UDMR Mures vrea referendum pentru inchiderea Azomures

Grupul UDMR din Consiliul Local Targu Mures va initia un referendum local pe tema inchiderii combinatului chimic Azomures din cauza poluarii aerului, a anuntat joi presedintele organizatiei UDMR Mures. Brassai Zsombor a declarat agentiei ungare de presa MTI ca grupul consilierilor UDMR a anuntat la sedinta de joi a Consiliului Local ca pentru urmatoare sedinta…

Citește mai departe

Scandalul Kronospan: Primaria SEBES finanteaza un studiu privind efectul poluarii asupra sanatatii populatiei

Consiliul local si Primaria Sebes va finanta realizarea unui studiu privind impactul activitatii industriale din oras asupra locuitorilor. Demersul vine in contextul in care de cinci saptamani au loc la Sebes proteste impotriva noii fabrici de formaldehida de pe platforma Kronospan. Potrivit unui comunicat de presa al Primariei Sebes, directorul Directiei de Sanatate Publica Alba,…

Citește mai departe

Cazul Kronospan SEBES: Autoritatile locale lasate in sah de reprezentantii ONG-urilor, la prima confruntare

Joi, 22 ianuarie, la sediul Prefecturii Alba a avut loc prima intilnire intre reprezentanti ai Grupului de Initiativa Sebes, ONG-urile implicate in campania “Opriti Poluarea in Sebes”, autoritatile locale cu atributii in domeniu (APM, Garda de Mediu, DSP, Primaria Sebes) si reprezentantii companiei Kronospan, in vederea initierii unui dialog si identificarii unor solutii de rezolvare…

Citește mai departe
Moldova ar putea fi cooptat? ca ac?ionar la reactoarele 3 ?i 4

Moldova ar putea fi cooptata ca actionar la reactoarele 3 si 4

Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, acuza ANRE ca nu a facut public studiul de impact privind liberalizarea pretului la gaze si ca nu a introdus masuri pregatitoare. Acesta vorbeste despre necesitatea includerii unei firme din Republica Moldova in actionariatul companiei mixte romano-chineze pentru constructia reactoarelor de la Cernavoda. In privinta redeventelor, Nicolescu spune ca…

Citește mai departe
Locuinţa fumătorului seamănă cu un oraş poluat

Romania cheltuie, anual, peste 1 miliard de lei din cauza fumatului

Primul studiu de impact economic al consumului de tutun asupra sistemului public de sanatate din Romania a aratat ca, anual, autoritatile cheltuiesc peste un miliard de lei pentru bolile asociate fumatului. Studiul a evaluat cheltuielile pe care sistemul public de sanatate din Romania le sustine pentru diagnosticul si tratamentul principalelor categorii de boli asociate consumului…

Citește mai departe
Companiile poloneze se retrag din explorarea gazelor de şist

Ne otravesc gazele de sist? Cum se explica fenomenul apei de la robinet aprinse cu bricheta

Gazele de sist au ajuns, dupa Rosia Montana, cel mai controversat proiect privind resursele din subsolul Romaniei. Iar una dintre cele mai mari temeri exprimate de opozantii explorarilor de profil este ca acestea contamineaza apa potabila cu gaz metan. Cat de reala este aceasta amenintare si cat reprezinta manipulare? Zvonul raspandit printre localnicii de la…

Citește mai departe

Roma, 6 aprilie, ora 15: Protest contra gazelor de sist, intre Colosseum si Columna lui Traian

Protestul de la Roma va avea loc pe traseul Colosseum – Columna lui Traian, intre orele 15 – 18. Pe 6 aprilie 2014 au loc simultan, in peste 60 de localitati din Romania si in mai multe orase din strainatate, mitinguri si marsuri impotriva fracking-ului. Iesim cu totii in strada, sateni si oraseni, cetateni de diferite etnii…

Citește mai departe

100 de ONG-uri anunta un protest de amploare fata de fracturarea hidraulica, in 6 aprilie

Un nou protest fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice se anunta in acest sfarsit de saptamana. Potrivit organizatorilor, duminica, 6 aprilie, vor avea loc mitinguri si marsuri in peste 60 de localitati din tara, dar si in orase din strainatate. Aproape 100 de ONG-uri participa la organizarea „Zilei Nationale…

Citește mai departe

Noi proteste impotriva exploatarii gazelor de sist in 60 de orase din Romania si strainatate

Duminica, 6 aprilie, in peste 60 de localitati din Romania si in mai multe orase din strainatate vor avea loc mitinguri si marsuri impotriva „exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice”. Protestul din Bacau va avea loc la ora 15, in Piata Tricolorului si va fi organizat de Asociatia Iubim Natura. Organizatorii manifestatiilor de…

Citește mai departe
Guvernul Ponta vrea fracturare hidraulica

Constanta e pe lista: Proteste impotriva fracturarii hidraulice

Comunitatea Pentru Apa Curata si Contra Fracturare Hidraulica anunta proteste in peste 60 de localitati din Romania si din strainatate duminica, 6 aprilie, pentru a manifesta impotriva fracturarii hidraulice utilizata in exploatarea gazelor de sist. Ce solicita protestatarii: · 1. Interzicerea prin lege a fracturarii hidraulice in exploararea si exploatarea hidrocarburilor neconventionale, inclusive a gazelor…

Citește mai departe
Problemele energiei eoliene, aduse în aten?ia lui Ponta de un primar din Constan?a

Extinderea celei mai mari centrale eoliene din lume, oprita de pasari

Dezvoltatorii celui mai mare complex de centrale eoliene din Marea Britanie au anuntat, miercuri, ca au fost obligati sa renunte pentru moment la extinderea acestuia, fiind necesar realizarea unui studiu de impact asupra vietii pasarilor in regiunea vizata. Va dura cel putin trei ani sa realizam aceasta estimare privind potentialul impact asupra vietii pasarilor, a…

Citește mai departe
România ?i Canada, schimb de inforama?ii pe tema impactului de mediu al proiectelor miniere

Romaltyn nu poate garanta evitarea unui nou dezastru ecologic, dar incearca sa imbuneze municipalitatea

Reprezentantii societatii Romaltyn au facut astazi, 17 februarie, inca o incercare de a indupleca autoritatea locala, care nu este de acord cu prelucrarea deseurile minerale cu cianuri pe raza orasului. Doar ca, si de aceasta data, oficialii societatii s-au lovit de un raspuns ferm si clar din partea primarului Catalin Chereches si a unor consilieri…

Citește mai departe

RWEA: Investitorii in energie eoliana sunt in alerta din cauza noilor taxe pe turbine si cabluri electrice

Investitorii din sectorul energiei eoliene sunt in alerta in urma anuntului Guvernului privind impozitarea turbinelor si a cablurilor electrice si spun ca nu au fost consultati cu privire la impactul noilor taxe, informeaza Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA). ”In prezent, investitorii in energie eoliana sunt in stare de alerta si sunt ingrijorati in urma…

Citește mai departe
Autoritatile de la Bruxelles au lansat “Ghidul pentru bune practici in domeniul energiei”

Autoritatile de la Bruxelles au lansat “Ghidul pentru bune practici in domeniul energiei”

Autoritatile de la Bruxelles au lansat pe 5 noiembrie “Ghidul pentru bune practici in domeniul energiei”. Documentul contine o serie de recomandari pe care Comisia Europeana le face in urma interventiilor perioada in domeniul energiei pe care anumite state le-au facut in ultimele luni. Vezi cum comenteaza Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA). Pe baza…

Citește mai departe

Schimbarile retroactive la schemele de suport ale energiei regenerabile vor scadea increderea investitorilor

Comisia Europeana a lansat pe 5 noiembrie “Ghidul pentru bune practici in domeniul energiei” care contine o sere de recomandari legate de functionarea pietelor interne de energie. Acest document, intocmit la solicitarea pe care Consiliul European a facut-o in data de 22 Mai 2013, contine o serie de recomandari pe care Comisia Europeana le face…

Citește mai departe

Neamt: Culita Tarata vrea consultarea populatiei pentru mina de uraniu de la Grinties

Compania Nationala a Uraniului a solicitat deschiderea unui nou zacamant de uraniu, aflat in comuna Grinties. Singurul zacamant aflat in prezent in exploatare, cel de la Crucea, judetul Suceava, este in curs de epuizare. Investitia ar urma sa fie de aproximativ 100 de milioane de euro. Culita Tarata, presedintele Consiliului Judetean Neamt, a declarat ca…

Citește mai departe

Parlamentul a sustinut miercuri planurile de a suspenda temporar tranzactionarea unor permise CO2

Parlamentul a sustinut miercuri planurile de a suspenda tranzactionarea unor permise CO2 pentru a incuraja firmele sa investeasca in inovatiile cu emisii reduse de carbon, dupa ce le-a respins la limita in aprilie. De aceasta data deputatii au stabilit conditii mai stricte pentru suspendare. Masura are ca scop restabilirea efectului de incurajare pentru sistemul european…

Citește mai departe

Harghita: Inmultirea populatiei de castori creeaza mari probleme pe cursurile de apa

Specialistii de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Harghita sustin ca inmultirea excesiva a populatiei de castori creeaza mari probleme pe cursurile de apa, existand riscul de producere a inundatiilor atat din cauza barajelor construite de aceste animale, cat si a breselor create in digurile de aparare. Inginerul sef Darvas Janos, din cadrul Sistemului de…

Citește mai departe

Romplumb se poate redeschide doar dupa evaluarea starii de sanatate a baimarenilor

Marii poluatori din Maramures au fost azi, 1 noiembrie, in atentia ministrului Mediului, Rovana Plumb, care a facut o vizita de lucru in Baia Mare, unde s-a intalnit si cu reprezentantii celor doua mari companii ale statului. Chiar si dupa inchidere, cele doua societati continua sa fie periculoase pentru comunitate, dar statul nu pare hotarat…

Citește mai departe

Rovana Plumb: Reluarea activitatilor in mineritul neferos, doar cu respectarea normelor de mediu

Activitatile de minerit pot fi reluate doar in anumite conditii, cu respectarea normelor de mediu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Baia Mare, ministrul Mediului, Rovana Plumb, conform Agerpres. Ministrul a accentuat necesitatea unor investitii ecologice necesare protejarii mediului inconjurator, ecologizarea locurilor unde se afla depozitate haldele cu minereu steril a iazurilor…

Citește mai departe

Paraurile Capra, Buda si Otic urmeaza sa fie captate in proportie de 90%, lasand ecosistemul fara apa

Romania sta pe un butoi cu pulbere dupa ce „fiii Argesului” Gheorghe Badea si Catalin Visoiu s-au apucat sa construiasca microhidrocentrale pe paraurile din Muntii Fagaras, distrugand arii intregi. Mai mult, au navalit cu buldozerele in albiile paraurilor, pentru a instala conductele, distrugand malurile. Totodata, apa din paraurile Capra, Buda si Otic urmeaza sa fie…

Citește mai departe

CE a tirmis aviz Romaniei si Ungariei sa implementeze corect legislatia cu privire la protejarea habitatului pasarilor salbatice

Comisia Europeana a decis, joi, 31 mai, sa trimita Romaniei un aviz motivat aditional, iar Ungariei un aviz motivat in care le cere celor doua tari membre sa implementeze corect legislatia cu privire la protejarea habitatului pasarilor salbatice. Romania si Ungaria au permis activitati in zone sensibile in ceea ce priveste conditiile de mediu fara…

Citește mai departe
Num?rul dosarelor privind acreditarea generatoarelor eoliene a cunoscut o substan?ial? reducere

Institutiile de mediu din Romania ar putea fi chemate in fata Curtii Europene de Justitie pentru distru­gerea habita­telor naturale protejate

Proiectul de amenajare a plajei Sulina, numarul prea mare al eolienelor din Dobrogea si o cariera de piatra din Parcul Natio­nal Muntii Macinului au fost su­biectele abordate de reprezentantii Comi­siei Europene. Cei cinci membri ai CE, aflati martila Bucuresti, au cerut explicatii sefilor de in­sti­tu­tii din Tulcea in legatura cu aceste proiecte contestate de or­ganizatiile…

Citește mai departe

Modernizarea „Drumului Regelui” nu are acordul de mediu, drumul traverseaza doua arii naturale protejate aflate in administrarea „Natura 2000”

Modernizarea celei mai inalte sosele din Romania risca sa fie stopata din cauza neglijentei celor de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. Lucrarea nu are un aviz de mediu, iar obtinerea lui este extrem de dificila in prezent, pentru ca drumul este executat in proportie de 80%. Mai grav, drumul traverseaza…

Citește mai departe