-ar face unii sau altii. Noi nu solicitam pentru municipiul Baia Mare nimic altceva decat sa se respecte normativele legale in vigoare cu privire la mediu, cu privire la sanatatea populatiei, cu privire la alte chestiuni care tine de administratia locala sau de raportul dintre autoritatea locala si o societate comerciala, in speta astazi societatea Romaltyn. Pozitia mea este una simpla, clara si ferma, cred ca in municipiul Baia Mare, intr-o zona de locuit, intr-o zona unde se desfasoara si servicii, unde caracterul zonei a fost in ultimii ani schimbat dintr-o zona industriala nu isi are locul astfel de investitie, atata vreme cat din tot ceea ce ni s-a prezentat pana acum am vazut in caz de accident un impact major, nu doar asupra bunurilor respective societati, ci asupra intregului cartier. Apoi nu am vazut chestiuni clare, certe cu privire la impactul pe care l-ar avea cu privire la sanatatea populatiei, nu am vazut chestiuni care tin de asigurarea comunitatii baimarene ca nimic nu se poate intampla“, a spus primarul Catalin Chereches.

La intalnirea de astazi au participat si reprezentantii autoritatilor judetene, care au aratat la randul lor ca vor sustine orice demers al municipalitatii, atatat timp cat acesta este in interesul si beneficiul comunitatii baimarene.

„Rolul Consiliului Judetean in primul rand este de a fi alaturi de comunitatile locale. Alaturi de fiecare comunitate locala care are probleme si sa incercam sa ajutam ca aceste comunitati sa ia cele mai bune decizii. Indiferent care sunt aceste decizii, Consiliul Judetean le va sustine pentru ca asta este, cred eu, rolul Consiliului Judetean de a fi alaturi de dumneavoastra. Sigur in ceea ce priveste problema Romaltynului, prea mult s-a vorbit pana in acest moment, fie pro, fie contra, fiecare cu ideile pe care le are fara a se face pasi concreti. E momentul ca aceasta problema sa fie transata“, a spus Gabriel Zetea, vicepresedintele CJ Maramures.

Cei de la Romaltyn au venit si de aceasta data pregatiti cu studii realizate in interiorul si cu oamenii societati. Acestia au aratat ca datorita unor investitii de cateva milioane de euro au reusit sa reduca riscul efectelor negatice, in cazul unui dezastru, pe un perimetru mult mai restrans in interiorul uzinei. Cu toate acestea nu au putut sa raspunda daca acest studiu este si avizat de Agentia de Protectie a Mediului. Mai mult, problematica a fost si discutia legata de impactul transfrontalier, documentatie pe care societatea se pare ca nu a reusit sa o faca nici pana in acest moment, desi au avut la dispozitie mai bine de jumatate de an.

„In momentul de fata, documentatia pentru emiterea autorizatiei integrate de mediu a Romaltynului, depusa la Agentia de Protectie a Mediului Maramures, se afla in faza finala, ramanand doar de finalizat acele lucrari pentru care existau reglementari de mediu. In paralel cu acest lucru, mai eram datori sa facem acest studiu de impact transfrontalier pe care ni l-a cerut ministerul“, a spus Mircia Bizo, directorul executiv al societatii.

Romaltyn nu poate garanta evitarea unui nou dezastru ecologic

Unul dintre consultantii societatii a recunoscut ca nu exista o garantie ca un dezastru ecologic similar cu cel din 2000 va putea fi impiedicat. „Inteleg ca principala problema este un de risc privind sanatatea populatiei din Baia Mare. Ceea ce face Romaltynul este practic micsorarea probabilitatii de producere a unui eveniment defavorabil sau cu consecinte grave. Facand aici o paranteze, nu exista siguranta absoluta, sau altfel spus, riscul zero costa infinit“, a aratat unul dintre consultant de specialitate al Romaltyn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *